Φωνές, αντιδράσεις και αποχωρήσεις στη Βουλή – Η άρνηση της Τασίας Χριστοδουλόπουλου να συμφωνήσει στην κλήση και άλλων προσώπων, και συγκεκριμένα του μεσάζοντα Παπαδοπούλου, εκτός από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση την κατήγγειλε ότι παραβιάζει το δικαίωμα της μειοψηφίας.

Από: iefimerida.gr

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, που εσείς τον αποκαλείτε μεσάζοντα, ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Αμφισβητείτε εσείς εάν η πληρεξουσιότητα ήταν έγκυρη ή όχι; Αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Εμείς εδώ δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή για να τελειώνουμε μια και καλή. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των θεσμών τίποτα. Δεν είναι μάρτυρας σε εξεταστική, δεν είναι σε προκαταρκτική επιτροπή, δεν είναι τίποτα ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάκης Βορίδης: Δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πρόσωπα επί της αιτήσεως που θα καλέσετε. Θα καλέσετε όλους όσοι αναφέρονται στην αίτησή μας. Γι’ αυτό είναι δικαίωμα μειοψηφίας, για να μην είναι υπό την αίρεσή σας, για να μην το κρίνετε εσείς, για να το ασκούμε εμείς.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Θεσμών σε εξεταστική επιτροπή. Πάρτε την ευθύνη και ζητήστε εξεταστική επιτροπή. Όλα αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα.

Μάκης Βορίδης: Είναι αίτημα της μειοψηφίας, δεν μπορείτε να το αλλοιώνετε ή να το εγκρίνετε. Ή θα το εφαρμόσετε όπως έχετε υποχρέωση ή παραβιάζετε ευθέως το δικαίωμα της μειοψηφίας, πολύ απλά.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα θέσω σε ψηφοφορία εάν μπορούν να κλητευθούν και άλλα άτομα πέραν του υπουργού.

Παναγιώτα Κοζομπόλη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ διαφωνώ και στην κλήση Καμμένου.
Η ένταση ανέβηκε ακόμη περισσότερο με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Τασίας Χριστοδουλόπουλου και Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον πρώην υπουργό να απειλεί ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση εφόσον κληθεί μόνο ο κ. Καμμένος.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Από εσάς και από την πλειοψηφία λέγονται πράγματα τα οποία είναι θεσμικώς αδιανόητα τελείως.
Εκπροσωπείτε σκληρές απόψεις ενός κοινοβουλευτικού αυταρχισμού. Αυτά που λέτε τώρα, όταν θα τα αναζητήσει κάποιος μετά από χρόνια, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δυσάρεστη θέση.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά…

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν ξέρετε τίποτα και αφήστε τα αυτά σε μένα. Δεν σας κάνω μάθημα, διατυπώνω την άποψή μου, απευθύνομαι στη Βουλή .ν ελληνικό λαό. Θα μας μέμφεστε επειδή απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό;

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Επειδή δεν μπορείτε να μιλάτε αλλού, πρέπει εδώ, για να το υποστούμε όλοι;

Βενιζέλος: Εσείς απαξιώνετε και χλευάζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Η μειοψηφία ζητά να ασκήσει το δικαίωμά της. Θέλουμε να κληθούν όσοι σας είπαμε, μπορείτε να αρνηθείτε όμως, εάν δεν σεβαστείτε τον κανονισμό, το Σύνταγμα και το δικαίωμα της μειοψηφίας. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμπράξω σε κωμωδία ακρόασης του κ. Καμμένου χωρίς να περιλαμβάνεται η ακρόαση και των άλλων προσώπων.
Στην τοποθέτηση Βενιζέλου αντέδρασαν έντονα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να «εκραγεί»:

Ευάγγελος Βενιζέλος: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάντημα.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τα διαγγέλματα τελείωσαν, κ. Βενιζέλο. Φύγετε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Μη μου λέτε εμένα «φύγετε», είστε αγενής.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Μην είστε αγενής. Ποιος είστε για να με απειλείτε εσείς;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν σας απειλώ, ζητώ να με σέβεστε. Αφήστε το μπλαζέ ύφος σε μένα.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τελειώσαμε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Όχι, δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε. Μη χλευάζετε τον ελληνικό λαό. Εάν πάτε να κάνετε αυτό το τέχνασμα ότι καλούμε τον Καμμένο και όχι τους υπόλοιπους, αυτό συνιστά προσβολή του Συντάγματος και της Βουλής και θα αντιδράσω εγώ – και ελπίζω όλη η μειοψηφία όπως πρέπει.
Μπροστά στην άρνηση της κυρίας Χριστοδουλοπουλου να κληθούν και άλλα πρόσωπα εκτός του υπουργού Άμυνας και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού αποχώρησαν από την αίθουσα, κατηγορώντας την πρόεδρο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Τραγάκης: Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσάς. Δεν αντέχετε τη θέση της προέδρου. Δεν μπορείτε να παραβιάζετε τον κανονισμό με αυτόν τον τρόπο.

Μάκης Βορίδης: Ξεμπροστιαστήκατε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Να καλέσετε τον κ. Καμμένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι εδώ.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Εγώ δεν πρόκειται να κάνω εξεταστική. Εάν θέλετε να φύγετε, στο καλό. Δεν πρόκειται να εξευτελίσω την Επιτροπή Θεσμών. Κάντε ό,τι θέλετε. Εδώ φύγατε στην προανακριτική, εδώ είναι το πρόβλημα.
Τελικά, στην αίθουσα έμειναν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ρώτησε στην αρχή πότε πρέπει να κληθεί ο υπουργός Άμυνας.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Πότε πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος; Πριν από τις τουρκικές εκλογές ή μετά;
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος σχολίασε τη συμπεριφορά των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για μπούλινγκ, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης εμφανίστηκε να αντιδρά ακόμα και στην κλήση του Πάνου Καμμένου στην επιτροπή και ζήτησε να υπάρξει αναβολή για την απόφαση.

Νίκος Παρασκευόπουλος: Συμφωνώ μόνο με την πρόσκληση του κ. Καμμένου. Πρέπει να σταματήσει το μπούλινγκ μέσα σε αυτή την επιτροπή. Να σταματήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να χτυπούν τα χέρια στα έδρανα. Να σταματήσουν επιτέλους να δονούνται τα έδρανα από γροθιές βουλευτών.

Γιώργος Λαζαρίδης (βουλευτής ΑΝΕΛ): Γίναμε μάρτυρες συμπεριφορών που δεν τιμούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και μάλιστα από ανθρώπους που θέλουν να λένε ότι ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς. Είδαμε συμπεριφορές αυταρχικές, αλαζονικές, χτυπήματα των χεριών στα έδρανα, απερίγραπτες καταστάσεις. Δηλαδή, τι γίνεται; Υποχωρούμε στις απόψεις μας επειδή κάποιοι χτυπούν τα χέρια στο τραπέζι; Εγώ δεν έχω υποκύψει ποτέ ούτε σε νταηλίκια ούτε σε μπούλινγκ. Σας ζητώ να κάνουμε διακοπή, διαφορετικά δεν μπορώ να συμμετάσχω στην ψηφοφορία.

Η ένταση μεταξύ Βενιζέλου και Χριστοδουλοπούλου:


Πηγή

Share.