[ccpw id="136103"]

Πώς γράφεται η «ιστορία»-και πόσο εύκολα εξευτελίζεται. Η ίδια, και οι συγγραφείς της…


Αναδημοσίευση από: iefimerida.gr
Θάνος Οικονομόπουλος

Πριν από κάμποσα χρόνια, όταν ακόμη οι εφημερίδες αποτελούσαν την κύρια πηγή σοβαρής και έγκαιρης ενημέρωσης, ένα βράδυ Παρασκευής «διέρρευσε» από το (πράσινο τότε…) Μέγαρο Μαξίμου, μια σίγουρη πληροφορία για μια σημαντική πολιτική συνάντηση που θα γινόταν την επομένη, το πρωί του Σαββάτου. Πολύ πρωί, πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Οι εφημερίδες έκλειναν την έκδοσή τους μετά τα μεσάνυχτα. Οι φιλοκυβερνητικές δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα την είδηση της συνάντησης, με γλώσσα που προεξοφλούσε ότι αυτή είχε πραγματοποιηθεί, και μάλιστα σε «θετικό κλίμα». Οι αντιπολιτευόμενες, με «πληροφορίες» ότι το κλίμα που επεκράτησε στην συνάντηση που θεωρούσαν κι’ αυτές βέβαιο ότι (θα…) είχε πραγματοποιηθεί, ήταν απλά «τυπικό». Δύο μόνο, έγραψαν ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ΘΑ γίνει συνάντηση…», εικάζοντας και το περιεχόμενό της.

Μόνο μία, απογευματινή και «ναυαρχίδα» πανίσχυρου εκείνη την εποχή συγκροτήματος, με άνεση πρόσβασης στο Μέγαρο Μαξίμου και συνήθως έγκυρη εσωτερική πληροφόρηση, επέλεξε να…. προχωρήσει λίγο το θέμα! Όχι μόνο σε πρωτοσέλιδο «χτύπημα» ανέφερε και… πόσο διήρκεσε, αλλά αποκάλυπτε, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε “ανώτατες κυβερνητικές πηγές…» και το τι τονίσθηκε από πλευράς πρωθυπουργού στον συνομιλητή του! Προφανώς και κάποιος εξουσιοδοτημένος «από ψηλά», είχε ενημερώσει τον συντάκτη.

Μόνο που λόγω… έκτακτου γεγονότος (πρόβλημα υγείας, αν δεν κάνω λάθος, του «άλλου»), η συνάντηση δεν έγινε ποτέ! Ο πρωθυπουργός πέταξε στο εξωτερικό, και κατά το μεσημέρι ανακοινώθηκε… επίσημα η αναβολή της συνάντησης, συνάντησης όμως που δεν είχε… ανακοινωθεί επισήμως!

Στα δημοσιογραφικά γραφεία, είχε πέσει πολύ γέλιο (αν και όλοι αντιληφθήκαμε το πόσο εύκολα μπορείς να την «πατήσεις»…) γράφτηκε ένα περίπου απολογητικό σημείωμα στην έκδοση της Δευτέρας, και η γκάφα ξεχάστηκε…

Θυμήθηκα το «κάζο», από την εξέλιξη που είχε η υπόθεση με την παραχώρηση στην Ελλάδα δυο γαλλικών φρεγατών. Που διέρρευσε (επισημότατα, αλλά…. ανεπίσημα!) από ελληνικής πλευράς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, για να «επιβεβαιωθεί»μάλιστα από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, με πρόσθετες «λεπτομέρειες» ότι τα δυο γαλλικά πολεμικά, υπό ελληνική διοίκηση πλέον, θα αναλάβουν υπηρεσία στο Αιγαίο… μέχρι τον Αύγουστο!

Μια (αναμφισβήτητα σοβαρή και έγκυρη) εφημερίδα μάλιστα, στο κυριακάτικο φύλλο της περιείχε εμπεριστατωμένη ανάλυση (προφανώς με βάση πληροφορίες και σχέδια που είχαν δοθεί αρμοδίως στον συντάκτη της), για την… γεωπολιτική και διπλωματική σημασία της «κίνησης» του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, να πει στον ημέτερο κ. Τσίπρα ότι «έκλεισε» η συμφωνία για τρις φρεγάτες. Κατά την ανάλυση, η κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι η Ελλάδα στα μάτια της Δύσης (και πάντως της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Γαλλίας που φιλοδοξεί να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στα αμυντικά, ιδίως μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη) αναβαθμίζεται γεωπολιτικά, οι Γάλλοι ενισχύουν εσπευσμένα την ισχύ του πολεμικού μας ναυτικού, όχι μόνο εξ αιτίας της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά σε προοπτική ακόμη και να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο» στις εικαζόμενες δυσάρεστες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή…

