Επειδή έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν ορισμένοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη υπαινισσόμενοι πως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως τελικά θα κοπούν οι συντάξεις από τον ερχόμενο Ιανουάριο, καλό είναι να ειπωθούν ορισμένες πικρές αλήθειες και να μη σπεκουλάρουν με τον πόνο των συνταξιούχων οι επαγγελματίες ψεύτες και στρεψοδίκες.


-Υπάρχει ψηφισμένος νόμος από το 2016 (ο γνωστός νόμος Κατρούγκαλου) που προβλέπει την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς μεταξύ της αποδιδόμενης σύνταξης και των εισφορών που κατέβαλλε κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου ο κάθε συνταξιούχος.

-Η εφαρμογή των διατάξεων είναι δέσμευση έναντι των δανειστών να εφαρμοστεί από την 1-1- 2019.

-Τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη έχουν κάνει τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς για τον κάθε συνταξιούχο αλλά δεν τους το ανακοινώνουν.

-Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς οι περικοπές για το 70% των συνταξιούχων φθάνουν έως 18%.

-Για το υπόλοιπο 30% ή δεν προκύπτουν διαφορές ή σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις προκύπτουν και μικρές αυξήσεις( από 10-70 ευρώ) οι οποίες όμως είναι αμφίβολο αν θα δοθούν.

-Για να μη εφαρμοστεί ο νόμος,πρέπει να έρθει άλλος νόμος στη Βουλή που να ακυρώνει τον ν. Κατρούγκαλου.

-Μια τέτοια ενέργεια όμως τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος αλλά και την όποια ρύθμιση του χρέους.

-Επίσης σε μια τέτοια περίπτωση οι “σκληροί” της Ευρώπης όπως οι Γερμανοί, φέρονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα στην τύχη της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Ο Τσακαλώτος που είναι ο πιο στενός συνομιλητής τους, δεν είναι τυχαίο που λέει πως αυτά που συμφωνήσαμε πρέπει να τα τηρήσουμε.

-Στο τελευταίο eurogroup έγινε συζήτηση για υιοθέτηση ρήτρας “μη αναστρεψιμότητας” των μέτρων που έχουν ληφθεί με τα τρία μνημόνια και η ελληνική πλευρά δεν έφερε αντίρρηση.

Είναι αλήθεια πως οι περικοπές των συντάξεων, είναι η Αχίλλειος πτέρνα του κυβερνητικού αφηγήματος. Διαπιστώνουν και όχι άδικα πως η εκλογική ζημιά που θα υποστούν όταν κόψουν άλλες 2 και 3 συντάξεις από τους συνταξιούχους ,θα είναι τεράστια και γι αυτό δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται .

Ετσι, αφήνουν τα διάφορα στελέχη τους όπως τη Θεανώ Φωτίου, να κλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους καθησυχάζοντας τους με τη φράση “μη βιάζεστε, δεν έχει τελειώσει το θέμα και θα δούμε στο τέλος τι θα γίνει…”

Όπως και κάποιοι άλλοι που κάνουν λόγο για επαναφορά της 13ης σύνταξης ή ακόμα και τη μη πληρωμή κάποιων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, λόγω του υπερπλεονάσματος που προέκυψε το 2017 με το γνωστό και λίαν επώδυνο τρόπο για τους φορολογουμένους.

Βέβαια ,όλες αυτές τις συζητήσεις για τις παροχές, για τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και τις προσλήψεις, τις ακούν και οι Ευρωπαίοι και επειδή δεν μας έχουν δα σε τόσο μεγάλη εκτίμηση και εμπιστοσύνη, στις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 21 Ιουνίου, οπότε πρέπει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα και προαπαιτούμενα και να αποφασιστεί τι θα γίνει την επομένη της λήξης του μνημονίου, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να μας χαριστούν.

Επομένως, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για την επόμενη μέρα.

Από το να παραταθεί άτυπα το πρόγραμμα για μερικούς μήνες και με όλα τα ζέοντα εκκρεμή θέματα ανοικτά να πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο και να αναλάβει τα δύσκολα ο επόμενος,

…μέχρι να δημιουργηθεί σκηνικό ρήξης και καταγγελίας των δανειστών από την αριστερή μας κυβέρνηση (ένα σίκουελ του 2015) και να πάμε πάλι σε εκλογές με επιχειρήματα αριστεροφροσύνης στην προεκλογική περίοδο.

Το σενάριο να κυλήσουν όλα ομαλά και να υπογράψει ο Τσίπρας ένα νέο μνημόνιο υποχρεώσεων αλλά χωρίς χρήματα και λύση με δόσεις του θέματος του χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά έχει τις λιγότερες πιθανότητες γιατί απλά η εκλογική ζημιά θα είναι τέτοια που θα πάψει το ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός παράγων στην επομένη των εκλογών.

Βασίλης Στεφανακίδης
protothema

Πηγή

Share.