Πλάι στις σοβαρές αναλύσεις για τον χρόνο των εκλογών, αναλύσεις που ασχολούνται με τακτικές κινήσεις και σχεδιασμούς, προσθέτω κι εγώ ακόμα μια. Πιο πεζή, αλλά ίσως και πιο κοντά στην πραγματικότητα.


Οι περισσότεροι βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, εισόδημα 119.000 ευρώ, θα το ξαναδούν στα όνειρα τους.

Κάποιοι δε εξ αυτών, πριν εκλεγούν, είχαν ως ετήσιο εισόδημα, το σημερινό μηνιάτικο τους.

Και αυτό δεν είναι κακό.

Στην βουλή, στο πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, εισέρχονται βουλευτές από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και έχοντες και μη έχοντες.

Το κριτήριο της υπερψήφισης των τελευταίων, είναι, πολλές φορές, η κομματική αφοσίωση, ο κοινωνικός ακτιβισμός και η στήριξη του κομματικού μηχανισμού.

Επί πλέον, οι βουλευτές δεν απολαμβάνουν μόνον την παχυλή, για τις δύσκολες ημέρες μας, αποζημίωση τους.

Εχουν γύρω τους τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους διορισμούς των συγγενών και των ερωτικών συντρόφων, τα αυτοκίνητα, την προσωπική τους ασφάλεια, τα ταξιδάκια και τα ακριβά ξενοδοχεία.

Απολαύσεις που, αν δεν σάλταραν σαν τους πειρατές στην εξουσία το 2015, δεν θα τις γνώριζαν ποτέ.

Π.χ. υφυπουργός της συγκυβέρνησης, από τους «χορτάτους», λόγω πρότερου επαγγελματικού βίου, εδώ και δύο χρόνια ταξιδεύει διαρκώς στα πιο εξωτικά μέρη, «συνάπτοντας θαλάσσιες συμφωνίες» με χώρες που δεν έχουν θάλασσα. Αυτός ο υφυπουργός γιατί να θέλει τις πρόωρες εκλογές;

Είναι στην φύση του ανθρώπου να επιζητεί να διατηρήσει τα προνόμια που κατέκτησε ή του παραχωρήθηκαν.

Γιατί κανένας δεν δέχεται να υποβαθμίσει το επίπεδο της καθημερινής διαβίωσης του, πολύ περισσότερο όταν αυτό θα σημάνει επιστροφή σε μια ζοφερή κατάσταση που έχει καταχωνιάσει στο υποσυνείδητο του.

Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άνθρωποι είναι και αυτοί.

Το πρόβλημα τους γίνεται εντονότερο, όταν είναι σχεδόν βέβαιο πως αν γίνουν πρόωρα οι εκλογές, θα τις χάσουν. Κάτι που σημαίνει πως οι μισοί και πλέον θα επιστρέψουν στην μίζερη ζωή τους. Μακριά από τα σημερινά μεγαλεία.

Συνεπώς, για ποιο λόγο η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στις κάλπες πριν την εξάντληση της τετραετίας;

Ο Α.Τσίπρας κινείται με γνώμονα την απλή λογική. Αν γίνουν τώρα εκλογές θα τις χάσουμε, οπότε ας τις αφήσουμε για το απώτερο χρονικό σημείο, που επιτρέπει το Σύνταγμα.

«Μα θα αντέξουν ακόμα ενάμισι χρόνο;» διερωτάται ο αναγνώστης.

Απάντηση: οι κυβερνήσεις πέφτουν μόνον αν υπερψηφισθεί η πρόταση μομφής. Και επειδή, για τους προεκτεθέντες λόγους, ουδείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση του, ναί θα αντέξουν.

Πολλές φορές ταπεινά και ευτελή αίτια καθορίζουν συνειδήσεις και συμπεριφορές, υπερφαλαγγίζοντας σχεδιασμούς και τακτικές κινήσεις.

Πολλές φορές οι σύνθετες πολιτικές αναλύσεις υποκλίνονται μπροστά στην απλή πραγματικότητα.

7.000 ευρώ τον μήνα, ίσως και παραπάνω, κανένας άνθρωπος δεν τα απαρνείται, μόνον και μόνον, για να καταθέσει την πολιτική του διαφωνία. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτό σημαίνει επιστροφή σε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.