[ccpw id="136103"]

Κυβερνητικό δάκτυλο βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, πίσω από «σχέδιο σωτηρίας- εξυγίανσης» της εκδοτικής εταιρείας της οικογένειας Λιβάνη.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ως δια… μαγείας οι «σκληρές» και «άτεγκτες» Τράπεζες (που βγάζουν στο σφυρί, εν μια νυκτί και μπιρ παρά τα χαμόσπιτα του κοσμάκη) συναίνεσαν σε ένα 15ετές(!) πλάνο αποπληρωμής των δανείων του εκδοτικού Οίκου της οικογένειας που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ!
Ενώ παράλληλα η Εφορία και ο ΕΦΚΑ που χρωστά η εταιρεία της οικογένειας Λιβάνη (σχεδόν 2.500.000 ευρώ) μπήκαν σε «φόρμουλα» ρύθμισης 180 δόσεων(!) παρακαλώ, την ίδια στιγμή που το κράτος εκποιεί περιουσιακά στοιχεία μικροοφειλετών εν ριπή οφθαλμού.
Πως μετά, αυτή η… μεγαλοθυμία που δείχνουν Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία απέναντι στον εκδότη Ηλία Λιβάνη, να μην συσχετισθεί με τα στοχευμένα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του «Νέα Σελίδα» κατά της ΝΔ και προσωπικά της οικογένειας Μητσοτάκη;
Όπως πάντως μαθαίνουμε η οδός Πειραιώς αναζητά επιπλέον στοιχεία, για τον τρόπο με τον οποίο οι Τράπεζες και το Κράτος επιχειρούν να «καθαρίσουν» τον εκδότη της εφημερίδας «Νέα Σελίδα».
Και η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα πολιτικά…
ΥΓ: Αλήθεια με εκείνο το «κανόνι» της κονσερβοποιίας στην Βέροια «Ελληνική Ρίζα» (ακόμη ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ηλία Λιβάνη που κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπές λουκέτο) σε ποια φάση να βρισκόμαστε άραγε;
Και πότε θα αποζημιωθούν-εάν αυτό συμβεί ποτέ- οι παραγωγοί που κλαίνε ακόμη τις σοδειές τους, αφού δεν είδαν ποτέ το χρώμα του χρήματος παρά μόνο ακάλυπτες επιταγές;
Η.Τζαφέρης

Δείτε τι γράφει σήμερα για το πλάνο εξυγίανσης του Λιβάνη το capital.gr

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και οι Πιστώτριες Τράπεζες αυτού κατέληξαν πριν από λίγες ημέρες σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων του Οργανισμού. Η αναδιάρθρωση αυτών θα «περάσει» μέσα από το άρθρο 103 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ η συζήτηση στο Πρωτοδικείο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Μάιο.
Το σύνολο των υποχρεώσεων της Λιβάνης την 31η Δεκεμβρίου ανερχόταν στο ποσό των 19,953 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 75%, ήτοι 14,946 εκατ. ευρώ αφορούσε υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, το 13% υποχρεώσεις προς προνομιούχους πιστωτές και το 12% οφειλές προς ανέγγυους πιστωτές. Ειδικότερα προς την Εθνική Τράπεζα ο υφιστάμενος δανεισμός ανέρχεται σε 4,359 εκατ. ευρώ, προς την Πειραιώς 2,953 εκατ. ευρώ και προς την Alpha Bank 7,593 εκατ. ευρώ.
Με βάση πληροφορίες του Capital.gr το σχέδιο εξυγίανσης της Λιβάνης προβλέπει τη μεταβίβαση στις συμβαλλόμενες πιστώτριες τράπεζες ακίνητα ιδιοκτησίας της, επί των οποίων κάθε μια από τις Τράπεζες διατηρεί πρώτης τάξεως εξασφαλίσεις.
Μέσω αυτών των μεταβιβάσεων θα εξοφληθεί μέρος της συνολικής οφειλής της εταιρείας, ενώ το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής θα καταβληθεί στις τράπεζες με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη. Μεταξύ αυτών των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν είναι και το ακίνητο στη Σόλωνος, το οποίο με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η Τράπεζα θα το μισθώσει στην εταιρεία Λιβάνης η οποία θα παραμείνει με τον τρόπο αυτό στην κατοχή του ακινήτου ως μισθώτρια.
Τα υπόλοιπα των απαιτήσεων των Τραπεζών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά τη μεταβίβαση των ακινήτων και την ισόποση με μέρος του τιμήματος pro rata απομείωσή τους, ήτοι υπόλοιπα συνολικού ύψους 11,542 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν εντόκως σε βάθος 15ετίας.

Παράλληλα στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται όπως οι τράπεζες προχωρήσουν σε χορήγηση νέας χρηματοδότησης μέχρι του ποσού των 240.000 ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητάς της εταιρείας.

Σε ότι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 762.736 ευρώ και ΕΦΚΑ ύψους 1,639 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η πλήρης εξόφληση τους σε 180 μηνιαίες άτοκες ισόποσες δόσεις. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το 100% της συνολικής απαίτησης τους εντός 12 μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ ως προς τους ανέγγυους πιστωτές προβλέπεται η διαγραφή του 10% της οφειλής και η τμηματική εξόφληση του υπολοίπου ποσού.

Πηγή