Δίμηνο “καυτό” περιμένει το Μαξίμου εφ όλων των ανοιχτών μετώπων, η έκβαση των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς και τον κυβερνητικό βίο.


Τουρκικές εκλογές, Δ’ διαπραγμάτευση, έξοδος τον Αύγουστο ή παράταση του μνημονιακού πλαισίου και Σκοπιανό, είναι οι παράγοντες στην κυβερνητική εξίσωση που θα σημάνουν επίσπευση πολιτικών εξελίξεων ή θα ευοδώσουν τη μονότονη “δέσμευση” του Αλέξη Τσίπρα περί εκλογών στην ώρα τους , το 2019 ( διευρύνοντας την άτυπη προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται ήδη η χώρα).

Τουρκία

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού έβαλε “λαγό” τον ηγέτη των γκρίζων λύκων και μέλλοντα κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να ζητήσει επισήμως πρόωρες εκλογές, βαδίζει ολοταχώς για ολοσχερή… σουλτανοποίηση με φόντο τις κάλπες της 24ης Ιουνίου ( και τις υπερεξουσίες που θα του δώσουν).

Το μεσοδιάστημα των περίπου εξήντα ημερών, θα είναι για την Ελλάδα, crash test “ψυχραιμίας” στα όσα εξωφρενικά θα ακουστούν από την Άγκυρα. Η πλειοδοσία σε εθνικιστικές κορώνες και η πιθανή κλιμάκωση και με προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά, θα δοκιμάσουν τις αντοχές της Αθήνας. Τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ήδη στο Αμύνης επικρατεί αναβρασμός και παρά την ντιρεκτίβα του Μαξίμου περί διατήρησης “χαμηλών” και προσεκτικών τόνων, ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης, έχει επανειλημμένως σε διάρκεια μιας εβδομάδας, “προειδοποιήσει” για κίνδυνο θερμού επεισοδίου, ακόμα και αν η Τουρκία δεν το επιδιώξει. Οι “αερομαχιες” ένεκα αναχαιτίσεων στις τουρκικές παραβιάσεις προκαλούν “τριβή”, όπερ σημαίνει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει “ατύχημα” με ασύμμετρες προεκτάσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο προφανώς, της προεκλογικής ανόδου των τουρκικών ιαχών, εντάσσεται και η παράταση του θρίλερ για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι συμπληρώνουν οσονούπω 60 ημέρες κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές.

Αποτελεί κοινό τόπο η εκτίμηση ότι η προεκλογική περίοδος καθόλου δεν θα διευκολύνει την επίσπευση των ομαλών διαδικασιών για την απελευθέρωσή τους, πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις τους παράγοντες της τουρκικής ηγεσίας φέρνουν διαρκώς στο προσκήνιο, την υπόθεση των οκτώ τούρκων πραξικοπηματιών.

Αναλυτές πάντως, καθόλου δεν αποκλείουν, ακριβώς λόγω των εκλογών, η κατάσταση με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, να περιπλεχθεί με “μανδύα” την τουρκική Δικαιοσύνη και όχημα το κατηγορητήριο, ακόμη περισσότερο…

Θεωρητικώς πάντως, ανεξαρτήτως έκβασης, υποτίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πληροφορηθεί την δικαστική τροπή της υπόθεσης από τα ΜΜΕ, καθώς ο τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεσμεύτηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι θα τον …κρατά ενήμερο.

Στο Μαξίμου πάντως, επιλέγουν ( όπως πάντα και σε όλα τα θέματα) να κρατούν την αισιόδοξη πλευρά: “Μακροβούτι” για 60 ημέρες μέχρι να επανεκλεγεί ο Ερντογάν ( να “σαρώσει” επιδιώκει ο ίδιος) και μετά η ένταση θα κοπάσει και η χώρα θα αφεθεί ήσυχη το υπόλοιπο καλοκαίρι – και όχι μόνον- να απολαύσει τα έσοδα που προσδοκά από την τουριστική σεζόν.

