[ccpw id="136103"]
platinumportfolio – pixabay

Η περίφημη αντεπίθεση της κυβέρνησης που ξεκίνησε μετά το περασμένο Καλοκαίρι και στόχευε μέχρι τις επόμενες εκλογές να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες εξελίσσεται σε φιάσκο.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Τώρα φαίνεται πως ο σχεδιασμός αυτός περιελάμβανε: την περίφημη “Καθαρή έξοδο”, την 13η σύνταξη, την επαναφορά στην κανονικότητα με δυναμική οικονομική ανάπτυξη, τους διορισμούς, έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην αντιπολίτευση μέσω σκανδαλολογίας και το Μακεδονικό.

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σε όλα τα μέτωπα η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει “χάσει τη μπάλα” αποδεικνύοντας πως οι μέχρι τούδε επιτυχίες ήταν περισσότερο αποτέλεσμα ευνοϊκής συγκυρίας παρά ικανότητα μεθόδευσης και σχεδίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Ποια ήταν τα στοιχεία της μεγάλης αντεπίθεσης και πώς κατέληξαν:

α) Καθαρή έξοδος

Η “Καθαρή έξοδος” εξελίσσεται σε “φιάσκο” καθώς όλοι καταλήγουν πλέον στο σενάριο της ενισχυμένης επιτήρησης ενδεχομένως και με αυστηρότερους όρους από αυτούς με τους οποίους μας επέβλεπαν μέχρι τώρα οι θεσμοί. Επιπλέον οι αγορές θα είναι πιο αυστηρές από τους “θεσμούς” οι οποίοι μας επιτηρούσαν με γνώμονα και τα πολιτικά κριτήρια που απαιτεί η αποφυγή επιπλέον κραδασμών στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

β) Ο “μποναμάς”…

Η διανομή του Χριστουγεννιάτικου “μποναμά” είχε θετικό αντίκτυπο στο προφίλ της κυβέρνησης. Ο θετικός αυτός αντίκτυπος όμως εξατμίστηκε λίγες μέρες μετά την “εξάτμιση” του 500εύρου… Την περίοδο πριν και μετά το μοίρασμα του 10% του υπερπλεονάσματος οι δημοσκοπήσεις εμφάνισαν μικρή μείωση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Την ίδια περίοδο όμως η επίτευξη του υπερπλεονάσματος είχε καταστρεπτικές συνέπειες σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού αλλά και στην οικονομία συνολικότερα..

γ) Κανονικότητα ανάπτυξης

Η επαναφορά στην κανονικότητα το 2017 μετά την αναβολή που επέφεραν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την άνοδο στην εξουσία το 2015, αποδείχτηκε “κουτσή φθισική σαρανταποδαρούσα”. Αντί του αρχικού στόχου για αύξηση του ΑΕΠ για 2,7% το 2017 πετύχαμε τελικά 1,4% αισθητά κάτω από τον μέσο όρο του 2,5% της Ε.Ε.

Επί της ουσίας η Ελλάδα το 2017 είχε συνέχιση της αρνητικής απόκλισης από την Ε.Ε.

Αυτό για μια οικονομία που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ είναι αφύσικο να συμβαίνει, είναι χαρακτηριστικό οικονομιών με “σοβιετικά” χαρακτηριστικά και υποδηλώνει αρνητικές εξελίξεις.

Η περίοδος 2015-2017 λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και της αύξησης της διεθνούς ζήτησης λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης ήταν η ευνοϊκότερη διεθνής συγκυρία για την ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να εμφανίσει αρνητική απόκλιση από όλες τις ανταγωνίστριες χώρες…

δ) Διορισμοί πελατών

Στους διορισμούς μετακλητών και άλλων κατηγοριών μέσω των οποίων παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ η κυβέρνηση τα έχει πάει περίφημα, αν και υπολείπεται της περιόδου Καραμανλή-Παυλόπουλου. Οι δαπάνες για μισθοδοσίες του δημοσίου παρά τη χλιαρή επιτήρηση των θεσμών παρουσιάζουν αύξηση.

Το φαινόμενο των προεκλογικών διορισμών σε “μπανανίες” σαν την Ελλάδα είναι σύνηθες αλλά ποτέ στο παρελθόν της μεταπολίτευσης δεν κατάφεραν να διατηρήσουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή.

ε) Σκανδαλολογία…

Η σκανδαλολογία αποδεικνύεται “μπούμερανγκ” λόγω της προχειρότητας με την οποία επιχειρήθηκε να στηθεί η σκευωρία της υπόθεσης “Νοβάρτις”. Αν θυμάστε καλά η υπόθεση ξεκίνησε με τον κ. Παπαγγελόπουλο να δηλώνει πριν γίνει γνωστή η δικογραφία, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από γενέσεως ελληνικού κράτους…

Την εβδομάδα που πέρασε η υπόθεση ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να δηλώνει πως “Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο αλλά δεν αφορά πολιτικούς!”.

Στην περίπτωση του σκανδάλου αυτού στελέχη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης θα είναι τυχεροί αν αποφύγουν τις διώξεις για παράνομες μεθοδεύσεις όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν…

ζ) “Μακεδονικό”…

Με την υπόθεση του Μακεδονικού η κυβέρνηση προσπάθησε να διχάσει την Ν.Δ. μεταξύ κεντροδεξιών δυνάμεων που έχει συσπειρώσει ο κ. Μητσοτάκης και του παραδοσιακού δεξιού ακροατηρίου της παράταξης. Αυτό που τελικά κατάφερε είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αλληλοβρίζονται στα τηλεοπτικά πάνελ, αναδεικνύοντας το σχίσμα μεταξύ “εθνοφαφλατάδων” και ¨εθνομηδενιστών” που αποτελούν τους σκληρούς ιδεολογικούς πυρήνες των δυο κυβερνητικών εταίρων…

Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σαν επικρατέστερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή το ερχόμενο Φθινόπωρο. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πάει με βασικά ατού τις τυμπανοκρουσίες της εξόδου από τα μνημόνια, το μοίρασμα επιδομάτων από το “υπέρ” του “πλεονάσματος” και εμπλοκή των αντιπάλων σε λασπομαχίες και σκανδαλολογία. Ο μέχρι τώρα χειρισμός των παραπάνω υποθέσεων και η διαφαινόμενη αποτυχία της αναβολής των περικοπών των συντάξεων από τις αρχές του 2019 δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντιστροφής του κλίματος.

Από την άλλη πλευρά η εξάντληση της τετραετίας ή έστω οι πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2019, σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και επιδεινούμενο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες.

Οι χειρότερες συνέπειες είναι η διακύβευση της απώλειας της σίγουρης με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεύτερης θέσης που θα εξασφάλιζε την πολιτική ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς στο πλαίσιο ενός νέου διπολισμού.

Τα τελευταία στοιχεία ερευνών της κοινής γνώμης εκτός από την εκ νέου διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την απαξίωση του προσώπου του κ. Τσίπρα πάνω στο οποίο έχει στηριχτεί όλο το εγχείρημα υποκατάστασης του βαθέος ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΙΝ

Πηγή