H ελληνική κυβέρνηση έλαβε “πολύ δραστικά” μέτρα που δεν υπαγορεύτηκαν απαραίτητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.


Έκανε σαφές ότι το ΔΝΤ δεν συνηγόρησε υπέρ των πρόσθετων περικοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

“Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις“, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί περισσότερο του αναμενόμενου, ωστόσο αυτό μπορεί να αποδοθεί σε πολύ δραστικά μέτρα της κυβέρνησης που δεν είχαν απαραίτητα τη στήριξη του ΔΝΤ.

“Δεν έχουμε συμβουλέψει υπέρ των περαιτέρω περικοπών των δημόσιων δαπανών”, είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι “έχουν κοπεί τόσα πολλά”.

Ουσιαστικά το Ταμείο, μέσω της κας Λαγκάρντ, διαχώρισε και πάλι την θέση του από αυτή της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών της ΕΕ αναφορικά με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται.

Έκανε έτσι σαφές ότι εμμένει στις απόψεις του, όπως αυτές έχουν αποκρυσταλλωθεί από το καλοκαίρι του 2017 όταν υπέγραψε την επί της αρχής συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο πιστεύει σταθερά ότι μετά το 2023 πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμα και εκτιμά ότι περικόπηκαν δραστικά μία σειρά από δαπάνες που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και τις βασικές δομές του δημοσίου.

Μένει να φανεί πως θα “αποκρυσταλλωθεί” η θέση του τον Ιούνιο, για την εμπροσθοβαρή ή όχι εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου και για την ενεργοποίηση των αντίμετρων (μέσα από τον ρόλο του ως υπερεπόπτης).

Και αν οι παραπάνω παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις περικοπές συντάξεων (που θα γίνουν από το 2019), συνεχίζουν να εντάσσονται στο πλαίσιο των “μεταρρυθμίσεων” που ζητά το Ταμείο…

Οι αγορές αρχίζουν να βλέπουν ευνοϊκά την Ελλάδα

Μετά από 8 χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η οικονομική της θέση έχει βελτιωθεί.

Η Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη συρρίκνωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου -κάτω από το 4% χθες- χαρακτηρίζοντάς το ως σαφή ένδειξη πως οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, αφού την βλέπουν πιο ευνοϊκά.

“Ο τελικός στόχος είναι να υποκατασταθεί η δημόσια χρηματοδότηση από την ιδιωτική”, είπε.

Στο δρόμο προς τη λήξη του προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να τη βοηθήσει να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία”, είπε η Λαγκάρντ τονίζοντας πως οι δράσεις του Ταμείου θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του.

“Καμπανάκι” για το παγκόσμιο χρέος

Δια στόματος Λαγκάρντ το ΔΝΤ έκρουσε άλλη μια φορά τον κώδωνα κινδύνου για το παγκόσμιο χρέος, το οποίο έχει φτάσει στα 164 τρισ. δολάρια που αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα 2/3 του χρέους αυτού επιβαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα.

“Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, είπε η Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως αν η τάση συνεχιστεί πολλές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μη βιώσιμο χρέος.

Για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ προτείνει:

-να ενισχυθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που θα βελτιώσει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα

-να δομηθούν “μαξιλάρια” ούτως ώστε να υπάρχει περιθώριο δράσης όταν θα έρθει η επόμενη κρίση. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μείωση των ελλειμμάτων των κρατών με φιλοαναπτυξιακό τρόπο, καθώς και με μεγαλύτερη ευελιξία των επιτοκίων

-να αποφευχθούν τα μέτρα προστατευτισμού καθώς αποθαρρύνονται οι επενδύσεις. Εμπόριο και επενδύσεις είναι δύο δυνάμεις που άρχισαν να λειτουργούν, συνεπώς πρέπει να μείνουν ανέπαφα.

Πηγή

Share.