[ccpw id="136103"]

Στην αναβάθμιση της Κύπρο σε “ΒΒ+” από “ΒΒ”, με θετική προοπτική προχώρησε η Fitch.


Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η εξωτερική χρηματοπιστωτική ευελιξία της Κύπρου έχει βελτιωθεί πολύ από το τότε που η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάρτιο του 2016. Αναφέρει ακόμη πως προσελκύει μεγάλες ξένες άμεσες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια και την εκπαίδευση.

H δημοσιονομική της επίδοση έχει επωφεληθεί από μια πολύ ισχυρή κυκλική οικονομική ανάκαμψη και συνετή δημοσιονομική πολιτική, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Προβλέπει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταγράφει δημοσιονομικά πλεονάσματα 1,1% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, αφότου ξεπέρασε τον δημοσιονομικό στόχο του 2017, με εκτιμώμενο πλεόνασμα 1,9%.

Μια δυναμική αγορά εργασίας και ένα βιώσιμο οικονομικό μομέντουμ θα στηρίξει τα έσοδα, επισημαίνει ακόμη η Fitch.

Αναφέρει επίσης πως η μεσοπρόθεσμη δυναμική του χρέους δείχνει μια σταθερή πτωτική τάση, που θα δώσει στην Κύπρο κάποιον δημοσιονομικό χώρο ώστε να απορροφήσει τυχόν υποχρεώσεις που θα προέλθουν από τον τραπεζικό τομέα.

Προσθέτει πάντως πως η αδυναμία του τραπεζικού τομέα παραμένει ένας κίνδυνος για τα δημοσιονομικά και επιβαρύνει το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου.

Επισημαίνει ωστόσο πως το ποσοστό των NPEs υποχώρησε σταδιακά στο 42,5% στο τέλος του 2017, από 46,4% στο τέλος του 2016. Η μείωση αυτή προκύπτει από την αύξηση των αποπληρωμών, την αναδιάρθρωση χρέους, τη διαγραφή δανείων. Παράλληλα όμως σημειώνει πως οι εξελίξεις αυτές ήταν ανομοιογενείς μεταξύ των τραπεζών.

Πηγή