[ccpw id="136103"]

To ΔΝΤ απειλεί εκ νέου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Το χρονικό περιθώριο που αφήνει είναι μέχρι την επόμενη Πέμπτη 24 Μαΐου οπότε και θα συγκληθεί το Eurogroup.


Διαβλέποντας τις εξελίξεις ο πλειοψηφικός εταίρος της γερμανικής κυβέρνησης, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), αντιδρά στις προτάσεις του ΔΝΤ για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φοβούμενος πως κάτι τέτοιο θα είχε πολιτικό κόστος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κατά την Suddeutsche Zeitung ο συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης αντιδρά γιατί φοβάται την σε βάρος της ενίσχυση των λαϊκιστών Ευρωσκεπτικιστών του AfD και των Φιλελευθέρων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται πως διαπραγματεύεται τη μετάθεση μιας ουσιαστικής απόφασης για το χρέος για μετά τις επόμενες εκλογές υπό την προϋπόθεση να της επιτραπεί να αναβάλει τις περικοπές που έχει δεσμευτεί να επιβάλει στις συντάξεις από τις αρχές του 2019 για αργότερα και προφανώς μετά τις επόμενες εκλογές.

Άλλωστε είναι γνωστό πως η αυθαιρέτως αυτοπροσδιοριζόμενη ως “προοδευτική” παράταξη στη χώρα πάντα είχε στρατηγικό σχέδιο όπως άλλωστε και η “συντηρητική” πως θα κρατήσει περισσότερο την κουτάλα που βουτάει στον κρατικό προϋπολογισμό και στην περίπτωση που φαίνεται πως θα την χάσει να την ανακτήσει το ταχύτερο εν ανάγκη αναποδογυρίζοντας και τη χύτρα…

Αν δεν σιτιζόμαστε εμείς να μην είναι εξασφαλισμένη και η σίτιση της ανταγωνιστικής κρατικοδίαιτης συμμορίας, έτσι θα εξασφαλίσουμε περισσότερο χρόνο διακράτησης της κουτάλας…

Το ελληνικό πρόβλημα όμως είναι χαμηλού κόστους και περιορισμένων συνεπειών για τη σταθερότητα της Ευρώπης και της υφηλίου στον βαθμό που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει κομβική θέση στον κόσμο.

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται περισσότερο από τη διαρροή μιας εκδοχής του κυβερνητικού προγράμματος της νέας ιταλικής κυβέρνησης του συνασπισμού των λαϊκιστών της αριστεράς και της δεξιάς.

Μεταξύ άλλων η νέα ιταλική κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ από τα ιταλικά ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόκειται για το 10% του ιταλικού χρέους περίπου καθώς αυτό το 2017 ανερχόταν περί τα 2,5 τρισ. ευρώ όταν το ΑΕΠ της Ιταλίας ήταν περί τα 1,8 τρισ. ευρώ.

Ο συνασπισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης μιλά επίσης για δημοψήφισμα προκειμένου ο ιταλικός λαός να αποφασίσει την παραμονή ή όχι στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών και ιδίως του συμφώνου σταθερότητας.

Ζητά επίσης εγγυημένο εισόδημα κόστους 17 δισ. ευρώ για όλους τους Ιταλούς το 20% του οποίου θα επιδοτείται από την Ε.Ε. και μεταξύ πολλών άλλων άμεση κατάργηση των κυρώσεων κατά Ρωσίας.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως που θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρώπη καθώς θα δημιουργήσει μια Ιρλανδία στην καρδιά της ηπείρου είναι η επιβολή ενός flat tax 15%.

Είναι προφανές πως στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτη 24 Μαΐου το ζήτημα της απόφασης για το ελληνικό ζήτημα δεν μοιάζει ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το ενδιαφέρον θα περιστρέφεται γύρω από τις προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Προφανές είναι επίσης πως η διελκυστίνδα που θα ξεκινήσει οσονούπω μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης θα κάνει εκείνη μεταξύ Ελλάδας – Ευρωζώνης την άνοιξη του 2015 να μοιάζει “παιδικό πάρτι”…

Φανερό είναι επίσης πως μετά από 2-3 χρόνια ηρεμίας υπάρχει δελτίον θυέλλης για την Ευρώπη. 

 
Εμείς βέβαια δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε καθώς 
 
  • είμαστε θωρακισμένοι με το “ολιστικό” πρόγραμμα οικονομικής ανάταξης του Τσακαλώτου, την “σιλικον βάλεϊ” της καννάβεως που ετοιμάζει ο Καρανίκας,
  •  τα σύνορα τα φυλάει ο Καμμένος και 
  • οι σχέσεις του Ιράν και της Τουρκίας με το περιβάλλον τους δεν εγκυμονούν ανατροπές…

Κάθε μέρα και καλύτερα! 

 
Όπως έλεγαν και επί Μεγάλου Αδερφού στη σοβιετία για την πορεία του σοσιαλισμού… προς την εξαθλίωση!

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή