Όταν είχε χρεοκοπήσει μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση εκτροφής πουλερικών πριν μερικά χρόνια, οι μονάδες της έμειναν γεμάτες κοτόπουλα αλλά χωρίς προσωπικό και ζωοτροφές.


Μετά από μερικές εβδομάδες, όταν ολοκληρώθηκαν κάποιες διαδικασίες και εισήλθαν στις μονάδες οι άνθρωποι των τραπεζών στις οποίες είχε περιέλθει η επιχείρηση και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, αντίκρισαν τα αποτελέσματα εκτεταμένου κανιβαλισμού…

Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς όταν περιέρχονται σε κατάσταση αδυναμίας επιβίωσης, βιολογικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς. Ο κανιβαλισμός είναι το τελευταίο στάδιο της απόγνωσης.

Με τι άλλο θα μπορούσε να μοιάζει το φαινόμενο κατακράτησης των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ με τα οποία πληρώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ παρά με κανιβαλισμό του άλλοτε κραταιού μονοπωλίου της ενέργειας από το κραταιό μονοπώλιο των ταχυδρομείων.

Αμφότερες οι επιχειρήσεις δεν είναι απλά με το ένα πόδι στον τάφο αλλά με τα δύο…

Η ΔΕΗ

Προχθές ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προΐσταται της ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης, έκανε δηλώσεις στήριξης της μετοχής της ΔΕΗ η οποία μετά από ένα παράδοξο για την κατάσταση της εταιρείας ράλι δέχεται ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της ΔΕΗ δέχεται “υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα” δήλωσε ο υπουργός…

Ο ίδιος συμπλήρωσε: “μετά τη σημαντική ανάκαμψη της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, κατά τους πρώτους μήνες του 2018, το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα. Δυστυχώς στο πλευρό τους έσπευσαν να ταχθούν οι κ. Σκρέκας και Μανιάτης, υιοθετώντας φθηνά επιχειρήματα περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ.

Στον βωμό του μικροκομματικού οφέλους, δεν διστάζουν να συντηρούν μια καταστροφολογία εις βάρος της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Μία ημέρα νωρίτερα, εφημερίδα που δείχνει να έχει αναλάβει εργολαβικά την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με δήθεν αποκαλύψεις προσπάθησε να διαμορφώσει το υπόβαθρο για την κερδοσκοπία”.

Το να φωνάζεις στο χρηματιστήριο πως έχει πέσει θύμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας το μόνο που καταφέρνεις είναι να υποδηλώνεις την αδυναμία σου και να προσελκύεις και άλλους υποτιμητές. Προσέξτε τη συνέχεια που είχε η άλλη πρόσφατη περίπτωση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμη συνεχίζονται οι πωλήσεις και ας μην έχουμε να κάνουμε με “σαπάκι”…

Είναι σαν να έχουν μπει κλέφτες στο μαντρί και εσύ κλεισμένος στο σπίτι να φωνάζεις φύγετε γιατί κρατάω όπλο… Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να τους βεβαιώσεις πως δεν υπάρχει γεμάτο όπλο στην περιοχή και άρα μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους….

Όποιος πιστεύει πως η ΔΕΗ είναι βιώσιμη και άρα η τιμή της φθηνή στα παρόντα επίπεδα βγαίνει και αγοράζει, δεν απειλεί αυτούς που πουλάνε. Αυτό ορίζει ο “χαλύβδινος” νόμος της αγοράς.

Η αλήθεια είναι όμως πως η ΔΕΗ δεν λεηλατείται τις τελευταίες μέρες. Η ΔΕΗ λεηλατείται χρόνια από τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές και τους προμηθευτές της που διαπλέκονταν με τους δυο πρώτους. Όλα αυτά υπό την ανοχή των εργαζομένων της τους οποίους δωροδοκούσαν με παροχές τις οποίες λόγω μονοπωλιακής θέσης πλήρωναν οι καταναλωτές.

Από πέρυσι το Καλοκαίρι στην “πιάτσα” του χρηματιστηρίου ακουγόταν πως η ΔΕΗ θα πρωταγωνιστήσει στο ράλι του ενεργειακού κλάδου. Στη στήλη αυτή πολλές φορές εκείνη την περίοδο είχαμε χαρακτηρίσει το ράλι αυτό σαν το ράλι της μετοχής της Αγροτικής Τράπεζας μετά το 2004 που πρωταγωνίστησε των τραπεζικών μετοχών.

Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνέχεια χρεοκόπησε και απορροφήθηκε ακαριαία για λόγους που είχαν να κάνουν με τη συγκάλυψη των ευθυνών του εγκλήματος.

Το έγκλημα…

Το αν η ΔΕΗ είναι βιώσιμη ή όχι, το αποκαλύπτουν τα μεγέθη της και η κεφαλαιοποίηση στην οποία την αποτιμά η αγορά.

Για να καταλάβουμε περί τίνος ομιλούμε ας συνδυάσουμε αυτά που συμβαίνουν στη ΔΕΗ με μια άλλη είδηση της προχθεσινής ημέρας.

Προχθές λοιπόν η κινέζικη China Tree Gorges προσέφερε περί τα 9 δισ. ευρώ για το 77% της Emergias de Portugal, την αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας. Αυτό σημαίνει πως το 100% της Energias αποτιμάται πάνω από 11 δισ. Ευρώ.

Η Energias de Portugal απασχολεί περί τα 7.000 άτομα και έχει παραγωγική ισχύ 7000 MW.

Η ΔΕΗ παράγει 12.700 MW και απασχολεί πάνω από 17.000 άτομα ενώ έχει φορτώσει στους φορολογούμενους σχεδόν διπλάσιο αριθμό συνταξιούχων εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αφορά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ενώ η Πορτογαλική ΔΕΗ αποτιμάται περί τα 11 δισ. Ευρώ η ελληνική αποτιμάται περί 0,5 δισ. Ευρώ όσο δηλαδή κοστίζουν περίπου τα αλεξικέραυνα που φέρουν οι εγκαταστάσεις της. Η ΔΕΗ έχει τόσο μικρή αποτίμηση γιατί έχει περί τα 5 δισ. χρέη και της οφείλουν πάνω από 2 δισ. όσοι πίστεψαν τους “δεν πληρώνω” ή δεν μπορούν να πληρώσουν παρά την ανάπτυξη που έρχεται ορμητική από πρόπερσι αν θυμάμαι καλά τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Σταθάκη.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει αν η εταιρεία αυτή είναι βιώσιμη ή όχι. Απλά πολλοί υποστηρίζουν αυτό που υποστηριζόταν και με την περίπτωση της Lehman Brothers:

“Είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να πέσει…”

Το πρώτο ερώτημα είναι όταν πέσει, ποιος θα μπορεί να την κρατήσει, γιατί οι πτώσεις αυτές δεν λαμβάνουν χώρα όταν το σύστημα είναι εύρωστο, αλλά όταν παραπαίει…

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν με κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. Ευρώ θεωρείται όρθια;

Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με τη διαπίστωση πως όταν μια εταιρεία αξίζει 500 εκατ. και χρωστάει σχεδόν τα δεκαπλάσια, αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι σε όσους χρωστάει…

Το γεγονός πως τα ΕΛΤΑ άδραξαν την ευκαιρία να “κανιβαλίσουν” το κουφάρι της ΔΕΗ αποτελεί άλλη μια ένδειξη του σταδίου χρεοκοπίας που βρίσκεται η οικονομία μας…

Η τελευταία ευκαιρία διάσωσης της ΔΕΗ χάθηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας όταν η διοίκηση Αθανασόπουλου δεν αφέθηκε να υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. 

Θυμάστε τις εφόδους των συνδικαλιστών τότε που ως ορδή μπράβων απειλούσε τους διοικούντες που δεν συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις τους;

Αντιθέτως από τη ΔΕΗ ο ΟΤΕ που πέρασε έγκαιρα στον ιδιωτικό τομέα χαίρει άκρας υγείας. 

Αν η αγορά της ενέργειας είχε ανοίξει έγκαιρα όταν άνοιξε την αγορά των τηλεπικοινωνιών ο Κ. Μητσοτάκης, σήμερα δεν θα μιλούσαμε ούτε για τη χρεοκοπία της ΔΕΗ ούτε για την χρεοκοπία της χώρας, δυο καταστάσεις που είναι αλληλοσχετιζόμενες…

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Share.