[ccpw id="136103"]

Μπορεί η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι οι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας, ωστόσο, η χώρα μοιάζει πλέον να έχει μπει σε προεκλογική περίοδο με ορίζοντα ακόμα και τους μήνες μετά το τέλος των μνημονίων, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Έτσι κι αλλιώς η Κομισιόν , θολώνοντας τα περί καθαρής εξόδου,

, ενώ τα εθνικά θέματα (ΠΓΔΜ και Τουρκία) ανεβάζουν όλο και πιο συχνά την ένταξη στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση μελετά πλέον την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του πρώην υπόλοιπου Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες με στόχο να δημιουργήσει ρήγματα στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί υπέρ του «σπασίματος» ιδίως της Β’ Αθηνών.

Προφανής στόχος επίσης, να αναβιώσει το φλερτ με την κεντροαριστερά και την Φώφη Γεννηματά -ή πιο σωστά: να πετάξει το μπαλάκι στην πλευρά της- και να ψηφιστεί τελικά η απλή αναλογική για τις επόμενες εκλογές και όχι τις μεθεπόμενες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, η μελέτη που έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας αποτελείται από τέσσερα σενάρια με επικρατέστερο το εξής: Κατάτμηση της Β΄Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό). Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Ο δήμος Αθηναίων διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄Αθηνών.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέλυσε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προεκλογική καμπάνια του κόμματος: Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, ρύθμιση του χρέους, κοινωνικές πολιτικές και ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ.

Στη ΝΔ πάντως κινούνται ήδη σε προεκλογική τροχιά, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή προεκλογική περίοδο. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει, δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά εύχομαι να γίνουν μια ώρα αρχύτερα γιατί κάθε μέρα που μένει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ζημιά στον τόπο».

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών.

Πηγή