Θυμάστε την εμφάνιση του κ. Φώτη Μπόμπολα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ;

Θυμάστε τη “στημένη ερώτηση” της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία (ναι εκείνης που διορίστηκε στην ΕΡΤ με φαξ από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή…) για το αν φταίνε η κυβέρνηση ή οι επιχειρηματίες για την χρεοκοπία του Mega; 

Και την απάντηση του κ. Μπόμπολα -που άφησε “ξερούς” ουκ ολίγους, εντός και εκτός Mega…- ότι φταίνε “φυσικά” οι επιχειρηματίες; Ε λοιπόν, αυτή είναι η μισή αλήθεια…

Γιατί φυσικά φταίει και η κρίση που μείωσε δραστικά τα διαφημιστικά έσοδα του μεγάλου καναλιού, φταίνε και τα δάνεια του παρελθόντος, φταίνε και οι “δύσκολες” (επιεικώς…) σχέσεις των μετόχων του Mega, φταίει και το “μοντέλο λειτουργίας” του καναλιού, που τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί που οδηγήθηκαν… Σωστά. Φταίνε λοιπόν και οι επιχειρηματίες.

Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Αυτή που “βγάζει λάδι” την κυβέρνηση Συριζανέλ που από την πρώτη στιγμή είδε το Mega σαν εχθρό.

Σαν μια φωνή που έπρεπε πάσει θυσία να σωπάσει. Για να δοθεί έτσι ένα συμβολικό τέλος σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ (προ Σαββίδη…) ονόμαζε διαπλοκή. Το γνωστό συριζαιϊκό εφεύρημα περί των τριγωνικών σχέσεων Τραπεζών, Κυβέρνησης και ΜΜΕ.

Η άλλη μισή αλήθεια λοιπόν; Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι το Mega οδηγήθηκε στη χρεοκοπία από τη συνδυασμένη δράση κυβέρνησης Συριζανέλ και Τραπεζών.

Και καλά η κυβέρνηση θα μου πείτε, οι Τράπεζες γιατί; Σωστό. Οι τραπεζίτες δεν είχαν κανένα ζόρι να σταματήσει να εκπέμπει το Μega. Ούτε καν αυτοί που έβλεπαν φανατικά το dancing with the stars του Αντέννα.

Αλλά οι τραπεζίτες – όσοι δεν τα είχαν βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσωπική τους ανέλιξη, να τα θυμηθούμε κι αυτά…- “έτρεμαν” στην κυριολεξία στην ιδέα της οποιασδήποτε λύσης στο θέμα της χρηματοδότησης του Μega.
Ήξεραν ότι η προηγούμενη τραπεζική ρύθμιση, είχε γίνει σημαία της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν για όλα -ακόμα και για τα μνημόνια- έφταιγε η διαπλοκή (προ Σαββίδη…).
Πολλοί δε εξ αυτών που θα έβαζαν τυχόν την υπογραφή τους σε μια νέα ρύθμιση, ήταν ελεγχόμενοι από τη δικαιοσύνη για τα δάνεια των τραπεζών στον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη.
Ήξεραν δηλαδή (απ;o πρώτο χέρι…) ότι μια ενδεχόμενη απόφασή τους που δεν θα άρεσε στην νέα εξουσία, θα τους έφερνε αντιμέτωπους με σοβαρούς μπελάδες.
Επί εποχής Παπαγγελόπουλου δεν παίρνεις τέτοια ρίσκα. Παίρνεις;

Έτσι λοιπόν η επιχείρηση Τηλέτυπος βρέθηκε μπροστά σε ένα μπλόκο Τραπεζών, χωρίς καμία οικονομική και επιχειρηματική λογική… Οι τράπεζες τα ήθελαν όλα και τα ήθελαν τώρα. Αδιέξοδο.

Τι άλλο έκανε η κυβέρνηση Συριζανέλ; Μα τον περίφημο διαγωνισμό Παππά.

Δηλαδή σε μια εποχή που η διαφημιστική αγορά είχε πιάσει πάτο στην κυριολεξία, σε μια εποχή που οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, όχι μόνο δεν έβγαζαν χρήματα από τις επιχειρήσεις τους, αλλά τις ενίσχυαν καθημερινά με φρέσκο χρήμα, η κυβέρνηση ζητούσε από τους ίδιους επιχειρηματίες, να ξαναβάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να διατηρήσουν εν ζωή τις επιχειρήσεις τους.

Και μάλιστα να πληρώσουν ένα τίμημα για την περίφημη άδεια Παππά, που δεν είχε απολύτως κανένα αντίκρυσμα με τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς… Θυμίζω ότι ο διαγωνισμός ήταν πλειοδοτικός και ο Ιβάν λειτουργούσε σαν “λαγός”, για να αυξήσει ακόμα περισσότερο το τίμημα των αδειών..

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ένας εκ των παλαιών μετόχων του Μega, ο Στ. Ψυχάρης, αντιμετώπιζε οξύτατο οικονομικό πρόβλημα και αδυνατούσε να μετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που είχε δεσμευτεί η Τηλέτυπος να κάνει, η προοπτική για τους άλλους 2 μετόχους να συνεισφέρουν επιπρόσθετα νέα κεφάλαια στην επιχείρηση, γινόταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Και σίγουρα πάρα πολύ ακριβό σπορ.

Αν βάλετε μάλιστα στην εξίσωση πως ο ένας εκ των δυο μετόχων, ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ήταν σε “διαπραγμάτευση” με την κυβέρνηση για τη διάσωση του Πήγασου (και όχι μόνο…) μπορεί να βγάλει κανείς αβίαστα το συμπέρασμα… πώς το Mega οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

Δηλαδή μέσα από μια συστηματική προσπάθεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, μέ πιέσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς… και κάθε άλλου είδους αθέμιτες ενέργειες, έως ότου μπει τελικά λουκέτο στο μεγάλο κανάλι.

Αλλά πάλι και αυτή, μπορεί να είναι η μισή αλήθεια…

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή

Share.