Εκτός από καθαρή μείωση συντάξεων η επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, φέρνει και νέα «de facto» αύξηση εισφορών 17,64% για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, όπως λέει στο Liberal, ο τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.


Και εξηγεί με παραδείγματα τι σημαίνει στη πράξη για δικηγόρους, μηχανικούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, ότι από του χρόνου, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνόλου του φορολογητέου τους εισοδήματος, δίχως τη φετινή έκπτωση του 15%.

“Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, που θα πληρώσει φέτος 2.295 ευρώ σε εισφορές, του χρόνου θα καταβάλει 2.700 ευρώ σε εισφορές, δηλαδή 405 ευρώ επιπλέον”, όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Μιλά για το μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης με τις συντάξεις, τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών, και τις φρούδες ελπίδες που δίνουν ότι θα τις επαναδιαπραγματευτούν, ενώ επισημαίνει ότι το 2014, σύμφωνα με την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα αναλογιστική μελέτη που έχει γίνει, οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού είχαν εκπληρωθεί έως το 2060.

Κι αυτό καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη –σε κανέναν έτος- δεν ξεπερνούσε το 16% του ΑΕΠ, ισορροπία που ανατράπηκε όταν μετά το 2015 κατέρρευσαν οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

– Έχουν ειπωθεί πολλά για την μείωση των συντάξεων, ωστόσο ακόμη και σήμερα υπάρχει σύγχυση ως προς το ακριβές ποσό της μείωσης και πόσους θα πλήξει, όπως επισημαίνετε και στην ερώτηση που υπογράφουν 46 βουλευτές της ΝΔ. Κατ’ εκτίμηση, μπορείτε να προσεγγίσετε πόση θα είναι η απώλεια και πόσους θα αφορά; Έχουν βάση οι εκτιμήσεις για απώλειες 120-350 ευρώ σε περίπου 700.000 συνταξιούχους;

Πράγματι επικρατεί σύγχυση. Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας της εσκεμμένης διγλωσσίας και των αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τι πραγματικά τους ξημερώνει. Εθισμένοι στο ψέμα, συνεχίζουν -όπως και το 2014- να εξαπατούν συνειδητά κοινωνία και πολίτες.

Όμως, οι νόμοι που περικόπτουν τις συντάξεις -Ν.4387/2016 και Ν.4472/2017- φέρουν την υπογραφή τους και ήδη εφαρμόζονται. Εντούτοις, δεν ενημερώνουν τους συνταξιούχους για τις επικείμενες μεγάλες απώλειες που θα υποστούν. Κάτι που θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει –σύμφωνα με το νόμο- από τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, επιλέγουν και πάλι τα μισόλογα και τα ψέματα, μοιράζοντας για ακόμη μια φορά ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις.

Μάλιστα, τα διάφορα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, από το υπουργείο Εργασίας, είναι αυθαίρετα, ανακριβή και εξωραΐζουν την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό 46 βουλευτές της Ν.Δ. καταθέσαμε ερώτηση, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει –μέσα σε 25 ημέρες όπως ορίζει ο κανονισμός της βουλής- προκειμένου να μάθουν οι συνταξιούχοι ποια είναι τελικά η αλήθεια, για τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται, καθώς και ποιο είναι το ύψος των περικοπών.

– Εκτός από τη μείωση των συντάξεων, έρχεται και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Έχετε εκτιμήσει ότι 1,4 ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, με αύξηση εισφορών 17,64%. Θα είναι οριζόντια αυτή η επιβάρυνση;

Δεν είναι εκτίμηση, αλλά η σκληρή πραγματικότητα. Πρόκειται για μια νέα αύξηση 17,6% των ασφαλιστικών εισφορών –σε σχέση με το 2018- που έρχεται από την 1/1/2019 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 1 του Ν.4472/2017, προβλέπεται πλέον ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένων των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, με έκπτωση 15% μόνο για το 2018. Το ανωτέρω μέτρο, θα ισχύσει σε πλήρη εφαρμογή από 1/1/2019 και για το 100% του εισοδήματος τους, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Αυτό οδηγεί “de facto” σε μια αύξηση 17,6% των εισφορών.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Έστω ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ. Φέτος θα πληρώσει 2.295 ευρώ σε εισφορές καθώς αυτές θα υπολογιστούν με συντελεστή 27% αλλά σε εισόδημα 8500 ευρώ. Κι αυτό καθώς φέτος ίσχυε για τον υπολογισμό των εισφορών, η έκπτωση 15%. Του χρόνου, όμως η έκπτωση καταργείται. Στην πράξη αυτό σημαίνει αύξηση 17,64%. Άρα στο παραπάνω παράδειγμα ελεύθερου επαγγελματία, το 2019 θα πληρώσει 2.700 ευρώ σε εισφορές, δηλαδή 405 ευρώ επιπλέον.

