Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται…
Λαϊκή Παροιμία


Οι προπηλακισμοί στελεχών της κυβέρνησης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν αποτελούν μόνο θλιβερές σκηνές αλλά και επικίνδυνες πράξεις.

Σε μια δημοκρατική χώρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείει κανέναν και πολύ περισσότερο με προπηλακισμούς και άσκηση βίας…

Το κλίμα για την κυβέρνηση αλλάζει άρδην και η ίδια έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται πλέον…

Προκειμένου να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σήμερα την Λέσβο για να μιλήσει και να κλείσει το 4ο Περιφερειακό συνέδριο, χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νησί ούτε λίγο ούτε πολύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ 17 διμοιρίες των ΜΑΤ, τα οποία ως “παλαβή” αντιπολίτευση υποσχόταν πως θα καταργήσει…

Οι δυνάμεις αυτές θα προστεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις του νησιού όπως σ΄ αυτές θα προστεθούν επίσης και οι αστυνομικές δυνάμεις των γύρω νησιών.

Πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει μεταφερθεί ποτέ προκειμένου να υποστηρίξει την ασφαλή δημόσια εμφάνιση πολιτικού στην Ελλάδα.

Στις τελευταίες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Λέσβο ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 15.746 ψήφους (29,02%), η Ν.Δ. 15.487 ψήφους (28,55%). Το ΚΚΕ έλαβε 5.796 και 10,68%. Η ΧΑ 4.223 ψήφους (7,78%) και η ΔΗΣΥ 4.174 (7,69%).

Πράγματι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών καθώς η Λέσβος είναι ένα από εκείνα τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου που έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα από τις κυβερνητικές επιλογές και ιδεολογικές αγκυλώσεις σε όλα τα ζέοντα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, από την οικονομία, τον τουρισμό μέχρι τα ζητήματα ασφαλείας (αυξημένη παρουσία μεταναστών και προσφύγων) αλλά και εθνικής κυριαρχίας λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας…

Το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών στην περιοχή θα έχει μια πρόσθετη σημασία καθώς κυκλοφορεί και μια εκτίμηση πως η κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και των ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας από την κυβέρνηση, δεν είναι αποτέλεσμα απλά ανικανότητας διαχείρισης ή συναισθηματικού “ιλίγγου” λόγω αντίφασης κοσμοθεωρίας και πραγματικότητας, αλλά και πολιτικής επιλογής…

Μιας πολιτικής επιλογής που αποσκοπεί να οδηγήσει στην αγανάκτηση και την οργή ένα συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας το οποίο θα αναζητήσει πολιτική και εκλογική έκφραση εκτός της μετριοπαθούς Νέας Δημοκρατίας.

Ο προφανής στόχος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν η εκλογική αποδυνάμωση της Ν.Δ. και η απομάκρυνση του ενδεχόμενου αυτοδυναμίας ή συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές.

Καμιά κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χάσει τις εκλογές και να απομακρυνθεί από την εξουσία, χάνοντας τα προνόμια νομής της.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιπλέον λόγους να μη θέλει να απομακρυνθεί από την εξουσία. Η χαλάρωση του σφιχτού εναγκαλισμού της δικαιοσύνης θα επιτρέψει στην τελευταία να διερευνήσει απρόσκοπτα περιπτώσεις κυβερνητικών πιέσεων και επεμβάσεων εντός της, οι οποίες πέραν κάποιου ευδιάκριτου σημείου συνιστούν προσπάθεια αλλοίωσης του πολιτεύματος.

Η τεκμηρίωση τέτοιων μεθοδεύσεων με ανάλογους συσχετισμούς στην επόμενη Βουλή θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες και δραματικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ανεδείχθη στην εξουσία με βασικό όπλο έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ψεύδους και διχασμού. Κατά τη διάρκεια άσκησης της εξουσίας επέδειξε αναποτελεσματικότητα, αλαζονεία και ύβρι…

Η ιστορική εμπειρία διδάσκει πως ανάλογες συμπεριφορές κατά το παρελθόν έχουν προκαλέσει και αντίστοιχες αντιδράσεις. Τούτο φαίνεται πως έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται και μερίδα των στελεχών της κυβέρνησης η οποία πιέζει προς αλλαγή πλεύσης.

