[ccpw id="136103"]

Οι χιλιάδες νόμοι, διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, αποτελούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των κρατικών μηχανισμών, τη βασική αιτία για τις παθογένειες και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τα ρουσφέτια και φυσικά για την μη εισροή επενδύσεων στην ελληνική αγορά:


“Η πολυνομία συνιστά δυστυχώς δομικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, συνδέεται δε με το φαινόμενο της κακονομίας και της γραφειοκρατίας με τις εντεύθεν συνέπειες αυτών, μεταξύ των οποίων η τροχοπέδηση των αναπτυξιακών τάσεων”, είναι η αποστροφή που χρησιμοποιεί στην περιγραφή των στοιχείων που πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Οι αριθμοί, εν προκειμένω τα λένε όλα:

-Από το 2002 έως το 2016 έχουν ψηφιστεί 37 φορολογικά νομοσχέδια, όταν τα αμερικανικά φορολογικά νομοσχέδια εκτιμάται ότι φτάνουν περίπου τα 70 από την ίδρυση του κράτους, και ειδικότερα από το 1861!

Η πολυνομία και “κακοκονομία” άλλωστε πέραν του γεγονότος ότι αποτελούν θνησιγενή αιτία της επιχειρηματικότητας, είναι καθολική παραδοχή πως συνιστούν υποδαύλιση του ρουσφετιού…

…όπως προκύπτει και από έρευνα της διαΝΕΟσις, που έκαναν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και ο υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία :

– Από το 2002 έως το 2016 έχουν ψηφιστεί 37 φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία περιείχαν 722 εξουσιοδοτήσεις.

-Επιπλέον, έχουν περάσει 109 μεταβατικές διατάξεις και άλλες 273 ρυθμίσεις για φορολογικά θέματα διάσπαρτες σε άλλα, άσχετα νομοσχέδια.

-Και για να δοθούν διευκρινίσεις για τα παραπάνω κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 200 υπουργικές εγκύκλιοι.

-Τα τελευταία χρόνια στο ένα από τα τρία νομοσχέδια που φτάνουν στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν σε άσχετα θέματα, αν και απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

-Το 2014 ψηφίστηκαν 45 άρθρα σε άσχετα νομοσχέδια, τα οποία ρύθμιζαν ή άλλαζαν το περιεχόμενο των φορολογικών νόμων.

-Το 2015 καταγράφεται ένα ακόμη …ρεκόρ καθώς ψηφίστηκαν 61 άρθρα, τα οποία ρύθμιζαν ή άλλαζαν το περιεχόμενο των νόμων για το ασφαλιστικό, διάσπαρτα σε νομοσχέδια -σκούπα που δεν είχαν καμία σχέση.

-Προκύπτει επίσης ότι στα χρόνια της κρίσης ο αριθμός των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αυξηθεί δραστικά αφού μετά το 2010 έφτασαν τις 67, σε σχέση με τις 13 που ήταν τα προηγούμενα έτη.

-Από το 2001 έως το 2006 θεσπίστηκαν 1569 νόμοι, δηλαδή περίπου 100 το χρόνο. Στον ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 3.585 Προεδρικά Διατάγματα ενώ οι κανονιστικές και ατομικές διοικητικές πράξεις άγγιξαν τις 43.250!

Του Παναγιώτη Στάθη
capital.gr

Πηγή