Μαύρα σύννεφα δείχνουν να μαζεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται όλο αυτό το διάστημα δεν μοιάζουν ευνοϊκές για το κυβερνόν κόμμα.


Εκτός από την παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που τις περισσότερες φορές αγγίζει πλέον το διψήφιο ποσοστό, στοιχείο που ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας, άσχημα είναι και κάποια ποιοτικά στοιχεία με ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Τσίπρα.

Σε έρευνες κοινής γνώμης που τρέχουν και δε δημοσιοποιούνται, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τους ψηφοφόρους άνω των 50 ετών να κινούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ της ΝΔ, εγκαταλείποντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι από αυτούς (60+) είναι συνταξιούχοι και στις προηγούμενες εκλογές είχαν στηρίξει το κυβερνών κόμμα. 

Το όλο δημοσκοπικό σκηνικό γίνεται ακόμα πιο νεφελώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φαίνεται πως δίνει μάχη ακόμα και για τη δεύτερη θέση.

Μία θέση που δείχνει να διεκδικεί με αξιώσεις το Κίνημα Αλλαγής.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σε γνώση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της ΝΔ και αποτελούν εργαλεία για την διαμόρφωση της στρατηγικής των δύο αντιπάλων.

Οι επιτελείς μάλιστα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέουν την κυβερνητική προσπάθεια επαναφοράς αντιδεξιάς ρητορικής με την μεγάλη δημοσκοπική πτώση που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα σε ψηφοφόρους άνω των 50 ετών.

«Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι στις ηλικίες πάνω από 50, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτικά χαμηλά. Για να ανακάμψουν τον εκλογικό τους κατήφορο, χρησιμοποιούν συνταγές από το παρελθόν και αναφέρονται σε πράγματα και γεγονότα που έχουν συμβεί στην χώρα πριν 50-60-70 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος της όξυνσης» 

…είπε ο προϊστάμενος στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος στο ραδιόφωνο 989, θέλοντας να εξηγήσει την οξεία επίθεση του πρωθυπουργού στην ΝΔ.

«Όταν σε κάποιον ετοιμάζεσαι να του κόψεις την σύνταξη, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσεις να στρέψεις το ενδιαφέρον του αλλού, ενισχύοντας συζητήσεις για θέματα περασμένων δεκαετιών» 

…τονίζει στο liberal.gr υψηλόβαθμη γαλάζια κομματική πηγή.

«Η συζήτηση περί Κοτζαμάνη στους ψηφοφόρους που βρίσκονται γύρω στα 30 δεν λέει τίποτα» συμπληρώνει με νόημα η ίδια πηγή.

Πόσα όμως καρπούζια μπορεί κάποιος να κρατήσει στην ίδια μασχάλη; Όσο και αν προσπαθήσει, το αποτέλεσμα κινδυνεύει να είναι αντίθετο των προσδοκιών.

Στο πολιτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να υποδυθεί πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς «πολιτικούς» ρόλους, επιθυμώντας να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Από την μία φορά το ένδυμα του «καλού και ικανού διαχειριστή», κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τους δανειστές και τις υποχρεώσεις της χώρας.

Την ίδια ώρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως «συνεπής αντιδεξιός», που θέλει να ξυπνήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά σε ένα κομμάτι του αριστερού του ακροατηρίου. Παράλληλα δε ξεχνά όμως να απευθύνεται στους νεότερους ως ριζοσπάστης πολιτικός.

Μπορούν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να συνδυαστούν σε ένα μόνο πρόσωπο; Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι ,μια και το αποτέλεσμα προκαλεί περισσότερο σύγχυση στους πολίτες, παρά προωθεί την εικόνα της αξιοπιστίας.

Το παραπάνω σκεπτικό αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στο επιτελείο της ΝΔ, κάτι που εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πληρώσει» εκλογικά, όταν στηθούν οι κάλπες.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Πηγή

Share.