Λίγα μόλις 24ωρα, πριν από την άφιξη των επικεφαλής των «θεσμών» στην Αθήνα, η κυβέρνηση προσπαθεί άρον-άρον να ολοκληρώσει το «προ-απαιτούμενο» της «από-πολιτικοποίησης» (βλέπε «αποκομματικοποίηση») της Δημόσιας Διοίκησης.

Μόλις χθες, το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τη διαδικασία επιλογής των περίπου 80 Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των ανθρώπων δηλαδή που θα τοποθετηθούν –με «κλειστό συμβόλαιο 4 ετών»- στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Ελληνικού Δημοσίου.
Ενώ από καιρό έχουν υποβληθεί περίπου 8.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων για τις θέσεις αυτές, το ΑΣΕΠ μόλις χθες (!) ανακοίνωσε τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή.
Τα κριτήρια βγάζουν μάτι.
  • Είναι μηχανιστικά: H 9μελής Επιτροπή ΑΣΕΠ, θα στηριχθεί σε μια σειρά από απίθανα τυπολατρικά κριτήρια (π.χ. η διδακτική εμπειρία και η συμμετοχή σε συνέδρια μετράει περισσότερο από την Διοικητική Εμπειρία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα).
  • Είναι δομημένα με απίστευτη δολοπλοκία ώστε οι τελικές 3 υποψηφιότητες, από τις οποίες ο κάθε Υπουργός θα επιλέξει 1, να αφορούν μόνο «δικά μας» παιδιά!
Το www.banks.com.gr παρουσιάζει σήμερα τα ντοκουμέντα με τα οποία καταστρατηγείται ευθέως το γράμμα και το πνεύμα του νόμου 4369/2016, για μια «ανεξάρτητη», «από-πολιτικοποιημένη» Δημόσια Διοίκηση, με Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς αυξημένων προσόντων και ικανοτήτων.
Η 9μελής Επιτροπή ΑΣΕΠ θα επιλέξει τους κορυφαίους της Δημόσιας Διοίκηση με μια προκλητικά ανεπαρκή και αυθαίρετη μοριοδότηση που βασίζεται σε μια σειρά από τυπικά προσόντα άσχετα με την κρισιμότητα των ευθυνών των θέσεων.
Το σκάνδαλο έχει δραματική συνέχεια:
Η «Διοικητική Εμπειρία» 12 μηνών μοριοδοτείται με 575 μόρια.
  • Εφόσον ο υποψήφιος έχει διατελέσει Πρόεδρος ή Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Γραμματέας, Ειδικός Γραμματέας, Γενικός Διευθυντής ή αντίστοιχες θέσεις για 2 χρόνια, προστίθενται 57,5 επιπλέον μόρια.
  • Αν έχει εμπειρία 3 ετών 57,5 επιπλέον μόρια.
  • Μετά τέλος!
Αυτό σημαίνει ότι ΑΝ ο υποψήφιος έχει διοικήσει ιδιωτική ή δημόσια υπηρεσία για 4, για 5, για 6, για 10 χρόνια η εμπειρία του δεν υπολογίζεται καθόλου!
Γιατί; Μα είναι απλό:
  • Οι ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ Γενικοί Γραμματείς δεν έχουν μεγαλύτερη των 3 ετών διοικητική εμπειρία.
Αντιθέτως, μοριοδοτούνται με έως και 1.000 μόρια (!!) όσοι υποψήφιοι μπορούν να επιδείξουν Συγγραφικό/ Ερευνητικό έργο δημοσιευμένο σε επιστημονικά περιοδικά , διδακτική εμπειρία ακόμη …και σε ΙΕΚ (!) ή/και δημοσιευμένες εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια-ημερίδες κ.λπ
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Προσέξτε τις λεπτομέρειες των προκηρύξεων.
  • Τα κριτήρια υποψηφιότητας διαφοροποιούνται από Υπουργείο σε Υπουργείο ακόμη και από θέση σε ομοειδή θέση του ίδιου Υπουργείου!
Ενώ σε όλες τις προκηρύξεις κρίνεται απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, σε μία συγκεκριμένη Γραμματεία (του Υπουργείου Υποδομών) απαραίτητη θεωρείται απλώς η γνώση μίας (κάποιας) ξένης γλώσσας πιθανόν της Ρωσικής ή της Βουλγαρικής την οποία -εντελώς συμπτωματικά προφανώς- μιλά ο σημερινός Γενικός Γραμματέας.
Για να γίνει κάποιος Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ πρέπει να μιλά «καλά» Αγγλικά δηλαδή επιπέδου Lower. 
Στην διπλανή ωστόσο Γενική Γραμματεία απαιτείται «άριστη» γνώση αγγλικής, γιατί εκεί ο υφιστάμενος Γραμματέας διαθέτει Proficiency.
  • O ΓΓ Βιομηχανίας πρέπει να διαθέτει 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας εκ των οποίων τα 5 στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ο ΓΓ. Εμπορίου όμως χρειάζεται μόνον 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να έχει δουλέψει στην αγορά, στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αντιθέτως, ο ΓΓ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων πρέπει να διαθέτει 20 χρόνια(!) επαγγελματικής εμπειρίας (χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στον ιδιωτικό τομέα) προφανώς γιατί ο σημερινός ΓΓ έχει δουλέψει μόνο στο Δημόσιο και ειδικά στο Πανεπιστήμιο.
  • Στο ίδιο Υπουργείο, Γενικός Γραμματέας Διοικητικού, δηλαδή αρμόδιος για τη διοίκηση του Υπουργείου πρέπει –σύμφωνα με την προκήρυξη- να διαθέτει 20ετή διοικητική εμπειρία αλλά οπωσδήποτε 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διάταξη αυτή εξαιρούνται –αυτομάτως- όλοι τα έμπειρα διοικητικά στελέχη του Υπουργείου. Θα προκριθεί το «δικό μας παιδί»…
Το όργιο φαυλοκρατίας, νεποτισμού και κατάφωρης αδικίας διαπνέει κάθε πτυχή αυτής της διαδικασίας «ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ, ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ».
Η Κυβέρνηση προσπάθησε να αναβάλλει τη διαδικασία. Προσπάθησε να μεταθέσει αυτό το «προ-απαιτούμενο» της 4ης Αξιολόγησης για μετά τον Αύγουστο.
Οι «θεσμοί» στάθηκαν ανένδοτοι. Η διαδικασία «από-πολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης –είπαν- πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα.
Σήμερα όμως αποκαλύπτεται μια ολόκληρη σκευωρία ώστε στις θέσεις κλειδιά να επιλεγούν μόνον οι προσκείμενοι στην σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία με προοπτική να μείνουν και να διοικούν -για 4 ολόκληρα χρόνια- αφού θα έχει φύγει η σημερινή κυβέρνηση.
Τα κριτήρια μοριοδότησης ανακοινώθηκαν αφού υποβλήθηκαν οι αιτήσεις και διασταυρώθηκαν τα προσόντα των «αρεστών» με τις ικανότητες των «άλλων».
Το σκάνδαλο έχει συνέχεια. Η Δημόσια Διοίκηση μετατρέπεται σε όμηρο μιας τυχαίας πλειοψηφίας.
Οι «θεσμοί» δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια.

Χρήστος Κώνστας
banks.com.gr

Πηγή

Share.