[ccpw id="136103"]

“Παράθυρα” μονιμοποίησης στους συμβασιούχους αλλά και προσλήψεις δια της πλαγίας με… προεκλογικό άρωμα και ταυτόχρονη επιβάρυνση του προϋπολογισμού “μοιράζει” η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως μέσον τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις διατάξεις που θεσπίστηκαν με στόχο την αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου.


Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 8.166 μόνιμες θέσεις προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. 

 
Η προκήρυξη προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στις ίδιες θέσεις, με αποτέλεσμα να προκρίνει τους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται στους δήμους ή αυτούς που εργάζονταν και έληξε η σύμβαση τους.

“Πέπλο προστασίας” στους συμβασιούχους παρέχει παράλληλα πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία καταργούνται επί της ουσίας οι δικλείδες ασφαλείας που έθετε το “διάταγμα Παυλόπουλου” έναντι των “μονιμοποιήσεων δια της πλαγίας”. 

 
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία αφορά τους συμβασιούχους που προσελήφθησαν από το 2016 και εντεύθεν, καταργούνται η τρίμηνη παύση μεταξύ συμβάσεων ορισμένου χρόνου καθώς και το ανώτατο όριο των 24 μηνών, ως συνολική διάρκεια απασχόλησης συμβασιούχων.

Επίσης προβλέπεται ότι ο χρόνος εργασίας για τις συμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΣτΕ ως γνήσιες συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών δεν προσμετρείται στο ανώτατο διάστημα των 24 μηνών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία “καλύπτει” κατ’ αρχάς τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, αλλά ισχύει για όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. 

 
Μάλιστα, η ισχύς της άρχεται από 1/11/2016, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτή οι προσληφθέντες κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι σήμερα “πλησιάζουν” το ανώτατο όριο των 24 μηνών.

Η αύξηση των συμβασιούχων προκύπτει και αριθμητικά βάσει των στοιχείων της “Απογραφής” (apografi.gov.gr). Τον Δεκέμβριο του 2016, οι συμβασιούχοι εκτός ΝΠΙΔ ήταν 68.972, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10% και έφτασε τις 75.810. 

 
Η αύξηση αυτή, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, αγγίζει το 20%. 
 
Επίσης, από το 2015 έχουν δημιουργηθεί στο Δημόσιο 1.193 νέες δομές και 9.329 οργανικές θέσεις.
 
Επιπρόσθετα, την περίοδο 2015-2017 στο Δημόσιο έχουν γίνει 21.166 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2018 προκηρύχτηκαν 8.505 θέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πηγή