[ccpw id="136103"]

Καπνός έγιναν 810 εκατ. ευρώ του ΤΣΜΕΔΕ από μετοχές του στην Attika Βank.

Η σημερινή αξία μετοχών είναι στα 32 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα αξία τους αναμένεται μετά τη χθεσινή απόφαση του ΕΦΚΑ να αποποιηθεί μέρος των μετοχών του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Η ζημιά δεν είναι μόνο στο ότι

εξαϋλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2015 περί τα 810 εκατ. ευρώ που είχε διαθέσει από το 1997 σε μετοχές το ΤΣΜΕΔΕ, έχοντας το 45% της Τράπεζας Αττικής,

…αλλά ότι ο ΕΦΚΑ που πήρε ό,τι αποθεματικά απέμειναν, αποφάσισε χθες να μην ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας και αντί να διατηρήσει ή και να αυξήσει τη συμμετοχή του, αποφάσισε να την περιορίσει στο 37%, εκχωρώντας μέρος από τις μετοχές του!

Ξεπούλημα

Το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ προφανέστατα ενήργησε κατόπιν κυβερνητικής εντολής και στην πράξη «ξεπούλησε» ένα μέρος από τα δικαιώματα του κράτους στο πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Αττικής, που κατείχαν τα Ταμεία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω αποδυνάμωση της κρατικής παρουσίας στο τραπεζικό σύστημα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε κάποτε ότι «θα κάνουμε κρατικό τραπεζικό πυλώνα», τώρα πράττει το ακριβώς αντίθετο από αυτά που δήθεν υποσχόταν: 
Αποδυναμώνει την κρατική παρουσία και από τη μοναδική τράπεζα (Αττικής) που ήλεγχε λόγω της πλειοψηφικής συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ!
Εβαλαν… κόφτη

Ο λόγος που ο ΕΦΚΑ έκανε πίσω με κυβερνητική εντολή είναι γιατί θα έπρεπε να διαθέσει 90 εκατ. ευρώ από τα δικά του λεφτά για να κρατήσει το 45% των μετοχών και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. 

Ομως αποφάσισε, ή του είπαν, ότι δεν μπορεί να μπει στην αύξηση για όλα τα δικαιώματά του, παρά μόνον μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ.

Αυτομάτως η συμμετοχή του, όπως αποκαλύπτεται στην εισήγηση που έγινε στο χθεσινό Δ.Σ του ΕΦΚΑ, θα μειωθεί και με ένα τέτοιο ποσό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Αττικής θα ελέγχει πλέον το 37% και όχι το 45%.

Το ερώτημα είναι αν θα λογοδοτήσει κανείς για τα 810 εκατ. ευρώ που εξαϋλώθηκαν σε μετοχές της τράπεζας και, κυρίως, γιατί την ώρα που η κυβέρνηση βλέπει… την ανάπτυξη να μπαίνει σε κάθε σπίτι, να μην αυξάνει τη συμμετοχή των Ταμείων στην Τράπεζα Αττικής με την προσδοκία ότι αυτά τα 810 εκατ. ευρώ που εξαϋλώθηκαν, ιδίως μετά το 2015, θα ξαναπάρουν αξία από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών λόγω της ραγδαία αναπτυσσόμενης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικής οικονομίας.

Η εισήγηση

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι ο ΕΦΚΑ είναι κάτοχος 1.066.208.885 μετοχών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που τον καθιστούν μέτοχο του 45,58% των μετοχών της Attica Bank. 

Για την κτήση τους από το 1997 μέχρι και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2015 δόθηκαν συνολικά περίπου 810 εκατ. €. 
Η τρέχουσα αξία των μετοχών την 27η/4/18 ήταν 0,0255 € ανά μετοχή, δηλ. συνολική αξία 30,2 εκατ. €.

Σε περίπτωση που ο ΕΦΚΑ διατηρήσει το υπάρχον ποσοστό του (45,58%) στην τράπεζα, απαιτείται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του και να καταβάλει το ποσό των 90.229.243 €. 

