Είμαστε στις αρχές της 10ετίας του 1980. Τότε που ήταν τιμή μας και καμάρι μας οι διακρατικές συμφωνίες με κομμουνιστικές και τριτοκοσμικές χώρες.


Ο Τσαουσέσκου στους λατρεμένους μας. Η Ρουμανική οικονομία (όπως όλες του ανατολικού μπλοκ) ινδάλματα και μοντέλα για μίμηση. Πρώτα οι σοβιετικές. Μετά η επάρατος Δύση. Μόλις (προ διετίας) είχε γίνει η σεισμική “Αλλαγή” του Ανδρέα.

Ποιος μας κράταγε. Ακούγαμε Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία ή Ανατολική Γερμανία και έτρεχαν τα σάλια μας.

Άντε να πεις σε πρασινοφρουρό… για ΕΟΚ. Δεν είχαμε βάλει (τότε) γερά το χέρι της λαμογιάς… στα ΜΟΠ της ΕΟΚ. Τα λεφτά των Περιφερειακών Ταμείων που τα σκορπάγαμε σαν λεφτά του Παπαντρέα…

Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας ο (κατά τα άλλα) αξιοπρεπέστατος Βαγγέλης Κουλουμπής. Οι αρμοδιότητές του έφθαναν μέχρι τα πετρέλαια, για τα οποία αναπτύξαμε πάρε-δώσε και με τη Ρουμανία.

Ο Κουλουμπής προσκαλείται από την κυβέρνηση Τσαουσέσκου για επίσκεψη, ως αρμόδιος για συζήτηση σε διακρατικές βιομηχανικές και ενεργειακές δουλειές, με την κομμουνιστική Ρουμανία.

Στην ελληνική υπουργική αποστολή καλεσμένοι και δημοσιογράφοι του βιομηχανικού και ενεργειακού ρεπορτάζ (εφημερίδων τότε) να δουν, να καμαρώσουν και να μεταφέρουν εντυπώσεις στην καθυστερημένη (κομμουνιστικά) Ελλάδα.

Τους Έλληνες δημοσιογράφους συντροφεύουν, στο Βουκουρέστι, 5-6 πραγματικοί δημοσιογράφοι. Και κάποιοι άλλοι, που παρίσταναν τους δημοσιογράφους, ομιλητικότατοι, με άπταιστα αγγλικά, γαλλικά ή άλλη γλώσσα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε κρατικές βιομηχανίες και ενεργειακές εγκαταστάσεις. Επικεφαλής εκπαιδευμένοι ινστρούχτορες του κόμματος… οι οποίοι “περιέργως” γνώριζαν με λεπτομέρειες τις αντίστοιχες βιομηχανικές ή ενεργειακές επιδόσεις της Ελλάδος. Αλλά και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ως “δυτικής”…

Επαφή όμως των Ελλήνων δημοσιογράφων με τον Τσαουσέσκου εντελώς αδύνατη. Εκτός προγράμματος. Αιτία ο φόρτος… του προέδρου… Αίφνης, βρέθηκε λύση.

Το δεύτερο από τα τρία βράδια, της φιλοξενίας, ανακοινώθηκε πως το επόμενο πρωινό οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα παρακολουθούσαν επίσκεψη του Τσαουσέσκου σε κεντρική κρατική λαϊκή αγορά.

Θα είχαν έτσι την ευκαιρία να δουν και να φωτογραφίσουν (από μακριά βέβαια) τον λαϊκό ηγέτη να συνομιλεί… με το λαό, για την αφθονία των τροφίμων που εξασφαλίζει το κράτος-πατερούλης.

Και εδώ ακριβώς είναι που εξελίσσονται σκηνές απείρου κομμουνιστικού κάλλους… Σκηνές που, κάτι θυμίζουν… κάτι μας θυμίζουν… και σήμερα. Αλλά πάμε στην ιστορία μας.

Ο Τσαουσέσκου ανάμεσα στους στημένους, μπολσεβίκους-κομπάρσους, του κόμματος, που δήθεν ψώνιζαν εκείνη την ώρα… Η τηλεόραση του κόμματος (κάτι μου θυμίζει… κάτι μου θυμίζει…) παίρνει μόνο εικόνα. Μικρόφωνα και δημοσιογράφοι να ρωτάνε δεν υπάρχουν…

Και εκεί που έβλεπες ήρεμος τον Τσαουσέσκου, αρχίζεις να μην νοιώθεις καλά. Νομίζεις πως τρελάθηκες.

Τσιμπιέσαι… με ό,τι βλέπεις. Τι βλέπεις;

Τον Τσαουσέσκου να ανοιγοκλείνει τα χείλη του κάνοντας πως μιλάει… Με καρφιτσωμένο χαμόγελο, δείχνει σαν να μιλάει, σαν να απαντάει αλλά… Χωρίς να μιλάει!!! Ήχος δεν βγαίνει από το στόμα του!!!. Μόνο τα χείλη του κουνιόνται…

Η δε κάμερα συνεχίζει να παίρνει εικόνα, σαν να μην συμβαίνει τίποτε!!! Λες και εσύ κουφάθηκες…

Ρωτήθηκαν οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, συνοδοί των Ελλήνων, τι συμβαίνει.

Χαμόγελα με νόημα… Εκφράσεις, του προσώπου, επίσης με νόημα… Μαζί με θλίψη και ντροπή.

Κάποιος από τους Ρουμάνους δημοσιογράφους, δεν τον άντεξε. Ο Τσαουσέσκου, είπε, δεν μιλάει σε περιπτώσεις σαν αυτές… Όταν έχουμε εικόνα επαφής με τον λαό. Κουνάει (με εκπαίδευση βέβαια) τα χείλη του για να φαίνεται ότι μιλάει!!! Για να δείχνει επικοινωνία…

Στη συνέχεια, στο στούντιο, οι ινστρούχτορες που παρουσιάζουν το θέμα από τα κομματικά κανάλια, μεταφέρουν (με δικά τους λόγια) στον λαό αυτά που δήθεν έλεγε ο Τσαουσέσκου την ώρα που υποτίθεται ότι συνομιλούσε με τους ευτυχισμένους Ρουμάνους, της κρατικής λαϊκής αγοράς, για την αφθονία και την φθήνια…!!!

Τώρα, γιατί ξεθάψαμε τον Τσαουσέσκου και τις ξεκαρδιστικές σκηνές ή σκηνές φρίκης (αν θέλετε) της κομμουνιστικής Ρουμανίας.

Μας παρέσυρε η νέα κομματική μάζωξη… του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, για να αποφασίσει το κόμμα τι ανάπτυξη θέλει στο Αιγαίο. 

Μας παρέσυρε και η παρουσία, στη μάζωξη, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπό την προστασία ενόπλων δυνάμεων ίσων με αυτές που διαθέτουμε για να προστατεύουμε το Αιγαίο!!! 

Την ώρα που ο λαός, ενώ πληρώνει αυτές τις δαπάνες από τους φόρους του βρίσκεται στα χέρια του Ρουβίκωνα και των Εξαρχείων.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.