[ccpw id="136103"]

Με λίγα λόγια. Ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι να συναινεί.

Ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι να ασκεί αντιπολίτευση, να υπερψηφίζει ό,τι θεωρεί πως είναι προς όφελος της χώρας και να καταψηφίζει ό,τι θεωρεί πως βλάπτει τα συμφέροντά της και κατ’ επέκταση των πολιτών της.

Η μόνη «συναίνεση», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, που οφείλει να παρέχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι να αφήνει απερίσκεπτη την κυβερνητική πλειοψηφία να ασκεί την πολιτική της (χωρίς να κατεβάζει κόσμο στους δρόμους κλπ.)

Εν προκειμένω.

Τελευταία διαβάζω και ακούω πως η ΝΔ δεν συναινεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑνελ. Μάλιστα.

Όμως, αυτό το «δεν συναινεί» ποτέ δεν παίρνει σχήμα, δεν γίνεται συγκεκριμένη πρόταση.

Δηλαδή, πρακτικά, να κάνει τι; Να ψηφίζει ό,τι φέρνουν οι ΣΥΡΙΖΑνελ προς ψήφιση; Προφανώς όχι. Να ψηφίζει κάποια από αυτά; Αν ναι, ποια;

Να το πούμε ξανά.

Ο ρόλος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είναι να «συναινεί», να ψηφίζει δηλαδή ό,τι η κυβέρνηση φέρνει στο Κοινοβούλιο.

Εξ’ άλλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑνελ έχει εξασφαλισμένη κυβερνητική πλειοψηφία και υπ’ αυτή την έννοια δεν χρειάζεται καμία συναίνεση-στήριξη για να ασκήσει την πολιτική της.

Ο ρόλος της ΝΔ είναι να κάνει αντιπολίτευση. Να υπερψηφίζει ό,τι θεωρεί πως είναι προς όφελος της χώρας και να καταψηφίζει ό,τι θεωρεί πως τη βλάπτει.

Συνεπώς.

Η ΝΔ μέχρι σήμερα, όταν το θεώρησε απαραίτητο στήριξε τις επιλογές των ΣΥΡΙΖΑνελ με κορυφαία στιγμή την υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, την οποία μάλιστα θεωρώ κορυφαία στιγμή «συναίνεσης» στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Μάλιστα, η στάση της αυτή το 2015 συνετέλεσε στο να εδραιωθεί η θέση των ΣΥΡΙΖΑνελ στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και από κάποιους κατηγορήθηκε γι’ αυτό.

Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της 3ετούς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑνελ, σε μικρότερης σημασίας θέματα, η ΝΔ ήταν εκεί να στηρίξει πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζοντάς τες, όταν μάλιστα οι ΑΝΕΛ απείχαν, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική πλειοψηφία.

Εν κατακλείδι.

Η ΝΔ μέχρι σήμερα (απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑνελ) έχει αποδείξει πως ασκεί τον ρόλο της, αυτόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Συναινεί αφήνοντας ανενόχλητη την κυβερνητική πλειοψηφία να ασκεί την πολιτική της και ασκεί αντιπολίτευση υπερψηφίζοντας όπου κρίνει απαραίτητο, ή καταψηφίζοντας ό,τι θεωρεί πως είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ο ρόλος της ΝΔ δεν είναι να στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σωθεί ο Τσίπρας και το «μαγαζί» με την έτοιμη πελατεία. Γιατί αυτό προτείνουν επί της ουσίας και όλος ο σαματάς γίνεται γι’ αυτό και όχι για τα θέματα που προκύπτουν (εθνικά κλπ.).

Μπούρδες.

Αν σκοπός είναι γενικά η «συναίνεση» χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, ελπίζω να μην κατηγορούν τη ΝΔ και επειδή δεν συναίνεσε στο νόμο για τα αδέσποτα.

Το ζιζάνιο.
Το Παρατηρητήριο

Πηγή