[ccpw id="136103"]

Στο 4,2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου το 2017 σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο λόγος για το πλεόνασμα που καθορίζει το αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα και διαφέρει (για μία σειρά από τεχνικούς λόγους) από τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ σε εθνικολογιστική βάση.

Με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις αποδείχθηκε ότι το πλεόνασμα ήταν τελικά υπερδιπλάσιο του μνημονικού στόχου. 

 
Μόνο που αυτή η τεράστια υπεραπόδοση “αποστράγγισε” την αγορά και την κοινωνία (πιο πολύ από όσο ήταν αναγκαίο βάσει των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών).

Μάλιστα, παρά την επίδοση αυτή δεν έχει καν διασφαλιστεί ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα. Δηλαδή ότι δεν θα εφαρμοσθεί πιο νωρίς το μειωμένο αφορολόγητο και τούτο διότι το ΔΝΤ επιμένει με μοχλό πίεσης της επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ο μνημονιακός στόχος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2023. Αλλά και ο προϋπολογισμός του 2018 υπολόγιζε μνημονικό πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ το 2017. Η επίδοση είχε προαναγγελθεί από αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ που μίλαγαν χθες από τις ΗΠΑ για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%- 3,7% του ΑΕΠ.

Οι μετρήσεις Μνημονίου και Eurostat: Σε τι διαφέρουν

Η επίδοση του 2017 διαφέρει κατά 0,2% σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα που μετράται σε όρους Eurostat και ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ΕΛΣΤΑΤ. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των δύο δεικτών (πλεόνασμα κατά μνημόνιο και κατά Eurostat), που ανα-προσδιορίζονται σε κάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ. Ο τρόπος μέτρησης του “μνημονιακού” πλεονάσματος περιλαμβάνεται αναλυτικά στο τεχνικό Μνημόνιο της Ελλάδας με τον ESM.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat στην παράλληλη ανακοίνωσή της για την πιστοποίηση των στοιχείων όλων των κρατών – μελών της ΕΕ κατατάσσει την Ελλάδα στην 1η θέση μεταξύ των “28” αναφορικά με το ύψος του χρέους. 

 
Στο πεδίο των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση με επίδοση 0,8% (πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης με τόκους το οποίο δημοσιεύει η Eurostat στο σημερινό δελτίο).

Η δήλωση Μοσκοβισί και η επισήμανση για κρίσιμο Eurogroup

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μετά την ανακοίνωση της Εurostat δήλωσε ότι “τα στοιχεία της Εurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, αυτή τη φορά στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, μία επίδοση που είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2017.

Να θυμηθούμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ! Οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν.

Το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογισμένο με βάση την μέθοδο που συμφώνησαν οι θεσμοί στο πλαίσιο του Προγράμματος του ESM φτάνει το 4,2% του ΑΕΠ το 2017: δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ. 

 
Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα, εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι”.

Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ – βλέπει επίτευξη στόχου φέτος και φοροελεφρύνσεις τα επόμενα χρόνια

Το ΥΠΟΙΚ σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αναφέρει ότι “η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή Περίοδο”.

Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

Πηγή