Το αν θα επαληθευτεί η θεώρηση που θέλει τον Ερντογάν να “δείχνει” δόντια μόνο για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης ή η αντίθετη που προειδοποιεί ότι η ένταση , ήρθε για να μείνει, θα φανεί αμέσως μετά.

Ονοματολογικό

Παρά τα σούρτα-φέρτα του Νίκου Κοτζιά για την διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, όσο περισσότερες είναι οι διαβουλεύσεις, τόσο εγγύτερα φαίνεται πως έρχεται το …αδιέξοδο παρά τις θεωρητικές καλές προαιρέσεις αμφότερων των πλευρών για να δώσουν χέρια.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, έχει διαμηνύσει ευθαρσώς ότι δυνατότητα να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε το να ισχύσουν οι δύο προϋποθέσεις που έχει βάλει η ελληνική πλευρά ( χρήση ονόματος έναντι όλων και απαλοιφή αλυτρωτικών διατάξεων από το Σύνταγμά τους), δεν έχει.

Τα πολιτικά κουκιά δεν του βγαίνουν επομένως εντός των επόμενων δύο μηνών, θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο στο ονοματολογικό.

Η κυβέρνηση –αδιαμφισβήτητα- θα επιθυμούσε λύση στην εκκρεμότητα αρκεί να μην χρειαστεί να “εκτεθεί” στο εσωτερικό της ακροατήριο: Να μην υπαναχωρήσει από την γραμμή περί erga omnes και αλυτρωτικά.

Αυτό που την “καίει” ωστόσο είναι να μην της μείνει ο “μουτζούρης” του ναυαγίου, στα χέρια. Κοινώς να μην χρεωθεί ενδεχόμενη αποτυχία στην επίτευξη λύσης ( είναι γνωστό άλλωστε ότι για την ένταξη των Σκοπίων σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται ζωηρά τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ).

Στο Μαξίμου εκτιμούν πάντως ότι όπως κι αν λήξει το θέμα αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να φορτωθούν το βάρος της αποτυχίας καθώς, όπως υποστηρίζουν, ο Α. Τσίπρας έθεσε τις δύο προϋποθέσεις για λύση, ήδη από τη συνάντησή του με τον Ζάεφ, στο Νταβός.

Θα χαλάσουν οι φιέστες του Αυγούστου;

Το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση γενικώς και τον Αλέξη Τσίπρα ειδικώς, πάντως, είναι η έξοδος από το μνημόνιο στα τέλη του προσεχούς Αυγούστου.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε στήνει ήδη φιέστες και γιορτές για έξοδο από τα “επάρατα μνημόνια” για το τέλος του καλοκαιριού.

Τυχόν παράταση του μνημονιακού βίου θα της χαλάσει και τις φιέστες και το αφήγημα και ενδεχομένως και άλλα (κρυφά) σχέδια περί εκλογών το Φθινόπωρο.

Και τούτο, γιατί δημοσιεύματα, σενάρια και πληροφορίες από ξένες πηγές, κάνουν λόγο όλο και συχνότερα για δίμηνη παράταση του τρίτου προγράμματος ή με πολιτικούς όρους, μέχρι να διενεργηθούν οι εκλογές στην Βαυαρία, τον Οκτώβριο.

Οι πιέσεις εξ αυτών που δέχεται ο Όλα Σολτς, είναι ισχυρές και γερμανικά “δώρα” στην Αθήνα μέχρι το άνοιγμα της κάλπης στην Βαυαρία, δεν προβλέπονται.

Όπερ σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να ζυγίσει το “πότε” θα βγει η χώρα από το μνημόνιο, με το “πώς”.

Προς το παρόν, το Μαξίμου δείχνει να αποκρούει χωρίς δεύτερη σκέψη τυχόν παράταση του προγράμματος, ωστόσο ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι μακρύς μεν… πυκνός δε.

Της Νίκης Ζορμπά
Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί
capital.gr

Πηγή

Share.