[ccpw id="136103"]
prunkova – pixabay

Πρίν λίγες ημέρες είχαμε μια θλιβερή επέτειο. Όχι αυτή της επταετίας, της σύγχρονης οκταετίας και βάλε που η χώρα έχει μπει στο μνημονιακό γύψο. Αν έχετε ακούσει ή διαβάσει το διάγγελμα του Παπαδόπουλου δε διαφέρει σε πολλά απο τη σημερινή κατάσταση.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

«…Μην ξεχνάτε κύριοι ότι ευρισκόμεθα ενώπιον ενός άσθενούς, τον όποιον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης και τον όποιον εάν ό χειρουργός δεν πρόσδεση κατά την διάρκειαν της έγχειρήσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει περίπτωσις αντί διά της έγχειρήσεως νά του χαρίση τήν άποκατάστασιν τής υγείας του, νά τον όδηγήση εις τον θάνατον… Οί περιορισμοί τους όποιους θά έπιβάλλωμεν είναι τό δέσιμον του άσθενούς επί τής κλίνης διά νά ύποστή ακινδύνως τήν έγχείρησιν.»

Αυτή η εγχείρηση κρατάει 8 χρόνια και η αποπληρωμή του χρέους θα συνεχιστεί μέχρι το 2060.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως θα προκύπτουν κάθε χρόνο τα πλεονάσματα που προβλέπουν τα μνημόνια ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο

Θα θυμόσαστε βέβαια τις περίφημες δηλώσεις για το “σεσημασμένο πλεόνασμα” του Αλέξη Τσίπρα.

«Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Ελληνες και για τις Ελληνίδες. Σε αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμα και αίματος πρόκειται όμως και για πλεόνασμα θράσους και απάτης»

Πόσο ήταν αυτό το σεσημασμένο πλεόνασμα;

1,929 δις ευρώ ήταν το ύψος του σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

παρουσιάζοντας απόκλιση 1 δις περίπου απο τον προϋπολογισμό

0.4% του ΑΕΠ έδινε η ΕΛΣΤΑΤ που δεν χρησιμοποιούσε τις αλχημείες των τοκογλύφων (θεσμών )

ενώ ο στόχος ήταν 1.5%

Το μη σεσημασμένο, το με ηθικό πλεονέκτημα της “αριστεράς”, πλεόνασμα ήταν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, 4.2% του ΑΕΠ

Αν κάποιος δεί πέρα απο κομματικές παρωπίδες τις διαφορές όλων των μνημονιακών κομμάτων που κυβέρνησαν και συνεχίζουν να κυβερνούν τη χώρα θα δυσκολευτεί πολύ να διακρίνει ουσιαστικές πάνω στο κομμάτι της οικονομίας.

Η λογική είναι ξεπουλάνε μπιρ παρά τα φιλέτα της χώρας για να εμφανίζονται πλεονάσματα σύμφωνα με τους τύπους υπολογισμού πλεονασμάτων των μνημονίων και παράλληλα να φορτώνουν με νέους φόρους τον ελληνικό λαό.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές και η εγκληματικότητα που έχει ξεφύγει δημιουργούν μια εφιαλτική κατάσταση στη χώρα.

Οι ίδιοι που πριν απο λίγα χρόνια έσκουζαν με κροκοδείλια δάκρυα για το ξεπούλημα των λιμανιών , των αεροδρομίων , της ΔΕΗ και των άλλων ασημικών του ελληνικού κράτους, πρωτοστατούν σήμερα στην εκποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Στην πράξη αποδεικνύεται οτι ο λόγος δεν ήταν οτι ήθελαν να μας σώσουν απο την καταστροφή , αλλά για να μείνει κάποιο κοκκαλάκι και γι αυτούς. Δεν είναι απορίας άξιον που τα πάνε τόσο καλά με τους δανειστές.

Αχυράνθρωποι απο το εξωτερικό, χωρίς κανένα έλεγχο για την προέλευση των χρημάτων, αγοράζουν τα ακίνητα που εκποιούνται ενώ τα φιλέτα του δημοσίου πάνε σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Κινέζοι, Ρώσοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί μαζί με ντόπιους ολιγάρχες, αγοράζουν ΔΕΚΟ οι οποίες ω του θαύματος, με λίγες μαγικές κινήσεις πριν το ξεπούλημα ή λίγο μετά γίνονται κερδοφόρες.

Σίγουρα δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να συνεχιστούν τα πλεονάσματα οταν θα φύγει απο τα χέρια του δημοσίου και εκποιηθούν όλη δημόσια περιουσία και ολες οι ΔΕΚΟ.

Αυτοί που νέμονται την εξουσία τα 8 τελευταία χρόνια είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στο πανηγύρι του ξεπουλήματος. Οι δανειστές δεν είναι αχάριστοι και υπάρχουν χιλιάδες τρόποι η ευγνωμοσύνη των δανειστών και των αγοραστών να μείνει καλά κρυμμένη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το σχέδιο είναι η οικονομική ασφυξία που είναι απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να ξεπουληθούν τα πάντα πρίν εκπνεύσει ο ασθενής. (Το δέσιμο του ασθενούς στην κλίνη «διά νά ύποστή ακινδύνως τήν έγχείρησιν»)

Όσο για την ανάπτυξη; Ανέκδοτο. Εδω δεν υπάρχουν κονδύλια απαραίτητα για την άμυνα , για την ύπαρξη της χώρας στο άμεσο μέλλον, λέτε να βρεθούν για ανάπτυξη;

Αν δεν κάνω λάθος είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να προκαταβάλλεις φόρους μιας ολόκληρης χρονιάς όπως και να είναι τεκμήριο αξίας 3.000 ευρώ οτι ζείς και αναπνέεις σε αυτή τη χώρα

Όσο για το σύστημα Presumptive Income Tax Assessment (PITAS), δηλαδή η φορολόγηση υποτιθέμενου και όχι πραγματικού εισοδήματος (τεκμήρια) είναι χαρακτηριστικό αποτυχημένων κρατών.

Ο συνδυασμός δε της υπερφορολόγησης μαζί με τη φορολόγηση υποτιθέμενου εισοδήματος δημιουργεί μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Και η κυβέρνηση;

Την ίδια ώρα που παραιτείται καταγγέλοντας, ο πρόεδρος του ελληνικού οργανισμού διαστήματος, κάποιος απο τους κυβερνώντες δίνει απευθείας αναθέση μελετης σε γνωστή εταιρεία που κάνει κυλιόμενη δημοσκοπήση για λογαριασμό όχι φιλικού προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Προσπαθώ να φανταστώ το λόγο…

Πηγή