[ccpw id="136103"]

Αν η χώρα δεν βρισκόταν σε ιδιαίτερα τραγική κατάσταση με capital controls, διαλυμένες τράπεζες, οικονομία και εξωτερικές εθνικές απειλές, θα επρόκειτο για μια πρώτης τάξεως κωμωδία.


Ο πρωθυπουργός με όλη την “κουστωδία” του να πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη και να εγκαινιάζει τους σταθμούς ενός Μετρό που δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και δεν προβλέπεται σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια να ξεκινήσει πριν το 2020.

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ανοίξουν κάποιοι έτοιμοι σταθμοί προκειμένου να τους επισκέπτεται το κοινό, όπως συνέβαινε στα καθεστώτα της σοβιετίας όπου το κοινό επισκεπτόταν τα σούπερ μάρκετ με τα άδεια ράφια ή τα ταριχευμένα λείψανα των εκπροσώπων νεκρών ιδεολογιών.

Τις ημέρες που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα για τα εγκαίνια ενός Μετρό που θα λειτουργήσει σε δύο χρόνια, η πόλη τελεί σε κατάσταση λειψυδρίας καθώς η κομματοκρατούμενη κρατική εταιρεία υδροδότησης δεν κατάφερε ούτε να αποτρέψει αλλά ούτε και να αποκαταστήσει εγκαίρως τη βλάβη ενός πεπαλαιωμένου αγωγού.

Αυτά συμβαίνουν όταν οι εταιρείες διοικούνται όχι από μάνατζερς με επαγγελματική πείρα αλλά από κομματικά στελέχη με μοναδικό προσόν τις ακτιβίστικες ενέργειες του κινήματος “SOSτε το Νερό”.

Αν κοιτάξει κάποιος το απολογιστικό δελτίο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΕΥΑΘ θα διαπιστώσει πως το προσωπικό της τον τελευταίο χρόνο έχει παρουσιάσει κατά 70% αύξηση καθώς το μόνιμο προσωπικό από 221 άτομα έχει φτάσει τα 380.

Η αύξηση του προσωπικού από μόνη της όχι μόνο δεν βελτιώνει τις στοιχειώδες υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένα κρατικό μονοπώλιο αλλά μπορεί και να τις επιδεινώνει.

Ακόμη και μια επιχείρηση που διοικείται και λειτουργεί άρτια δεν μπορεί να απορροφήσει και να ενσωματώσει μια τόσο σημαντική αύξηση του προσωπικού. Το χάος είναι η φυσική συνέπεια…

Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό και από την πολυήμερη διακοπή νερού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι πως με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο διοικείται ολόκληρη η χώρα από την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, μέχρι και την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Τουτέστιν, ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και περισσότερο φανερό πως η αποσύνθεση της χώρας επιταχύνεται και ο νευρικός κλονισμός της κυβέρνησης εντείνεται.

Οι καλές μέρες του περασμένου Φθινοπώρου όπου όταν τα επιτόκια έπεφταν εν όψει της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, η κυβέρνηση μοίραζε πανηγυρικά 500άρικα στους συνταξιούχους και η ψαλίδα με τη ΝΔ έκλεινε, αποτελούν πλέον παρελθόν.

Το προβαλλόμενο ως μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αυτό της Novartis λόγω της προχειρότητας με την οποία προσπάθησαν να εμπλέξουν τους βασικούς τους πολιτικούς αντιπάλους κατέρρευσε πανηγυρικά με αποτέλεσμα να συμβεί αυτό που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζαμε σε αυτήν την στήλη: Να μην τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι της σπατάλης στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Ως αποτέλεσμα του επικοινωνιακού ναυαγίου του σκανδάλου Novartis η κυβέρνηση ανέσυρε το χιλιοπαιγμένο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου ο πολιτικός “χοιροβοσκός” που το χειρίζεται από μέρους της κυβέρνησης κάνει οφθαλμοφανή λάθη στην πρόσθεση των ποσών με αποτέλεσμα την ακύρωση της όποιας σοβαρότητας των καταγγελιών.

Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υπαρκτό. Μέσω του οργανισμού αυτού προηγούμενες κυβερνήσεις χρηματοδοτούσαν με “πέτσινες” διαφημίσεις φίλια μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η σημερινή κυβέρνηση με πλειάδα εντύπων με μηδαμινή κυκλοφορία και έσοδα που την λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η συντήρηση τέτοιων εκδοτικών “ζόμπι” πλήττει τα δυνητικά έσοδα και από τις υγιείς επιχειρήσεις που ακριβώς επειδή είναι υγιείς μπορούν να είναι αντικειμενικές και να ασκούν έλεγχο στην εξουσία.

Η μόνη επωφελής για την κοινωνία και τη δημοκρατία διέξοδος είναι ένα καθαρό θεσμικό πλαίσιο που θα περιορίζει τις παρεμβάσεις της εκάστοτε πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και θα επιτρέπει στις υγιείς εκδοτικές επιχειρήσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Πηγή