[ccpw id="136103"]

Η φλογισμένη επικαιρότητα (Σκοπιανό, Μπουτάρης, Ρουβίκωνας, «Ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο), προεικάζει και την εκρηκτικότητα της σημερινής συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, αλλά αποτελεί και την οδό διαφυγής της κυβέρνησης.


Με ακραίες εκφράσεις, περί θαλπωρής της ακροδεξιάς βίας από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να μεταθέσει το πεδίο από το πλαίσιο που έθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία προκάλεσε τη συζήτηση, και αφορούσε την πορεία της χώρας ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ερήμην της εθνικής αντιπροσωπείας και υπό τον φόβο να βρεθεί ο λαός μπροστά σε τετελεσμένα.

Φυσικά η πρόταση της κας Γεννηματά είναι ολίγον ρηξικέλευθη καθώς στο παρά πέντε της λήξης (της όποιας λήξης) του μνημονίου ζητά τη διενέργεια εκλογών, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποιητική βάση να υπογράψει συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα για δεκαετίες.

Φυσικά γνώριζε και η ίδια ότι το αίτημά της δεν θα είχε καμία τύχη, ωστόσο ήταν μια συμβολική κίνηση, αφενός για να τονίσει την αυτοδύναμη παρουσία του κόμματός της (και να άρει την εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΙΝΑΛ είναι παρακολούθημά του) αφετέρου να καταδείξει το απαράσκευο, το ερασιτεχνικό και το ανερμάτιστο των κυβερνητικών προτάσεων.

Η ευκαιρία δίδεται σήμερα καθώς χθες δημοσιεύθηκε το ελληνικό Σχέδιο «Ελλάδα: Σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον». 

Διατρέχοντάς το συνάγει κανείς την εντύπωση ότι αποτελεί ένα πρωτόλειο κατασκεύασμα, μια συρραφή επί μέρους προτάσεων των υπουργείων, χωρίς αριθμούς, χωρίς πίνακες, χωρίς χρονοδιαγράμματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Αποτελεί ένα ευχολόγιο παρά συνεκτική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας… Εξ ου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επέστρεψε πίσω δύο φορές (την πρώτη φορά υπήρχαν παρατηρήσεις 80 σελίδων σε ένα κείμενο 110 σελίδων)!

Είναι μια έκθεση ιδεών με ωραίες φράσεις ως τίτλους κεφαλαίων, τις οποίες δημιουργεί η ανέφελη Συριζαίικη φιλολογία, όπως «Δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς Ανάπτυξη», «Προώθηση μιας κοινωνικά προσανατολισμένης Οικονομίας», ή «Πρασινίζοντας την οικονομία».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο, και ειδικά στους ψηφοφόρους που έλκονται από – δήθεν – ανθρωποκεντρικές προγραμματικές κατασκευές, χωρίς να τους αφορά ο ρεαλισμός και η βιωσιμότητά τους. 

 
Ωστόσο δεν ξέρουμε αν αυτό έγινε σκόπιμα, χάριν μόνο του εκλογικού ακροατηρίου, ή απλώς αυτό και μόνο μπορεί να κάνει ΣΥΡΙΖΑ, επειδή από την πολιτική του κουλτούρα έτσι είναι «αυτοπρογραμματισμένος» να σκέπτεται (Πιστεύουμε το τελευταίο).

Με το διεθνή οικονομικό περίγυρο να γίνεται ανησυχητικός, το καρυδότσουφλο Ελλάς δεν προτίμησε την πιστοληπτική γραμμή των χαμηλών και σταθερών επιτοκίων, επειδή η ηγεσία έπρεπε να πουλήσει το μύθο της επερχόμενης οικονομικής ανεξαρτησίας. Θα βγει στις αγορές που ήδη αρχίζουν τα τρικυμίζουν.

Η πολιτική της «κοινωνικά προσανατολισμένης οικονομίας» θα κόψει τις συντάξεις με το νέο έτος και το αφορολόγητο από το επόμενο. Είναι τα πλέον μετρήσιμα από τις οικονομικές αστοχίες της κυβέρνησης. Η επόμενες θα φανούν από τον Σεπτέμβριο.

Η αντιπολίτευση έχει πεδίον δόξης λαμπρόν να ξεγυμνώσει την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει άμεση επίδραση στις ζωές των πολτών. Αρκεί να μην παρασυρθεί από την κυβέρνηση στην ανομία του Ρουβίκωνα και τους τραμπούκους που χτύπησαν τον Μπουτάρη. 

 
Ο κ. Τσίπρας αλλά και το κλίμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν ενδοιασμούς να λασπολογήσουν, να διαμοιραστούν τις ευθύνες για τη βία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και να αποκρούσουν την επίθεση. 
 
Εδώ ιστοσελίδα στηρίζουσα την κυβέρνηση με προτίμηση στο σκέλος των ΑΝΕΛ, κατηγόρησε χθες το ΠΑΣΟΚ ότι έκαψε τους τρεις της Μαρφίν!

Άλλωστε σε πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας υπάρχει μια ατομικιστική εκτίμηση των θεμάτων ανομίας . 

 
Δεν είναι συμβολαιογράφοι, δεν είναι πρεσβευτές, δεν είναι δικαστές, άρα η βία του Ρουβίκωνα δεν τους αφορά, πολύ περισσότερο που ο Ρουβίκωνας δεν δέρνει. 
 
Ούτε είναι δήμαρχοι ώστε να τους αφορούν οι μπουνιές που εισέπραξε ο Μπουτάρης!

Η τσέπη τους όμως τους αφορά. 

 
Η περαιτέρω φτωχοποίηση που θα τους πλήξει τους αφορά. Είναι έργο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αυτό μπορούν να το καταλάβουν οι πολίτες.

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή