Στην επικαιρότητα ήρθε και πάλι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα στην εκπεφρασμένη θέληση του Α.Τσίπρα να δώσει το χρώμα της Αριστεράς στην αναθεωρητική διαδικασία, έγιναν προσφάτως κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και από την Νέα Δημοκρατία και την κυρία Φ.Γεννηματά.

Κοινός παρονομαστής η προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου, ώστε να προχωρήσει η αναγκαία αναθεώρηση.

Στην ουσία του ζητήματος δεν είμαι αρμόδιος να υπεισέλθω, όταν μάλιστα έχει εκφραστεί εμπεριστατωμένα ο Β.Βενιζέλος, με χθεσινό άρθρο του.

Θα εξετάσω τις πολιτικές συνέπειες των προτάσεων τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της κυρίας Φ.Γεννηματά.

1. Η Νέα Δημοκρατία τι κοινό έδαφος μπορεί να βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θεσμικό θέμα; 

Αυτή είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μαρξιστικό, της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πού θα συγκλίνουν; Ποιος θα κάνει τις εκπτώσεις από τις αρχές του; Π.χ. τι θα γίνει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Πιστεύει ο Κ.Μητσοτάκης ότι μπορεί να προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αίτημα που έχει ωριμάσει πλέον μέσα στην κοινωνία; Ή θα το εγκαταλείψει η Νέα Δημοκρατία;

2. Είναι δυνατόν ποτέ ο «βιαστής των θεσμών» να κληθεί να τους συνδιαμορφώσει; Είναι δυνατόν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να λησμονήσουν τόσο γρήγορα αυτά που διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τρία χρόνια της κυβερνητικής του θητείας στο θεσμικό επίπεδο;

Είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, με τον αρχισκευωρό;

Είναι δυνατόν και οι δύο αρχηγοί να ξέχασαν τόσο σύντομα, τον Α.Σαμαρά, τον Α.Γεωργιάδη, τον Β.Βενιζέλο, τον Α.Λοβέρδο και τα άλλα στελέχη των κομμάτων τους που η συμμορία ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τους εξοντώσει πολιτικά και ηθικά;

3. Αυτές τις ημέρες ξετυλίγεται ένα σχέδιο που έρχεται από το παρασκήνιο. Αφορά την σύμπραξη της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον που παρόμοια πρόταση σήμερα αποτελεί το σωσίβιο του.

Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν συγκροτημένες φωνές που να θέλουν να μετασχηματίσουν το κόμμα τους σε μια σύγχρονη παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Διατυμπανίζουν ομόθυμα, με κάθε ευκαιρία, πως είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό, που θέλουν να τον αποτυπώσουν και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

4. Σταθερή θέση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να είναι η ολοκληρωτική πολιτική καραντίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας γίνει κατανοητό απ΄όλους πως είναι ένα κόμμα τοξικό.

Επειδή το Σύνταγμα μιας χώρας, εκτός από την αποτύπωση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, καθρεφτίζει και την ματιά με την οποία βλέπουν τα πολιτικά υποκείμενα την κοινωνία, εγείρεται ένα ερώτημα.

Είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ. να βλέπουν με το ίδιο μάτι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα θεσμικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ελληνική κοινωνία;

Γιατί τελικά αυτή είναι η ουσία μιας συνταγματικής αναθεώρησης. 

Να εκτιμήσουν τα κόμματα τι ταλαιπωρεί την οικονομία, την Παιδεία, την Δικαιοσύνη, και να συγκλίνουν στον τρόπο της θεσμικής θεραπείας αυτών των προβλημάτων.

Από αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να αποκλεισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Να αντιληφθούν, επιτέλους, όλοι πως δεν υπάρχει ένας «καλός» κι ένας «κακός» ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ενιαίο σώμα που αποβλέπει, με χυδαίο τρόπο, στην νομή της εξουσίας και στην ηθική εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων.

Με αυτούς δεν πάμε ούτε καν στο σινεμά μαζί!

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.