[ccpw id="136103"]

Χαμένα θα τα έχουν ή μάλλον θα τσιμπιούνται… οι δανειστές, διαβάζοντας το αναπτυξιακό του Τσίπρα, για την αριστερή Ελλάδα έξω από μνημόνια.


Από την κορυφή μέχρι τα νύχια μυρίζει Καρανίκα. Θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ και Συριζαίο του 2014, που έτρωγε σουβλάκι… στη ΔΕΘ, χαζεύοντας τον Τσίπρα να ξαναλέει εκείνα που τους έταζε, ανάμεσα σε ψέματα με το τσουβάλι. Γιατί το ψέμα είναι στοιχείο “ηθικής” του μπολσεβίκου.

Ας πάρουμε μια γενική ιδέα. Θα επαναφέρει (υπόσχεται το αναπτυξιακό) τον κατώτατο μισθό στο ύψος που του πρέπει… και τις συλλογικές συμβάσεις, σαν βασικό εργαλείο στις εργασιακές σχέσεις.

Τα είπε στους δανειστές αυτά, αφενός για να τα κάνει πειστικά στο 2-3% του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να κρύψει την αλήθεια που του αποκάλυψαν (μόλις και προ εβδομάδος) η αγορά, οι επενδυτές, αλλά και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και του ΟΟΣΑ.

Τι είναι αυτά; Μέχρι το 2022, του είπαν, (και θα τα επαναλάβουν την Τρίτη στις 29 Μαΐου και στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ που τον έχουν καλέσει να μιλήσει) θέλουμε 15 δισ. ευρώ τον χρόνο για να μην σκουριάσουν τα μηχανήματα στη μεταποίηση και στο υπέδαφος.

Και αν θέλουμε να μιλήσουμε για βιομηχανική ανάπτυξη και αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΠΕ από το 8,5% που είναι σήμερα (και να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανία της Ε.Ε. που έχει στόχο το 20% του ΑΕΠ) χρειάζονται ακόμη 100 -150 δισ.

Τότε και μόνο τότε θα ανοίξουν, για τα καλά, οι πόρτες των εργοστασίων για τους άνεργους εργάτες και υπαλλήλους… Αλλά για να δώσουμε δουλειά, του ξαναείπαν (σε συναντήσεις και συνέδρια) το κράτος πρέπει να σταματήσει να ανακατώνεται εκεί που δεν το σπέρνουν…

Το κράτος να ξεχάσει ότι αυτό κανονίζει μισθούς και επιδόματα. Ότι αυτό θα πατρονάρει τις συμβάσεις με τους εργαζόμενους παριστάνοντας και τη Διαιτησία με τις στημένες αποφάσεις, για να μην γκρινιάζουν οι αφισοκολλητές όταν παριστάνουν τους εργατοπατέρες…

Τα ίδια είπαν στον Τσίπρα και οι δανειστές. Και όσοι έκαναν κουμάντο στις Βρυξέλλες για να βγάλουν την Ελλάδα από το μνημόνιο και να βρουν την ησυχία τους… Τα συμφώνησε και ο Τσακαλώτος που τα μετέφερα στην Αθήνα για να ψηφισθούν.

Αλλά ποιός τον ακούει. Τους σχεδιασμούς και την ανάπτυξη στον ΣΥΡΙΖΑ τα φτιάχνουν οι Καρανίκες, που έχουν στο αίμα τους το ψέμα. Αυτοί που δεν δειλιάζουν να αραδιάσουν ό,τι τους κατέβει, γιατί ούτε τον άνεργο ούτε τον εξαθλιωμένο συνταξιούχο υπολογίζουν όταν τρίζουν οι καρέκλες τους στην εξουσία…

Και πάμε παρακάτω. Τι λέει το αναπτυξιακό για τις επενδύσεις των 250 δισ. (συνολικά) που έχει ανάγκη ο τόπος να ορθοποδήσει αναπτυξιακά. Ανάμεσα στα άλλα, ότι οι επενδυτές θα έχουν εξασφαλισμένη ενέργεια από τη ΔΕΗ ενώ πουθενά δεν θα κολλάνε οι άδειες στις επενδύσεις… τους. Όλα τα απλοποιηθούν… Τέρμα η γραφειοκρατία.

Μπορεί να τα λέει το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσίπρα αλλά οι δανειστές γελάνε όταν ψάχνουν τη γειτονιά της Ελλάδας και βρίσκουν (μετά τη Βουλγαρία που στήνει εργοστάσια μέσα σε ένα 10ήμερο και τα Σκόπια με 10% στην επιχειρηματική φορολογία) τη Σερβία με ψηφιοποίηση στις οικοδομικές άδειες (μεταξύ των οποίων και οι εργοστασιακές) να τις εκδίδει σε 8 ημέρες, όταν στην Ελλάδα τις συντάσσουν ακόμη και με στυλό διαρκείας… ή με μολύβι, κάπου σε επαρχιακούς Δήμους.

Παρ’ όλα αυτά στο αναπτυξιακό του Τσίπρα επιμένουν. Θα σώσουμε τη ΔΕΗ (λένε) με δικό μας τρόπο… Θα εξασφαλίσουμε και φτηνό ρεύμα… στις βιομηχανικές επιχειρήσεις ή σε όποιον άλλο το χρειαστεί. Οι δε επενδυτές δεν θα προλαβαίνουν να ζητάνε άδειες… Θα την έχουν στην τσέπη τους… νωρίτερα και από τη Βουλγαρία και από τη Σερβία.

Και αντί ο Τσίπρας να πει στον Καρανίκα, στα έλεγα σύντροφε… μην φεύγεις από τα καφενεία…,

…γιατί τη ΔΕΗ θα την πουλήσουμε όσο-όσο (πριν βγει το 2018) και θα ακολουθήσουν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα νερά και οι μεταφορές (πριν βγει το 2019),

…αλλιώς δεν βγαίνουν τα πλεονάσματα (3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% μετά το 2022)

…οπότε οι, επενδύσεις, μέσα σε αυτό το χάλι, δεν έρχονται ακόμη και αν καταργήσεις τις άδειες…

…ξανάρχισε ταξίματα για κατώτατους και συλλογικές προετοιμάζοντας ανάπτυξη… με τα γνωστά φιλοδωρήματα, λίγο πριν τις εκλογές, μήπως και αποφύγει την πανωλεθρία.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr.

Πηγή