Σε… προνοιακή παροχή μετατρέπει τις νέες συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο πρώην ΙΚΑ, καθώς βάσει παραδειγμάτων που προκύπτουν από τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης ατόμων που…

…κατέθεσαν την αίτηση μετά τις 13 Μαΐου 2016, οι νέες συντάξεις είναι μειωμένες ακόμη και πάνω από 400 ευρώ σε σχέση με αυτές που θα έπαιρναν οι ίδιοι συνταξιούχοι εάν η παροχή υπολογιζόταν με τις παλαιές διατάξεις.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης από το βήμα του 25ου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, η νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος οδηγεί σε συντάξεις από 200 έως 700 ευρώ, με τους λίγους «υψηλοσυνταξιούχους» των 1.000 ευρώ να είναι δακτυλοδεικτούμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, την επόμενη δεκαετία, οι επιπτώσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι ισοπεδωτικές, καθώς η υποχρέωση της κρατικής χρηματοδότησης θα περιοριστεί στην εθνική σύνταξη και το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά μόνο από τις εισφορές.

Οι συνδικαλιστές παρουσίασαν μάλιστα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι νέες συντάξεις είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 438 ευρώ, συγκρίνοντας βέβαια τις νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης με αυτές που θα ίσχυαν βάσει του παλαιού καθεστώτος, χωρίς όμως να συμπεριλάβουν τις περικοπές που έχουν επέλθει μέσω των δύο προηγούμενων μνημονίων.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι μειώσεις σε πραγματικά ποσά είναι σημαντικά μικρότερες, καθώς ο νόμος του 3ου μνημονίου λειτούργησε στην πράξη ως μηχανισμός ενσωμάτωσης όλων των προηγούμενων περικοπών που προέβλεπαν τα μνημόνια 1 και 2, είτε είχαν κριθεί αντισυνταγματικές είτε όχι.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα, ασφαλισμένος με 11.604 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) στην 28η κλάση του ΙΚΑ, θα λάβει σύνταξη γήρατος 1.405,57 ευρώ, μεικτό ποσό, έναντι 1.843,95 ευρώ που προκύπτει εάν η σύνταξη υπολογιστεί με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Η σύνταξή του θα είναι δηλαδή μειωμένη κατά 438,38 ευρώ (-23,7%).

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος με 8.168 ένσημα στην 28η κλάση του ΙΚΑ, αντί για 1.237,11 ευρώ μεικτά σύνταξη, θα λάβει 1.060,42 ευρώ, μειωμένη κατά 176,69 ευρώ (-14,3%).

Ακόμη και ασφαλισμένος που με το αρχικό καθεστώς θα μπορούσε να λάβει 966 ευρώ μεικτά, θα λάβει τελικά 862,40 ευρώ, μειωμένη κατά 103,6 ευρώ (-10,7%).

Αλλά και για τις νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019, ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι ο επανυπολογισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι μειώσεις θα φθάνουν έως και το 18%, ενώ ακόμη και στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν μηδενικό, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, απαιτείται σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με το επίπεδο των παροχών και το ύψος των συντάξεων, καθώς και με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι σκοτώνοντας τους συνταξιούχους, επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο Ταμείο που αποτέλεσε τον κορμό του νέου ΕΦΚΑ, για να συμπληρώσει ότι οι περικοπές μπορεί να δίνουν ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα, στερούν όμως στους συνταξιούχους το δικαίωμα στη ζωή.

Μεταξύ των προτάσεων των συνδικαλιστών για το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, παράλληλα με τη διασφάλιση της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, είναι η ριζική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας, η ρύθμιση οφειλών, η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
kathimerini

Πηγή

Share.