[ccpw id="136103"]

Οι δύο προηγούμενες μέρες ήταν για μένα σχεδόν συγκλονιστικές.

Την Τετάρτη, παρακολούθησα με “σουρεαλιστικό δέος” τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο να αδειάζει, σε ζωντανή μετάδοση, τον αναπληρωτή υπουργό του Φώτη Κουβέλη για τις γαλλικές φρεγάτες.

Αυτόν που μόλις τελείωσε την συνέντευξη τύπου ο υπουργός, του έδωσε συγχαρητήρια που τον εξευτέλισε!

Χθες, βρέθηκα μπροστά σε μία άλλη συνταρακτική εμπειρία: Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς που αντικατέστησε τον Σταμάτη Κριμιζή, επικαλείται τον Άγιο Πορφύριο ως προστάτη της τεχνολογίας και προφήτη του διαδικτύου στην Ελλάδα.

Όσο γράφω το άρθρο, βρίσκομαι πραγματικά σε κατάσταση σοκ και νευρικού γέλιου. Αναζητώ τις δημοσιεύσεις αυτού του διακεκριμένου επιστήμονα (το βιογραφικό του είναι πλούσιο) και δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου για τον αριστοτεχνικό τρόπο με τον οποίο συνδυάζει την επιστημονική με την θρησκευτική του πεποίθηση…

Είναι κάτι που προσωπικά με ξενίζει αλλά ομολογώ πως μπορεί να μην είμαι αντικειμενικός στην αντίληψή μου, δεδομένου πως δεν έχω συνηθίσει να γνωρίζω τόσο πολύ θρησκευόμενους επιστήμονες …

Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι μάλλον εντέχνως προκατασκευασμένα. Κάτι περίεργο γίνεται, εδώ και τρία χρόνια σ αυτή τη χώρα το οποίο δεν μπορεί πια να περιγραφεί με πολιτικούς ή κοινωνικούς όρους.

Μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη σημειολογία λαικής κωμωδίας, που θυμίζει έντονα την Commedia dell arte στην Ιταλία του 17ου αιώνα. Όχι βέβαια με κανόνες δραματουργίας αλλά με την έννοια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στις επιλογές και στις αποφάσεις.

Στην πρώτη περίπτωση, προξενεί τραγελαφικά συναισθήματα η εικόνα ενός μοιραίου ανθρώπου ο οποίος συνέχιζε να περιφέρει προκλητικά το σαρκίο του, προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά. Αδιαφορώντας βέβαια, για τον προσωπικό του εξευτελισμό και κυρίως, για το κακό που προκαλεί στη χώρα με τις τυχοδιωκτικές τους στάσεις.

Πρώτα, ρίχνει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου για να δρέψει τους καρπούς της τραγικής τους αοριστίας και τώρα, “¨καίει” το προνόμιο της ευνοϊκής συμφωνίας με τους Γάλλους για τις φρεγάτες. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε φίλους και εχθρούς μέσα στην Ένωση να μας θεωρούν εντελώς αναξιόπιστους για μελλοντικές συνεργασίες.

Στη δεύτερη, αναγκάζουν σε παραίτηση έναν διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα, τον Σταμάτη Κριμιζή, για να τοποθετήσουν στη θέση του έναν φανατικό οπαδό του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλίβη… προκειμένου να χειριστεί έναν οργανισμό διαστημικής έρευνας, όπως ο ΕΛΔΟ.

Δεν ξέρω αλλά νομίζω ότι ζούμε ένα όνειρο αριστερής ευρηματικότητας που προσπαθεί να υποκαταστήσει το αποτυχημένο project του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άνθρωποι μας τρολάρουν, θεωρώντας ότι είναι η μόνη διέξοδος στην ένδεια της κανονικότητας που ποτέ δεν κατάφεραν να εμπεδώσουν στην κοινωνία, στην πολιτική και στην οικονομία.

Το κάνουν επίτηδες. Μας τρολάρουν συστηματικά και με τον χειρότερο τρόπο και δυστυχώς δεν έχουμε άλλο μέσο να τους πολεμήσουμε, παρά μόνο την λογική μας.

Μια λογική όμως που δύσκολα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ως εργαλείο πολιτικής αντίστασης σε έναν κόσμο φασματικό και παρανοϊκό για τις δυνατότητες και τα δεδομένα μας…

Του Ανδρέα Ζαμπούκα
liberal.gr

Πηγή