Πώς θα θυμούνται μετά από χρόνια την κυβέρνηση Τσίπρα; Ως την κυβέρνηση που φορολόγησε ακόμα και… τους φόρους. Οι μεγαλύτεροι φορομπήχτες!


Δεν χρειάζονταν βέβαια ούτε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ούτε φυσικά τα πολύ φρεσκότατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη νέα αδυναμία πληρωμής φόρων για να καταδειχθεί το προφανές, το αυτονόητο.

Γιατί πολύ απλά μόνο όσοι φορούν κομματικές παρωπίδες ή… ζουν σε άλλο πλανήτη, δεν αντιλαμβάνονται αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Και μάλιστα με όλο και εντονότερο ρυθμό.

Την εξόντωση της κοινωνίας μέσα από μία εντελώς φορομπηχτική πολιτική.

Τι είναι η επιλογή της υπερφορολόγησης; Τι άλλο από την επιλογή μίας κυβέρνησης ανίκανης να σκεφτεί και να δράσει αναπτυξιακά. 

Από άγνοια και ανικανότητα αλλά και από ιδεοληψία.

Ισχύουν και τα δύο.

  • Ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει στην ιστορία, όπως ελπίζει, ως ο αριστερός ηγέτης που τελείωσε τα Μνημόνια και ως ο αριστερός μεταρρυθμιστής. 
  • Θα μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος φορομπήχτης! Ας το συλλογιστεί…

Και ακριβώς αυτή η πολιτική, της αέναης εξοντωτικής υπερφορολόγησης στην οποία δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί η κοινωνία με αποτέλεσμα να αυξάνονται ραγδαία όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, αποτελεί μία τεράστια απειλή για την “επόμενη μέρα” στη χώρα.

Απούσας μάλιστα οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, οποιουδήποτε σχεδίου παραγωγής πλούτου, ο κίνδυνος να υπονομευτεί το μέλλον της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ο δε κίνδυνος μετά από την δήθεν “καθαρή” έξοδο να εμπλακούμε σύντομα σε έναν νέο φαύλο κύκλο ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων και δημοσιονομικής απειθαρχίας είναι επίσης ορατός.

Και αυτή τη φορά δεν θα διατίθενται νέα δανεικά. Και απ’ έξω ήδη χτυπούν τα πρώτα προειδοποιητικά καμπανάκια.

Γιατί γίνονται ορατά σε όσους δεν προσπαθούν απλώς να κρύψουν τη… σκόνη κάτω από το χαλί, ότι και η φοροδοτική δυνατότητα έχει “ταβανώσει” και οι οφειλές αυξάνονται, αλλά και πολλά στελέχη της κυβέρνησης ετοιμάζονται να “απειθαρχίσουν” την αμέσως επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης του Προγράμματος.

Άλλωστε είχε δώσει το μήνυμα ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι πλέον θα κρατά εκείνος “τα κλειδιά”.

Και τρέχει τώρα να μαζέψει κάποιους υπουργούς του που το έχουν ήδη ρίξει στην… παλαβή…

Οι μεγαλύτεροι ιστορικά φορομπήχτες, αν δεν αλλάξουν μυαλά, θα διαπιστώσουν με βίαιη προσαρμογή ότι αν δεν καταρτίσουν ένα σοβαρό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και δεν δώσουν σήμα αλλαγής -πραγματικής αλλαγής και όχι κοροϊδίας- προθέσεων στους επενδυτές, η κατάρρευση μπορεί να είναι ταχεία. 

Και τα πανηγύρια του Αυγούστου θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

Θέλουν; Μπορούν;

Εξαιρετικά αμφίβολο…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Share.