Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Είπε δηλαδή δημοσίως αυτό που το Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει προς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αυτό όμως που συμβαίνει -και το έχουν βιώσει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν- είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να ανακόψει το κλίμα υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, που ενισχύεται από πολλές πλευρές, ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρεπορτάζ στον εγχώριο αλλά και το διεθνή Τύπο δεν τροφοδοτείται από τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης ή τα παιχνίδια της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά από τα πραγματικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα της «καθαρής εξόδου», καθώς όλες οι πλευρές επισημοποιούν το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που θα ισχύσει για την ελληνική οικονομία μετά τον Αύγουστο. Παράλληλα, χάνει . τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα θέματα της αναβολής της μείωσης των συντάξεων και της επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμα και η Κομισιόν -το έκανε και ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ κατά τις συζητήσεις του με τον πρωθυπουργό προχθές στο Μαξίμου- διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση να μη διανοηθεί να αναβάλει την υλοποίηση ψηφισμένων μέτρων.

Δεν άφησε κανένα περιθώριο ο Γιούνκερ

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε θέμα αναβολής ψηφισμένων μέτρων «για χάρη της ανάπτυξης» στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, εκείνος του απάντησε λίγη ώρα αργότερα κατά την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι «όλα τα ψηφισμένα μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν».

Και την ίδια στιγμή, η άκαμπτη θέση της ασταθούς γερμανικής κυβέρνησης δεν επιτρέπει ακόμα και ήπια διευθέτηση του χρέους χωρίς νέους όρους και ελέγχους, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με «καθαρή έξοδο» και αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση ανεξάρτητα από το τι λένε δημοσίως. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο βωμό της συμμετοχής του ΔΝΤ, που όλες οι πλευρές -και η Αθήνα- επιθυμούν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εγκαταλείπει οριστικά και την υλοποίηση των λεγόμενων «αντίμετρων», στα οποία είχε επενδύσει για την προεκλογική μάχη.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που είχε προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλά η κυβέρνηση κατά τους τελευταίους μήνες. Θα τα είχε καταφέρει αν οι δυσκολίες της τελικής ευθείας δεν οδηγούσαν τους άλλους παίκτες της διαπραγμάτευσης να αφήσουν σκοπίμως να διαρρεύσουν δυσκολίες, διαφωνίες και επιδιώξεις για να πετύχουν τους σκοπούς τους, αποκαλύπτοντας και την αδύναμη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Με αυτά τα δεδομένα, η πίεση που δέχεται το πρωθυπουργικό επιτελείο για εκλογές το φθινόπωρο, και μάλιστα τον Σεπτέμβριο, είναι ασφυκτική.

Ποιοι τις ζητούν

Το στενό οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, επειδή αντιλαμβάνεται ότι μετά τις υπογραφές για το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εμπλέκονται σε κυβερνητικά σχέδια και δουλειές, επειδή αντιλαμβάνονται ότι αν χαθεί το momentum της «εξόδου από το Μνημόνιο» τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ και προσωπικά για τους ίδιους.

Υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας τάσσεται όντως ένας αριθμός κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που ναι μεν αντιλαμβάνεται το βαρύ πολιτικό κλίμα και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, έχουν όμως περισσότερα να κερδίσουν από την παραμονή στην εξουσία.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετοί οι βουλευτές που έθεσαν ζήτημα εκλογών το φθινόπωρο, εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναβάλει τις μειώσεις στις συντάξεις που έχει ψηφίσει. Το έχει πει άλλωστε δημοσίως και ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, όταν δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Μας έχετε για πολιτικά αφελείς να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις;».

Σκόπιμη ένταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι επικρατούν -μάλλον συντηρούνται σκοπίμως- συνθήκες έντασης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., τόσο σε κορυφαίο επίπεδο, π.χ. στο τρίγωνο Μαξίμου, Καμμένου, Κουβέλη, όσο . επόμενο επίπεδο, ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη των δύο κυβερνητικών Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Αυτό το κλίμα επιτρέπει τόσο στον κ. Τσίπρα όσο .ν κ. Καμμένο να έχουν τα χέρια τους ανοιχτά για μία «συμφωνημένη ρήξη» εφόσον χρειαστεί να ενεργοποιήσουν τα εκλογικά τους σχέδια, σε συνθήκες «αυτόνομης» προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν ο καβγάς μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Αυλωνίτου και του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημ. Καμμένου χθες στον ΣΚΑΪ. Η κ. Αυλωνίτου δεν συμφωνούσε με τα όσα έλεγε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τον διέκοπτε συνεχώς και κάποια στιγμή του πρότεινε «να πάει στη Ν.Δ.».

«Εάν η κ. Αυλωνίτου με διώξει, το καλοκαίρι θα έχουμε εκλογές. Θα θέσω θέμα στον Π. Καμμένο, δεν θα συνεχίσει αυτό το τρολάρισμα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα ζητήσει συγγνώμη ή θα έχουμε εξελίξεις. Είναι τεράστια προσβολή», απάντησε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον κ. Καμμένο να μιλήσει στον κ. Τσίπρα.

Πηγή

Share.