πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι θεσμοί έχουν αποφασίσει να μην δώσουν λύση για το χρέος (αν δώσουν ποτέ) πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο…

Τειρεσίας

Οι πληροφορίες επιμένουν: Η Αθήνα θα θυσιάσει στο ξεκίνημα της μεταμνημονιακής περιόδου – δηλαδή από τις 21 Αυγούστου και μετά – μια νεκρή περίοδο, ως προς την ελάφρυνση του χρέους, ανακοινώνοντας μονομερείς ενέργειες. Κοινώς δεν θα την ενδιαφέρει να ανακοινωθεί λύση για το χρέος. Μάλιστα, ήδη, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι θεσμοί έχουν αποφασίσει να μην της δώσουν λύση (αν της δώσουν ποτέ) πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Και κάπως έτσι, το προεκλογικό σκηνικό στη χώρα μας θα αρχίσει να στήνεται.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο αυτό θα εντάσσεται η αναβολή μείωσης των συντάξεων που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η κυβέρνηση θα πει ότι δεν έχω καμία υποχρέωση σε κανέναν να κόψω τις συντάξεις και θα πάρει το ρίσκο να μην υλοποιήσει την δέσμευση. Ποιος θα την τιμωρήσει; Όχι πάντως οι θεσμοί, γιατί δεν θα έχουν τα μέσα. Τότε ποιος; Μόνο οι αγορές. Πώς; Προσέξτε:

Αν η εικόνα της χώρας πληγεί, τα spreads «θα πάνε στον Θεό». Σε αυτή την περίπτωση και χωρίς την προληπτική γραμμή πίστωσης, το μοναδικό back up της Αθήνας θα είναι το αποθεματικό των 19 δις ευρώ, που θα έχει σχηματίσει. Ωστόσο, αν η εικόνα χαλάσει πολύ, τότε αυτό το ποσό δεν θα φτάνει ούτε για «ζήτω», αφού οι ανάγκες των τραπεζών θα το ξετινάξουν σε χρόνο d-t.

Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Θα φτάσει η κυβέρνηση μέχρι του σημείου να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τα capital controls καταγγέλλοντας τους δανειστές ως σκληρούς και αδίστακτους; Και πώς ξέρει ότι σε αυτή την περίπτωση, ο κόσμος, η κοινή γνώμη, θα δεχθεί να ξαναμπεί σε μια μεγάλη περιπέτεια, όπως αυτή του πρώτου εξαμήνου του 2015 και δεν θα τιμωρήσει σκληρά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του; Επειδή θα έχει κουραστεί κι επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κωμωδία ή ως τραγωδία;

Στο Μαξίμου θεωρούν τα πάντα δεδομένα. Δεν είναι ωστόσο πάντα. Τουλάχιστον αυτό έχει διδάξει η ιστορία και η εμπειρία…

. .

..

. . . ..

loading…

loading…Πηγή

Share.