[ccpw id="136103"]

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδέχθηκαν μεταβατική περίοδο για το Brexit και οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση με την Βρετανία, μέσα σε δύο μόλις λεπτά.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, πολλοί από αυτούς ευελπιστούν ότι και η Βρετανία θα επιταχύνει τις διαδικασίες και θα φύγει επιτέλους από την Ε.Ε. Εχουν περάσει οι ημέρες κατά τις οποίες οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι με κάποιο τρόπο η Βρετανία θα έκανε όπισθεν. 

Σήμερα, ένα σχεδόν χρόνο από την αρχή των διαπραγματεύσεων, ακόμα και κάποιοι από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας, όπως είναι η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, θέλουν η υπόθεση του Brexit να τελειώνει.

Η Βρετανία δημιούργησε την εξέλιξη για τη μεταβατική συμφωνία, με μία σειρά από γρήγορες αναστροφές σε θέματα όπως είναι τα δικαιώματα των πολιτών και η πρόσβαση στις ιχθυοκαλλιέργειες, που εξόργισαν κάποιους από τους πιο μαχητικούς υποστηρικτές του Brexit στη Βρετανία.

Ωστόσο, η ταχεία αποδοχή των οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά την απουσία μιας σαφούς λύσης για τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία, αντικατοπτρίζει τόσο την κόπωση ανάμεσα στους αξιωματούχους που προτίθενται να εστιάσουν στο μέλλον της Ε.Ε., αλλά και την επιθυμία να γλιτώσουν από τις διαρκείς απαιτήσεις της Βρετανίας για ειδική μεταχείριση.

Δεύτερη φορά

Ετσι, αντί να ορθώνουν εμπόδια και να ασκούν πίεση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σε μια στιγμή ειδικής βαρύτητας στις διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των 27 κρατών της Ε.Ε. εξακολούθησαν την προσπάθειά τους να δείξουν την πόρτα στη Βρετανία.

«Είναι η δεύτερη φορά που είναι ανίκανοι να εκφράσουν αυτό που θέλουν και έτσι αναγκαστήκαμε να κάνουμε τη δουλειά γι’ αυτούς, αυτή που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε.

Ο διπλωμάτης αναφερόταν στην κατάληξη της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, στην οποία οι ηγέτες των «27» δήλωσαν «σημαντική πρόοδο» παρά τις πολλές διαφωνίες στα θέματα του διαζυγίου.

Ενας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. απέρριψε την ιδέα ότι οι «27» είχαν ξετυλίξει το κόκκινο χαλί για την έξοδο της Βρετανίας.

«Οχι δεν υπάρχει κόκκινο χαλί. Είναι σαν τα φώτα του διαδρόμου προσγείωσης προκειμένου να τους δείξουν τον δρόμο».

Για να είμαστε ακριβείς, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. δεν είναι ενθουσιασμένοι με το πώς διαμορφώνεται το Brexit.

Θα το προτιμούσαν αν η κ. Μέι και η κυβέρνησή της λάμβαναν τις απόψεις των Βρυξελλών σαν μία πολύ πιο λογική προσέγγιση και συμφωνούσαν να παραμείνουν στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και στην τελωνειακή ένωση.

Οι οδηγίες που έγιναν αποδεκτές την Παρασκευή περιλαμβάνουν μια πρόβλεψη που δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Βρετανία θα μπορούσε θαυμάσια να αλλάξει στάση.

Οι Βρυξέλλες, επίσης, πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπαναχώρησε πολλές φορές στις πιο σκληρές διαπραγματευτικές του θέσεις και ότι περαιτέρω παραχωρήσεις είναι αναπόφευκτες, κυρίως, επειδή είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας.

Ωστόσο, η αποδοχή των οδηγιών ήταν απλώς η αρχή της συζήτησης για το Βrexit.

Πηγή