Οι Αμερικανοί ξέρουν και συμφωνούν, σε ό,τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός μνημονίου. Οι δανειστές επίσης. Εμείς, ό,τι αρπάξουμε στα κλεφτά… Και να γιατί.


Ας ξεκινήσουμε από τους Αμερικάνους. Εκτός από το “έργο” εξωτερικής πολιτικής που μας έχουν αναθέσει στα Σκόπια, μας χρειάζονται και αλλού. Έχουν και άλλες δουλειές για τον χρήσιμο ΣΥΡΙΖΑ.

Την κυριότερη από αυτές την περιέγραψε μια χαρά ο, φίλτατος του Αλέξη Τσίπρα, Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε χθεσινό ενεργειακό συνέδριο, στηλιτεύοντας τον ρόλο της Ρωσίας που χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν εργαλείο για άσκηση πολιτικών πιέσεων.

Η Μόσχα (μας είπε ο αγαπητός του ΣΥΡΙΖΑ, Τζέφρι) θέλει να φτιάξει δύο νέους αγωγούς που θα αυξήσουν την ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης. Αλλά τα έργα αυτά δεν είναι επιθυμητά.

Γι’ αυτό, οι ΗΠΑ (μας εξήγησε) προσπαθούν να εμποδίσουν, τη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Και στην ατζέντα αυτή η Ελλάδα είναι ουσιώδης παίκτης.

Αλίμονο δε (για τον πρέσβη της Αμερικής) να παρέλειπε…, να υπενθυμίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον στόχο να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ή να μην αναμασήσει τις πρόσφατες δηλώσεις Τράμπ “…για τον ρόλο που παίζει η Αθήνα σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας”.

Συμφωνώ δε μαζί σας… πως θα ήταν χοντροκοπιά να μας θύμιζε και το χουνέρι που φύλαξαν οι Αμερικάνοι στον Κώστα Καραμανλή (στη Νέα Δημοκρατία τα λένε αυτά) όταν, εκεί στο 2008 – 2009, τους ξέφυγε… και άρχισε πανηγύρια με τον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, κοστολογώντας μάλιστα και τα κέρδη του έθνους… από τα νοίκια του αγωγού.

Αλλά οι Αμερικάνοι (που σταμάτησαν να είναι φονιάδες των λαών, από το 2015…) έχουν και άλλα αλισβερίσια… μαζί μας. 

 
Στις υποδομές και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις που προγραμματίζονται για τη Βόρεια Ελλάδα και στις περιοχές Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Τώρα αν αυτά θα γίνουν μέσα από σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ με την ενέργεια ως αριστερή ατμομηχανή… και την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και άλλα φούμαρα θα σας γελάσω… Λίγο υπομονή. Δεν θα αργήσουμε να μάθουμε.

Τι να μας πουν λοιπόν, επισήμως, (όπως κάνουν όλες οι ανεπτυγμένες και πολιτισμένες δημοκρατίες) για το “αναπτυξιακό σχέδιο” και τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις ενεργειακές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, όταν και οι ίδιοι είναι ακόμη σε κουβέντες με εκείνους που κάνουν κουμάντο στην Ανατολική Ευρώπη;

Μήπως και ξέρουν τι άλλο τους φυλάνε οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι στηρίζοντας την παράταση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έστω και ένα ακόμη χρόνο;

Και πάμε στους δανειστές και στους Γερμανούς που έχουν (από πολλές ημέρες) στα χέρια τους το αριστερό αναπτυξιακό όραμα ΣΥΡΙΖΑ για την εκτός μνημονίου Ελλάδα με όλη την γνώστη μπουρδολογία για δίκαιη ανάπτυξη και δήθεν σύνδεση της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας με την παραγωγή και την παραγωγικότητα.

Οι δανειστές θέλουν να εξαντλήσουν το “εργαλείο” ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη του να κάνει σημαία την έξοδο από μνημόνιο, στις προσεχείς εκλογές. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι δεν θα δεχθούν τα αριστερά γλυκανάλατα που τους παρέδωσε ο Τσακαλώτος (διαβάστε τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ σε ΜΜΕ και θα πάρετε μια γενική ιδέα) αλλά θα απαιτήσουν δεσμεύεις, τύπου μνημονίου, για να τις επιβάλλουν (ως συνέχεια) και τη νέα κυβέρνηση που (κατά πάσα βεβαιότητα) θα προκύψει σε περίπτωση προώρων εκλογών.

Οπότε τι να μας πουν, φανερά, για το εκτός μνημονίου αναπτυξιακό σχέδιο όταν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι (και ας παριστάνουν τους φίλους) καθώς και η “παρέα” των τεχνοκρατών των Βρυξελλών και των Οργάνων της δεν τους έχουν υπαγορεύσει ακόμη το οριστικό σχέδιο που θα δεχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να του επιτρέψουν έξοδο από το μνημόνιο.

Γιατί το σχέδιο αυτό θα παραδώσουν, προς παρακολούθηση, κατά την 5χρονη Εποπτεία.

Και αφού έτσι έχουν τα πράγματα τι κουβεντιάζουν οι σύντροφοι, στις μαζώξεις για την ανάπτυξη, όπως και αυτή της Μυτιλήνης. Και γιατί δεν τα λένε και σε εμάς που δεν ανήκουμε στο 3-4% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμβαίνει να φορολογούμαστε και να ψηφίζουμε και τώρα που η δημοκρατία είναι υπό συζήτηση; 

 
Γιατί δεν είμαστε του κόμματος. Και το κόμμα δεν μας κρίνει ώριμους για το όραμα δίκαιης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Ρίξτε μια ματιά στις μαζώξεις ανάπτυξης. Θα καταλάβετε ποιοι είναι οι ώριμοι…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.