Τόσο δα θέλουμε να γίνουμε γελοίοι με τις επενδύσεις. Και είναι στο χέρι του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα να το ανακόψει. Ας το προσέξει.

Εάν τα προχθεσινά, για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν βγει από το στόμα του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, θα ήταν παντελώς άνευ σημασίας.

Διάβασα, δύο φορές, τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ (Στ. Πιτσιόρλας: Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα) όχι γιατί ήταν δυσνόητη. Αλλά γιατί δεν πίστευα στα μάτια μου. 

Αν κάτι άλλαξε στο ελληνικό κράτος, επί ΣΥΡΙΖΑ, και δεν το πήραμε χαμπάρι ή αν αυτό που άλλαξε είναι η σοβαρότητα (δεδομένη έως τώρα) του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, σαν κατρακύλα μετά τις αλλαγές στην κορυφή της ηγεσίας του υπουργείου του.

Οπότε οι μέχρι σήμερα ιστορίες για αγρίους… για στίφη επενδυτών και επενδύσεων που καταφθάνουν στην Ελλάδα με τρένα, με πλοία και με Ελληνοαμερικάνικες σημαίες, ανατέθηκαν στον αρμόδιο και για τις επενδύσεις υφυπουργό.

Και θέλει δεν θέλει, οφείλει να τις επαναλαμβάνει μπας και “δέσει και το γλυκό” με το σχέδιο ανάπτυξης που πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup (τον άλλο μήνα) προκειμένου να γραφτεί το “εξιτήριο” από τα μνημόνια.

Επιμένω σε αυτό καθώς, κατά τα άλλα, τίποτε, δεν άλλαξε (και από τον ΣΥΡΙΖΑ) ως νοοτροπία εκδίκησης του ελληνικού κράτους στην επιχειρηματικότητα, στους “κατακτητές εισβολείς” επενδυτές και στο “αμάρτημα” σε βαθμό κακουργήματος να εξασφαλίζεις επιχειρηματικό κέρδος…

Μακάρι, κύριε Πιτσιόρλα, να καταφέρετε, εσείς προσωπικά, να ανατρέψετε τον “κομματικό στρατό κατοχής” από τους αποτυχημένους επαγγελματίες εργατοπατέρες που τώρα έχουν αναλάβει να προασπίσουν τις “Θερμοπύλες” των ΔΕΚΟ και τα οργιώδη πάρτι… αρπαχτής που οργανώνουν εδώ και 40 χρόνια.

Τώρα δίνουν τον “υπέρ πάντων αγώνα” διάσωσης των ΔΕΚΟ από τους “βάρβαρους” επενδυτές της ιδιωτικοποίησης.

Μακάρι, κύριε Πιτσιόρλα, να διαλύσετε τις “ιερές συμμαχίες” των ΔΕΚΟ με τους κρατικούς υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών που χαρακτηρίζουν “κρεματόριο” ακόμη και τον φούρνο και “ψήνουν” στον ίδιο του τον φούρνο τον φούρναρη που θέλει να αλλάξει έστω και ένα μηχάνημα από το ζυμωτήριο.

Μακάρι, κύριε Πιστιόρλα, να βάλετε τάξη στις υπηρεσίες της περιφέρειας και να επιτύχετε το ακατόρθωτο να υποχρεώσετε τον “κομματικό στρατό κατοχής” (στα μέσα και κατώτερα επίπεδα) να προσαρμοστεί στην πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου (όποια και αν είναι αυτή) για διευκόλυνση των επενδύσεων.

Μακάρι, κύριε Πιτσιόρλα, να λύσετε τα (ογκωδέστατα) και στο δικό σας το υπουργείο προβλήματα στους μηχανισμούς συνεργασίας των υπηρεσιών σας, μεταξύ τους, αλλά και με το υπουργείο Περιβάλλοντος (πράγμα αδύνατο για δεκαετίες) ώστε οι άδειες σκοπιμότητας (όπου ισχύουν ακόμη), εγκατάστασης και λειτουργίας εργοστασίων να εκδίδονται σε λιγότερο από 18-24 μήνες.

Μακάρι, κύριε Πιτσιόρλα, να ανακόψετε τα “υπόγεια ρεύματα” αντιδράσεων και αντιστάσεων στην εφαρμογή και από το δικό σας υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όλων εκείνων των μελετών που κατά καιρούς έχουν παραδώσει και σε εσάς και σε άλλες επτά ηγεσίες του υπουργείου σας, πάμπολλες Οργανώσεις παραγωγικών τάξεων μετά από παράκληση του δικού σας υπουργείου!!!

Ψάξτε στις αποθήκες του κτιρίου σας και θα βρείτε 14 μεγάλες και μικρές μελέτες και αναλυτικά υπομνήματα με απόψεις και λύσεις. Η μεγαλύτερη από αυτές έχει 791 σελίδες!!!

Μακάρι, κύριε Πιτσιόρλα, να μαζέψετε την κρατικοδίαιτη εργατοπατερική αντίδραση (γνωστή και ως συνδικαλιστικό κίνημα) στις αλλαγές που ενίοτε επιχειρούν υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών υπουργείων.

Αντίδραση από την τρομάρα τους μήπως και ξεβολευτούν από τις, γνωστές – άγνωστες, άχρηστες υπηρεσίες, άχρηστων βεβαιώσεων, γνωματεύσεων, αδειών, υπουργικών αποφάσεων ή τρισάθλιων κοινών υπουργικών αποφάσεων που λειτουργούν ως το ισχυρότερο “μπλοκ φρένων” σε κάθε επένδυση.

Μόνο αν τα καταφέρετε όλα αυτά, κύριε Πιτσιόρλα, να είστε βέβαιος πως θα πείσετε για σχέδια με ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες (που όντως ενδιαφέρονται οι Κινέζοι) για “ανάσταση” στα ναυπηγεία, για φουγάρα φαρμακευτικής κάνναβης. Και γενικά για την (αναγκαιότατη) επαναβιομηχάνιση της χώρας. 

Τελειώστε όμως πρώτα με τον “κομματικό στρατό κατοχής” που “αμύνεται” στις επενδύσεις, γιατί, στη γωνία, σας περιμένει η, κάθε μορφής, ελεύθερη αναρχία.

Ξεκινήστε από αυτά και μετά πιάστε τα επί χάρτου… σχέδια. Οι επενδυτές μας βλέπουνε κύριε Πιτσιόρλα…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.