Το Σάββατο στις 10 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντρικό θέμα θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.


Χθες το μεσημέρι ο Πάνος Σκουρλέτης έβαζε αστυνομικούς στην είσοδο του υπουργείου για να εμποδίσουν τους δημάρχους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να καταθέσουν ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων με τα οποία ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Λίγο πριν η κυβέρνηση είχε πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, που όσο και ανακριβή να είναι το 1% της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει και κάποιο λαϊκό ρεύμα.

Στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή ανέβηκε στις 19 μονάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε double score έναντι του Τσίπρα σαν πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του στην Λήμνο, τον Αλέξη Τσίπρα είχαν υποδεχτεί μια ντουζίνα κομματικοί και στην Λέσβο οι κλειστές πόρτες των καταστημάτων.

Στο πολιτικό παιχνίδι ο Τσίπρας του «εμείς ή αυτοί» καλωσόρισε την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σόφια ζητώντας ένα «κλίμα συνεννόησης στα εθνικά θέματα, θα βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά».

Κάτι που φυσικά η ΝΔ αρνήθηκε.

Είναι το σημείο που στο ποδόσφαιρο ακούγεται το «πέστε κάτω». Παρατάτε το. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θα πέσει κάτω, δεν θα το παρατήσει. Θα εξαντλήσει και το τελευταίο λεπτό που μπορεί να μείνει στην εξουσία δείχνοντας κάτι που αρχικά δεν ήταν φανερό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν συνεχιστής του ΚΚΕ Εσ. Ηταν μια σημαία ευκαιρίας που βασίστηκε στον πανικό της κρίσης και χώρεσε αγανακτισμένους, κουκουλοφόρους, στα ορφανά του ΠΑΣΟΚ, εκδικητές της ήττας του Εμφύλιου, και ψεκασμένους του Καμμένου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χώρεσε και χωράει τα πάντα. Από τον Κωνσταντινέα μέχρι τον Αντώναρο, τον Σταύρο και την Μεγαλοοικονόμου. Κάθε πολιτικός που έχει ψήφο στην Βουλή για να ρίξει μπορεί να βασιστεί ότι θα βρει θέση στο «κόμμα αρχών» του Αλέξη Τσίπρα.

Ενός πολιτικού χαμαιλέοντα που ξεκίνησε Μαδούρο, το πάλεψε για Ανδρέας και κατέληξε Γιώργος Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου.

Αρχηγός του πιο ετερόκλητου πολιτικού συνασπισμού της μεταπολεμικής ιστορίας χωρίς καν την ποιότητα των στελεχών της Ενωσης Κέντρου. Την οποία κάποτε είχε.

Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το πιο μικρό αλλά influential κόμμα της ελληνικής κουλτούρας, το ΚΚΕ Εσ. και να έφτιαξε το συνονθύλευμα της Αυλωνίτου, του Καμμένου και του Πολάκη.

Χωρίς την παραμικρή πολιτική κατεύθυνση. Φαίνεται.

  • Γιατί κανένας αναρχικός ή Ρουβίκωνας δεν θα ταυτιστεί με τους ξενερουά, 
  • κανένας παλιός του Εσωτερικού δεν θα αντέξει τους σημερινούς αμόρφωτους του ΣΥΡΙΖΑ και 
  • κανένας σοδιαλδημοκράτης που σέβεται τον εαυτό του δεν θα γίνει μέλος στο κόμμα που τον έβριζε εδώ και χρόνια.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κέλυφος. 

  • Χωρίς οργάνωση (είναι αστείο ένας αρχηγός να κάνει περιοδεία και να μην μπορούν να μαζέψουν 100 άτομα). 
  • Χωρίς γραφεία (κοιτάξτε γύρω σας και δείτε ποιο κομματικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτό). 
  • Και χωρίς αρχηγό (ο Τσίπρας με τους πιστούς του όλο και περισσότερο απομονώνεται στο bunker του Μαξίμου).

Νέο επιτάφιο αυτό που μου έλεγε ένας φίλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ «Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε, έχουμε τελειώσει. Κάποια μέρα μια άλλη αριστερά θα το συνεχίσει».

Έντιμο. Και δεκτό.

Φτάνει το «κάναμε» να ήταν λίγο περισσότερο και το «τελειώσει» να ήταν λίγο πιο νωρίς.

Α. Πανούτσος
liberal.gr

Πηγή

Share.