[ccpw id="136103"]

 

Το “Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο” που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα αποτελεί μια απλή συγχώνευση δύο διαφορετικών κειμένων.

Ενός πολιτικού μελλοντολογικού αφηγήματος κι ενός αυστηρού τεχνοκρατικού κειμένου εποπτείας και διαρκούς αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα καταλήγει στην εφαρμογή προ-αποφασισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του Χρέους.
  • Από το πρώτο κεφάλαιο του νέου “ολιστικού” Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές ούτε ένα Ευρώ επιπλέον από τα χρέη που ήδη εξυπηρετεί.
Η Ελλάδα δηλαδή θα υπόσχεται ότι στο εξής όχι μόνον θα εκτελεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στο διηνεκές αλλά επιπλέον κάθε ομόλογο που θα εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση και αναδιάρθρωση του ήδη υφισταμένου χρέους και όχι αναπτυξιακούς ή άλλους κοινωνικούς στόχους.
Η νέα σύμβαση με τους δανειστές, αντί για δόσεις, θα προβλέπει σταδιακές ρυθμίσεις χρέους από τις οποίες θα επωφελείται η Ελλάδα, μόνον εφόσον ανταποκρίνεται με επιτυχία στις –ανά τρίμηνο- αξιολογήσεις της οικονομίας της από τους δανειστές.
Το νέο “ολιστικό” Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που διαφημίζει η κυβέρνηση θα συγχωνευθεί με το κείμενο των απαιτήσεων των δανειστών το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους τομείς εποπτείας και benchmarks δηλαδή επιμέρους στόχους προκειμένου να υλοποιούνται οι διευκολύνσεις και επιμηκύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους.
Η εταιρεία Price Waterhouse Coopers (PWC) έχει συντάξει έκθεση με όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει, έχει ενδεχομένως νομοθετήσει αλλά τελικά ουδέποτε υλοποίησε. Ο κατάλογος αυτών μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει βάση των τομέων ελέγχου και των τριμηνιαίων επιθεωρήσεων από τους δανειστές.
Ενδεικτικά πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν στην αναγκαιότητα
  • υλοποίησης Κτηματολογίου, 
  • της καθιέρωσης νέων χρήσεων γης, 
  • στις επείγουσες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, 
  • τη Δικαιοσύνη,
  • το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (που αποτελεί δέσμευση ήδη από το 2012),
  • την περαιτέρω ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
  • καθώς και ιδιωτικοποιήσεις που εκτείνονται σε βάθος χρόνου.
Για τους δανειστές οι βασικές προϋποθέσεις για να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία είναι σχετικά απλές:
  • Η μείωση των “κόκκινων δανείων” προϋποθέτει ένα αποτελεσματικό και γρήγορο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.
  • Το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
  • Ο εκσυγχρονισμός και η “απο-πολιτικοποίηση” (εννοούν αποκομματικοποίηση) της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Αλλαγή του προσανατολισμού των δημοσίων επενδύσεων και της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να γίνουν φιλικές προς το επιχειρείν, την ανάπτυξη και την κοινωνία..
Ως κίνητρο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ως μοχλό πίεσης προς τη σημερινή και τις επόμενες κυβέρνησης, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρησιμοποιούν την σταδιακή εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Πηγή