Σε διψήφιο ποσοστό (10,5%), με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Στην τρίτη θέση ισοψηφούν Κίνημα Αλλαγής και Χρυσή Αυγή.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην παράσταση νίκης είναι χαώδης, υπέρ της ΝΔ η οποία καταγράφει διαφορά 34% (56%-22%).

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναστείλει τις περικοπές στις συντάξεις.

Διαβάστε ολόκληρη την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ σε μορφή PDF.

Πρόθεση με αναγωγή

Τα προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 31,5%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 8% αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 6%, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων με 2% αντίστοιχα, η Ελληνική Λύση με 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Στο 7,5% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι, στο 6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το άκυρο/λευκό/αποχή με 33% και 32%. Από τη ΝΔ και το Ποτάμι προέρχεται το 6% της αδιευκρίνιστης ψήφου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων το 5%, από τη Χρυσή Αυγή και άλλα κόμματα το 3%. Τέλος, στην αδιευκρίνιστη ψήφο έχει μετακινηθεί και το 2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Σεπτεμβρίου του 2015.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 28,5% (αμετάβλητο), ο ΣΥΡΙΖΑ 19% (19,5% στην προηγούμενη μέτρηση), η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής από 7% (8% η ΧΑ τον Απρίλιο, 8,5% το ΚΙΝΑΛ) και το ΚΚΕ 5,5% (6%). Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,5% αντίστοιχα (και τα τρία κόμματα συγκέντρωναν από 1,5%), και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1% αντίστοιχα (στην προηγούμενη μέτρηση καταγραφή είχε μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκέντρωνε 1%). Στο 23% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, οι αναποφάσιστοι, το λευκό/άκυρο και η αποχή.

 

Συσπειρώσεις/μετακινήσεις

Το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει «περιχαρακώσει» το 82% των ψηφοφόρων του, ενώ μόλις το 12% μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα.

Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 47% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 15% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος μετακινείται προς τη ΝΔ, το 5% προς το Κίνημα Αλλαγής και το 20% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Παράσταση νίκης
Αμετάβλητη είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το τεράστιο προβάδισμα ύψους 34 ποσοστιαίων μονάδων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 56% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%.

Δεν βλέπουν εκλογές το 2018

Το 53% δεν θεωρεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός του 2018: Το 28% βλέπει εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης και το 25% στο 1ο εξάμηνο του 2019 κοντά στις ευρωεκλογές. Από την άλλη το 34% θεωρεί πως θα στηθούν κάλπες εντός του 2018.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 32% (31% τον Απρίλιο), με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 22% (-1%). «Κανένας από τους δύο», απαντάει το 38% (-2%).

Ως προς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, το 57% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (56% τον Απρίλιο). Από την άλλη, το 30% επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό.

Κυριαρχεί η απαισιοδοξία
Ταυτόχρονα, το 48% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει ή να αναστείλει τις μειώσεις συντάξεων, ενώ το 36% θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα το 22% απαντά πως θα μπορέσει να τις αποπληρώσει όλες τις φορολογικές του υποχρεώσεις, το 22% το μεγαλύτερο μέρος τους, το 22% ένα μικρό μέρος τους, το 7% καμία και το 15% απαντά πως δεν χρωστάει στην εφορία.

Τέλος, το 63% των πολιτών δηλώνει απαισιόδοξο που θεωρεί πως τα πράγματα στη χώρα μάλλον και σίγουρα πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Το 27% δηλώσει πως η χώρα πάει στη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή

Share.