[ccpw id="136103"]

Οι ανελέητες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, η υπερφορολόγηση, η απροθυμία πληρωμής του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και το «μάζεμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων οδηγούν σε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγοντας τον δρόμο για προεκλογικές παροχές, αλλά και για… χαμηλότερη ανάπτυξη.


Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του α΄ τετραμήνου παρέχουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας προς την κυβέρνηση, ώστε να καθορίσει το… μενού των παροχών τους επόμενους μήνες, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τους φόβους των παραγωγικών φορέων για χαμηλότερη ανάπτυξη λόγω της ακραίας φορολόγησης. 


Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στο μηνιαίο δελτίο, καθώς βλέπει αναιμική ανάπτυξη και χωρίς κατεύθυνση, λόγω της καθήλωσης των ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που θα οδηγήσει σε μικρότερο ΑΕΠ και προβληματική υλοποίηση των τιθέμενων στόχων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου σχηματίστηκε πλεόνασμα 2,334 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1,763 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 1,205 δισ. και διαμορφώθηκαν στα 15,515 δισ. (αύξηση 8,4%).

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην υπερφορολόγηση αλλά και στις μαζικές κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών. 

Στο σκέλος των δαπανών, τα στοιχεία του α΄ τετραμήνου επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και βοηθήματα, το Δημόσιο συνεχίζει να είναι ασυνεπές ως προς τις πληρωμές του σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης η εξόφληση οφειλών.

Οι δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α΄ τετράμηνο υποχώρησαν στα 15,322 δισ., έναντι στόχου για 16,073 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη μείωση των επιχορηγήσεων προς τα νοσοκομεία κατά 294 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επίτευξη υψηλότερων εσόδων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η συνεχής συγκράτηση των δαπανών για αναπτυξιακά έργα… συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, στερώντας όμως πολύτιμους πόντους από την ανάπτυξη.

Ανάπτυξη του… τρόμου

Το… εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον και οι επικείμενες μεγάλες μειώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις αναμένεται να βάλουν «τρικλοποδιά» στην ανάπτυξη τόσο κατά τη φετινή όσο και την επόμενη χρονιά.

Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αναφέροντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2019, αν δεν υπάρξει μεγάλη αύξηση της επενδυτικής και εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ο σύνδεσμος, αφού επισημαίνει ότι φέτος ο στόχος για το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 1,9%, τονίζει ότι η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η μόνη διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη δημόσια διοίκηση και στη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης και υποστήριξης του πλαισίου προσέλκυσης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το πρώιμο Πάσχα συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο (ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 103,6 μονάδες), ενώ η αγορά παραμένει μουδιασμένη λόγω της εκκρεμούς τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος, αλλά και της ασάφειας που υπάρχει στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Επισημαίνει δε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φετινή ανάπτυξη στο 1,9% δημιουργεί επιπλέον… πονοκέφαλο.

Γενικά ο ΣΕΒ παρατηρεί μια σταδιακή δημιουργία θετικού κλίματος, με τους επιμέρους δείκτες να κινούνται ανοδικά, ωστόσο, χωρίς ένα επενδυτικό «μπουμ», τα πράγματα θα είναι δύσκολα τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «οι σταδιακές βελτιώσεις θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουν συνθήκες υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης».

Τέλος, στοιχείο προβληματισμού για τον ΣΕΒ συνιστά η σημαντική μείωση της κατανάλωσης βασικών αγαθών (ψωμί, κρέας, οπωρολαχανικά κ.λπ.) αλλά και του τζίρου στα πολυκαταστήματα.


του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
toxrima.gr

Πηγή