[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: ysterografa.gr

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Είναι από τις φωτογραφίες που κάνουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και τους λίγους ακόμη σταυρομάχους της “συντηρητικής συγκατοίκησης” στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, να προχωρούν σε μορφασμούς με νόημα. Όχι τόσο επειδή στέκονται στη συγκυριακή αποστροφή που τους προκαλεί η εικόνα της Φώφης Γεννηματά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά πρωτίστως επειδή… υποψιάζονται ότι αυτή είναι μια εικόνα από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχαν αμφότεροι στην οικογενειακή φωτογραφία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η Φώφη Γεννηματά ως… κανονικό μέλος, και ο Αλέξης Τσίπρας ως… παρατηρητής.

Μόνο που, το status του “παρατηρητή” έχει παγιωθεί για τον Πρωθυπουργό εδώ και πολλούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την ξεκάθαρη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να εντάξει στην πολιτική οικογένειά της τον “δικό του” ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά, να διαμορφώσει το κατάλληλο μωσαϊκό συνεργασίας και συμπόρευσης με το Κίνημα Αλλαγής, τον φυσικό φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος, δεδομένος και εν πολλοίς αναμενόμενος. Τα κόμματα καλούνται να υπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες. Να εκφράσουν κοινωνικές ομάδες. Όχι συγκυριακά συμφέροντα, όχι υπερτροφικά “εγώ”, όχι την ανάγκη… επαγγελματικής αποκατάστασης πολιτικών που αναζητούν τον δρόμο για τη Βουλή.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής “ακουμπούν” στην ίδια κοινωνική βάση. Και αθροιστικά μπορούν να την εκφράσουν με πλειοψηφικές διαστάσεις, στην εποχή που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Γι’ αυτό άλλωστε ψηφίστηκε και… δεν θα καταργηθεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Όσοι συνεχίζουν να αρνούνται να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την παραπάνω πραγματικότητα, χάνουν χρόνο από το μέλλον. Και… κοστίζουν ακριβά στα κόμματά τους.

Πηγή