Η υπάρχουσα εγκεκριμένη πίστωση του 2018 για αγορά μετοχών ανέρχεται όμως στο ποσό των 70 εκατ. €, που κατεβάζει το ποσοστό του ΕΦΚΑ στο 37,4%, αλλά δίδει χώρο συμμετοχής σε στρατηγικό επενδυτή, λέει η εισήγηση.

Ισως το κλειδί να είναι ο χώρος για στρατηγικό επενδυτή στην Αττικής. Που μένει να δούμε ποιος θα είναι…

Κώστας Κατίκος
eleftherostypos.gr

Διαβάστε σχετικά:

90% μειωμένα τα κεφάλαια των συντάξεων των μηχανικών – Πως η Τράπεζα Αττικής-ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε τα ύποπτα δάνεια από την ΤτΕ

Οι πεντακαθαρίδηδες του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Τσίπρας, ο Σπίρτζης, οι Πρωτονοτάριοι, το ΤΕΕ και τα 39 δάνεια της Τράπεζας Αττικής στον Καλογρίτσα

Γιατί «πονάει» η διαπλοκή Τσίπρα με την Τράπεζα Αττικής

Διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ – 745.000.000 ευρώ (το 92% των χρημάτων τους) έχασαν οι μηχανικοί στην Τράπεζα Αττικής – VIDEO Τσίπρα και Σπίρτζη!

Στη φάγανε τη σύνταξη παληκάρι…

ΔΑΝΕΙΑ-ΦΙΔΙΑ του Καλογρίτσα βρήκε η ΤτΕ στην Τράπεζα Αττικής – Εμπλοκή υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ;

Κόβουν τις συντάξεις αλλά οι ίδιοι ΤΡΩΝΕ με 10 μασέλες – Κι ο Πετρόπουλος, μαζί με τον Σπίρτζη, στο «πάρτι» του ΣΥΡΙΖΑ στην τράπεζα Αττικής

STOP Στουρνάρα σε νέα δάνεια της ΣΥΡΙΖΑίικης Τράπεζα Αττικής, λόγω τεράστιων επισφαλειών – Εκρηκτικές εξελίξεις μετά την εμπλοκή εισαγγελέων

Νέες αποκαλύψεις – Το ΤΣΜΕΔΕ κώφευε στις συνεχείς εκκλήσεις της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής

Μπόχα απίστευτης διαπλοκής στην Τράπεζα Αττικής – Τι λέει το Πόρισμα-φωτιά – Θαλασσοδάνεια με επισφάλειες 60%.!

Καραμπινάτη διαπλοκή του αμαρτωλού τριγώνου Καλογρίτσα-ΣΥΡΙΖΑ-Αττικής – Νέες αποκαλύψεις μετά τους ελέγχους της ΤτΕ

Ποιάς τράπεζας τα ναυτιλιακά δάνεια είναι 100% ΚΟΚΚΙΝΑ και οι μέτοχοί της δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ δικά τους λεφτά;

Πρωτοφανή ΣΚΑΝΔΑΛΑ στην Τράπεζα ΣΥΡΙΖΑ-Αττικής – «Έκαιγαν» λεφτά, κατέρρεαν και …ξεχνούσαν δάνεια

Με τη γίδα στην πλάτη! – Οι κολλητοί του Τσίπρα, ο Βαξεβάνης, ο Καλογρίτσας και τα εκατοντάδες εκατομμύρια των Μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής!

Σκάνδαλο Attica Bank – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καλογρίτσας άρπαξε 150.000.000 αλλά δεν πλήρωνε ούτε 5.000 – VIDEO

Καλογρίτσας – Κοσκωτάς – Παππάς – Κουτσόγιωργας: Ως φάρσα ή ως …τραγωδία επαναλαμβάνεται η ιστορία;

Πηγή