Εννοείται όσο όσο αυξάνονται οι εισφορές, τόσο αυξάνεται και η επιβάρυνση. Ένας μη μισθωτός, για παράδειγμα, που καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 400 ευρώ μηνιαίως για το 2018, έπειτα από αύξηση 17,6% το 2019- με το ίδιο ασφαλιστικό εισόδημα- θα καταβάλει εισφορές 470,4 ευρώ. Σε ετήσια βάση η αύξηση θα είναι 845 ευρώ. Δηλαδή, από 4.800 ευρώ που πλήρωνε το 2018, θα πληρώσει 5.645 ευρώ για το 2019.

Επίσης μη μισθωτός, που καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές 800 ευρώ μηνιαίως για το 2018, έπειτα από αύξηση 17,6% το 2019- με το ίδιο πάντα ασφαλιστικό εισόδημα- θα καταβάλει 941 ευρώ. Σε ετήσια βάση, η αύξηση θα είναι 1.692 ευρώ. Έτσι, από 9.600 ευρώ που πλήρωνε το 2018, για το 2019 θα πληρώσει 11.292 ευρώ.

– Ας επανέλθουμε στις συντάξεις. Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αναγνώρισε προ ημερών ότι οι περικοπές στις συντάξεις, που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου του 2019, αφορούν και εκείνες κάτω των 1.000 ευρώ. Υποστήριξε ωστόσο ότι η μείωση κατά 18% θα αφορά μόλις ένα 20%-30% των συνταξιούχων. Είναι πράγματι έτσι;

Είναι προκλητικό, όταν πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο ίδιος άνθρωπος δήλωνε στη Βουλή ότι δεν έγινε καμία περικοπή σύνταξης στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να έρχεται και να αποκαλύπτει κυνικά ότι θα μειωθούν ακόμη και οι συντάξεις που είναι μικρότερες από τα 1.000 ευρώ!

Αυτό, λοιπόν, που αποκρύπτεται από τον κόσμο είναι ότι οι μειώσεις του νόμου “Κατρούγκαλου” ήδη συντελούνται! Όλες οι νέες συντάξεις που εκδίδονται, μετά το Μάιο του 2016, είναι πλέον μειωμένες κατά 35% οι κύριες και κατά 44% οι επικουρικές, σε σχέση με το 2014. Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, ήδη εφαρμόζονται οι μειώσεις τις προσωπικής διαφοράς –μέσω του επανυπολογισμού- γι’ αυτό και είναι μικρότερες κατά 45% σε σχέση με το 2014.

Αν λάβει κανείς λοιπόν υπόψη αθροιστικά τις μειώσεις που συντελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015, μέχρι και αυτές που θα συντελεστούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, τότε οι συνολικές απώλειες μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου –για 2,6 εκατ. συνταξιούχους (ΗΛΙΟΣ)- θα είναι πάνω από 1 έως 3 συντάξεις. Κάτι που δεν ήταν αναγκαίο να συμβεί, καθώς το 2014 η πρώτη και μοναδική αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό μας σύστημα, πρόβλεπε ότι εκπληρώνονταν οι όροι βιωσιμότητας του συστήματος μέχρι το 2060.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως στο email “Χαρδούβελη” η παρέμβαση στο ασφαλιστικό ήταν μόλις 310 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα “εκτινάχθηκε” άδικα στα 10 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες συνταξιούχων και εργαζομένων! Κρίμα, γιατί οι θυσίες τους πήγαν χαμένες στο όνομα της “αυταπάτης” του ΣΥΡΙΖΑ.

– Πιστεύετε ότι ακόμη και αν γίνουν αυτές οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, θα είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό;

Η εθνική συμφωνία και δέσμευση της χώρας –για το Ασφαλιστικό- παραμένει ίδια από το 2010 μέχρι και σήμερα. Μια συμφωνία που επιβάλλει, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη του 2009 πλέον 2,5% του ΑΕΠ, να παραμείνει σταθερή μέχρι το 2060 και να μην ξεπεραστεί καμία χρονιά.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η εκπλήρωση των όρων βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από το ΑΕΠ, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά. Το 2014, η πρώτη και μοναδική αναλογιστική μελέτη –υπό την αιγίδα του Ageing Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής- έδειξε ότι εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις μέχρι το 2060, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη –σε κανέναν έτος- δεν ξεπερνούσε το 16% του ΑΕΠ. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί!

Το 2015 όλα “γκρεμίστηκαν”. Οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ “κατέρρευσαν”. Το αποτέλεσμα ήταν, οι συνταξιούχοι να κληθούν να πληρώσουν τα “σπασμένα”. Δηλαδή, να υποστούν μεγάλες, άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων. Τελικά, το τίμημα της αυταπάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πληρώθηκε ακριβά!

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του συστήματος –έστω και αν γίνουν οι περικοπές- εάν δεν γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, ελκυστική στις επενδύσεις, δεν στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, δεν γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και δεν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας πιο ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
liberal.gr

Πηγή

Share.