Μια αλλαγή πλεύσης που συνιστά εγκατάλειψη συγκυβέρνησης με τον ακροδεξιό εταίρο και τη συνέχιση με κάποιους πρόθυμους “Μαρκεζίνηδες” από την Κεντροαριστερά οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους άλλοτε φερέλπιδες “προσκυνητές” του Πούτιν και καταληψίες του Νομισματοκοπείου…

Δεν είναι εύκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές. 

Το πολιτικό DNA του αποτελείται από ένα κράμα απωθημένων του εμφυλίου, κρατικοδίαιτου παρασιτισμού (όμως σε κάποια καπιταλιστική οικονομία ικανή να εξασφαλίζει υψηλό εισόδημα) και πολιτικού “μπαχαλακισμού” με χαρακτηριστικά εκ του ασφαλούς εφηβικής ανταρσίας των παιδιών της μεγαλομεσαίας τάξης…

Το πολιτικό στίγμα της σοσιαλδημοκρατίας δεν συνίσταται αποκλειστικά στην αναδιανομή του πλούτου που έχει συσσωρεύσει κάποια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και την αφοσίωση στο κράτος δικαίου, την αξιοκρατία και την ελεύθερη οικονομία…

Στην ελληνική πραγματικότητα το σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα ήταν μειοψηφία ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτο.

Επιπλέον το σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα είναι σε υποχώρηση πανευρωπαϊκά καθώς η παγκοσμιοποίηση, η δημογραφική γήρανση και η ανάγκη αύξησης αμυντικών δαπανών του στερούν πολύτιμους οικονομικούς πόρους.

Κάθε μέρα που περνά πλέον η κυβέρνηση αθροίζει όλο και μεγαλύτερες εντάσεις και αδιέξοδα με ρυθμό που οι ειδήσεις που αθροίζει το απόγευμα η αντιπολιτευτική αρθρογραφία το βράδυ να έχουν ξεπεραστεί από νέες αρνητικότερες εξελίξεις…

Τούτο είναι σημάδι επιτάχυνσης των εξελίξεων…

Κατά τα λοιπά καλό ταξίδι επιστροφής από τα άλλοτε κάστρα της αριστεράς στο Αιγαίο…

2) Η ιστορία των ΜΑΤ…

Η ιδέα της δημιουργίας των ΜΑΤ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και ιθύνων νους ήταν ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας πολιτικός της μεταπολεμικής ιστορίας, ο οποίος “κάηκε” στη μεταπολίτευση επειδή εκτίμησε λάθος σε μια ειρηνική σταδιακή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία και δέχτηκε να γίνει πρωθυπουργός της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης υπό τον δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Ιδού από πού πήρε την ιδέα για τα ΜΑΤ.

Στα απομνημονεύματά του ο Σπύρος Μαρκεζίνης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ισχυρίζεται ότι, αν είχε προλάβει να φτιάξει τα ΜΑΤ, τότε τα επεισόδια του Νοεμβρίου του 1973, τα οποία οδήγησαν στην πτώση της χούντας, θα είχαν ενδεχομένως αποφευχθεί. Όπως αναφέρει:

“Εγώ […] επηρεασμένος από όσα είδα εις την πλατείαν Χιλής εις το Παρίσι, όπου κατά σύμπτωσιν το έτος εκείνο ευρέθην όταν επρόκειτο να γίνη διαδήλωσις εις μνήμην του Αγιέντε, είχον εντυπωσιασθή. Διότι είδα αστυφύλακας με μάσκας και ασπίδας που ενεθύμιζον πολεμιστάς του μεσαίωνος καθώς και ειδικά μηχανοκίνητα της αστυνομίας.

Και έκαμα τότε την σκέψιν, ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η σημερινή Αστυνομία, του αγγλικού τύπου, ή και η Χωροφυλακή, ανήκει εις εποχήν η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Έφερα λοιπόν το θέμα εις τον ίδιον τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας. (τον Γεώργιο Παπαδόπουλο).

Αν η Αστυνομία και η Χωροφυλακή διέθετε αυτόν τον αναγκαίον και σύγχρονον οπλισμόν, του οποίου η πρώτη παραγγελία έγινε επί των ημερών μου, είναι πάρα πολύ πιθανόν να καθίστατο περιττή η επέμβασις των τεθωρακισμένων εις το Πολυτεχνείον και να μη προέκυπτε ανάγκη κηρύξεως του στρατιωτικού νόμου.”.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή

Share.