[ccpw id="136103"]

Την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια θα τη… γιορτάσουμε το 2019 με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν οι δανειστές πειστούν να μην έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου.

To πρώτο μεταμνημονιακό έτος φέρνει

  • περικοπές συντάξεων -το θέμα δεν θα μπει καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων-, 
  • πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, 
  • περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, αλλά και 
  • άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση που επισπεύδων είναι τράπεζα.

Στην κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να θολώσουν τα νερά:

οι μειώσεις των συντάξεων θα κρατηθούν «κρυφές» μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε οι συνταξιούχοι θα μάθουν την πικρή αλήθεια από το… ATM.

Στις διαπραγματεύσεις του Μαΐου θα μπει θέμα παράτασης της προστασίας μέσω του νόμου Κατσέλη, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, που θα αυξηθούν περαιτέρω ακόμη και κατά 20%, η κυβέρνηση σκοπεύει να «πατήσει» στην απόφαση του ΣτΕ -αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι- για να υποσχεθεί αλλαγές.

Στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχει και το λεγόμενο πακέτο με τα «αντίμετρα», το οποίο ακόμη κι αν ενεργοποιηθεί δεν θα αφορά παρά σε πολύ λίγες περιπτώσεις τους ανθρώπους που θα πληγούν από τα νέα μέτρα του 2019.

Μείωση εισοδήματος

Το μεγαλύτερο πλήγμα στους πολίτες από την Πρωτοχρονιά θα είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα προκαλέσει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ακόμη και κατά 18% (χωρίς καν να συνυπολογιστεί η επίπτωση από πιθανή μείωση του αφορολόγητου) από την 1/1/2019, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. 

Μπορεί στο υπουργείο Εργασίας να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό το ύψος των μειώσεων του καθενός από την 1/1/2019, ωστόσο είναι σαφές ότι οι 8 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν μείωση, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο θα είναι αυτοί που θα υποστούν περικοπές στο όριο του πλαφόν 18%.

· Το ΕΚΑΣ καταργείται ολοσχερώς από τον Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι και οι τελευταίοι 229.496 δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα των 35 ευρώ που τους έχει απομείνει ή περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από 1/1/2019 ΕΚΑΣ δεν θα υπάρχει.

· Το 2019 καταργείται η μεταβατική περίοδος που ισχύει για το 2018 στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, κάτι που σημαίνει ότι οι τελευταίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο… 28%.

Από 1/1/2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους» και απλώς γίνεται μια έκπτωση 15% επί του αθροίσματος. Από την 1/1/2019 δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η έκπτωση. Στην πράξη, ένας ασφαλισμένος με κέρδη 25.000 ευρώ, ο οποίος το 2017 πλήρωνε εισφορές 5.214,04 ευρώ, από την 1/1/2018 είναι υποχρεωμένος να πληρώνει 5.726,88 ευρώ, ενώ από 1/1/2019 ο λογαριασμός θα εκραγεί στα 6.737,5 ευρώ.

· Το 2019 δεν θα υπάρχει καμία προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς εκπνέει και η μεταβατική διάταξη του νόμου Κατσέλη. Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα θέσει θέμα παράτασης της προστατευτικής διάταξης στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, ωστόσο, υπό την πίεση του χρόνου, είναι αμφίβολο αν το αίτημα θα γίνει δεκτό.

Άρση και της τελευταίας ασπίδας προστασίας θα φέρει τους δανειολήπτες με τα κόκκινα δάνεια σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό διότι το 2019 οι τράπεζες έχουν πολύ δύσκολους στόχους να πιάσουν όσον αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Συνολικά, αν υποτεθεί ότι τα κόκκινα δάνεια θα έχουν μειωθεί στα 81,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 που είναι και ο επίσημος στόχος, για το 2019 θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πτώση στα 64,6 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι μέσα στο 2018 οι τράπεζες θα έχουν φροντίσει να πιάσουν τους στόχους ξεκαθαρίζοντας τα μεγάλα δάνεια, το 2019 είναι λογικό ότι η πίεση θα αγγίξει και τους μικρούς ή τους μεσαίους.

Στεγαστικά

Μόνο τα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να μειωθούν από τα 25,3 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να φτάσουν τον Δεκέμβριο, στα 20,6 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά δάνεια θα πρέπει να συρρικνωθούν από τα 8,7 στα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ τα επιχειρηματικά, από τα 47,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018 στα 37,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Φιλελεύθερο στις 27 Απριλίου.
liberal.gr

Πηγή