Η ανάλυση (στηριζόμενη σε πληροφορίες και εκτιμήσεις έγκυρων κύκλων, δεν χωράει αμφιβολία) ήταν απολύτως πειστική και εδραζόμενη στην ρευστή κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, και τις «ανάγκες» που πολύ φοβούνται ότι μπορεί να προκύψουν. Το μόνο στο οποίο… έπασχε (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων…) ήταν η έλευση των γαλλικών φρεγατών στο Αιγαίο! Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, αρνήθηκε ότι υπάρχει συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδος για το θέμα του «λήζινγκ», φέρεται μάλιστα να δηλώνει ότι η χώρα της διαθέτει πέντε φρεγάτες του συγκεκριμένου, άρα πώς μπορεί να «νοικιάσει» τις δυο, και τα γνωστά σχετικά!

Στο ΚΥΣΕΑ που έγινε χθες (και σύμφωνα με πληροφορίες, πάλι, θα εξεταζόταν η υπόθεση των δυο φρεγατών…) δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Όχι μόνο δεν ελήφθη απόφαση, αλλά το θέμα (έτσι είπαν…) δεν συζητήθηκε καν!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απέφυγε να καλύψει (χωρίς, όμως, και να «αδειάσει»…) τον κ. Κουβέλη, απέφυγε με μεγάλη προσοχή να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί με τις γαλλικές φρεγάτες, και περιορίσθηκε να ανακοινώσει επίσημα ότι «διάφορα πρότζεκτ του υπουργείο Άμυνας βρίσκονται υπό διερεύνηση, οι φρεγάτες δεν συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ και… όταν θα υπάρξει συμφωνία, θα ανακοινωθεί…”!

Και καλά, ο κ. Κουβέλης (οι αρμοδιότητες του οποίου, κατά τον κ. Καμμένο, εξαντλούνται στα των…. στρατιωτικών νοσοκομείων -προμήθειες, γάζες… πάπιες κλ.π.) άντε να έσπευσε να «παίξει» τον ισότιμο «στρατάρχη». Οι πηγές που πρώτο-διέρρευσαν την είδηση για το «κλείσιμο» του ελληνογαλλικού ντηλ, έτσι από… το κεφάλι τους την κατέβασαν;

Ο συντάκτης της ανάλυσης (αλλά και όσα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την είδηση για τις φρεγάτες) δεν φταίει φυσικά σε τίποτε. Μόνο σε ένα «ασήμαντο» λάθος υπέπεσε: θεώρησε… σοβαρή την κυβέρνηση (και τις διατεταγμένες «πηγές» της), και πήρε τοις μετρητοίς όσα διέρρευσαν! Δεν κράτησε μια επιφύλαξη. Θεώρησε ότι ακόμη κι’ αυτή η κυβέρνηση, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και με τον «πονοκέφαλο» των τουρκικών εκλογών εν εξάρσει, δεν θα επιχειρούσε παιχνίδια εντυπώσεων, ξεφουρνίζοντας σκέψεις και διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν πολλές «παράπλευρες» παραμέτρους, μόνο και μόνο για να σημειώσει έναν πολύ αμφίβολο «πόντο». Πως δεν θα έπαιζε, ακόμη και με τις δομές της άμυνας της χώρας…

Υποτίμησε ο τάλας καλός συνάδελφος τι έχει προηγηθεί…. με τα Σκόπια, την κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, το απερίγραπτο φιάσκο της επίσκεψης Ερντογάν, τους ανόητους προκλητικούς λεονταρισμούς του «στρατάρχη» Καμμένου! Για να μην αναφέρουμε την…«καθαρή έξοδο», την ανάπτυξη που «έχει έρθει» εδώ και… δυο χρόνια, τα αχρείαστα μεγάλα και υφεσιακά πλεονάσματα («ματωμένα» τ’ αποκαλούσε ο Αλέξης, ως αντιπολίτευση…), ακόμα-ακόμα και τις… γαλλικές φρεγάτες, τις οποίες ο σημερινός πρωθυπουργός λίγα χρόνια πριν, όταν τις «κουβέντιαζαν» οι προδότες Σαμαροβενιζέλοι, τις έκρινε ως «ακατάλληλες», περιττές για το Αιγαίο, και με γεύση διαφθοράς και μίζας την όλη διαπραγμάτευση!

Το «έγκλημα» του κακομοίρη, είναι πως θεώρησε ότι τούτοι είναι ποτέ δυνατόν να σοβαρευθούν και να κυβερνήσουν με σχέδιο και επαγγελματισμό.! Ας πρόσεχε…

Πηγή