Αναδημοσίευση από: parapolitika.gr

Ένα ακόμη «αγκάθι» στις ήδη προβληματικές σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων έβαλαν οι «υπόγειες» διαπραγματεύσεις που φέρεται να διεξάγει η Αθήνα με την Τουρκία για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κρούση στην τουρκική πλευρά έγινε υπό άκρα εμπιστευτικότητα από γνωστό Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία προς κορυφαίο διπλωματικό παράγοντα της Τουρκίας που υπηρέτησε στο παρελθόν στην Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις «υπόγειες» συνομιλίες γνώριζε και κορυφαίο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από το ρεπορτάζ ωστόσο προκύπτει ότι για αυτές τις μυστικές επαφές δεν γνώριζε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, γεγονός που προκάλεσε την οργή του. Ο ίδιος πήγε μάλιστα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Μαξίμου για να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- μία πολύ έντονη συζήτηση, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του. Ακολούθησε ανάλογη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων και το Σάββατο.
Όσον αφορά την ουσία του υπό συζήτηση θέματος, η τουρκική πλευρά φέρεται να έχει ρίξει στο τραπέζι ανεπίσημη πρόταση για την έκδοση από τις ελληνικές Αρχές στην Τουρκία τριών ατόμων με τουρκικά διαβατήρια και σε αντάλλαγμα η Αγκυρα δηλώνει διατεθειμένη να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Αποδέκτης της πρότασης, προκειμένου να μεσολαβήσει, ήταν ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος την κοινοποίησε αμέσως σε ανώτατο αξιωματούχο του ΓΕΕΘΑ.
Ο Πάνος Καμμένος, πέραν από τη διαφωνία του στο συγκεκριμένο σχέδιο, εξέφρασε στον Αλέξης Τσίπρα τη δυσφορία του επειδή πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, για την οποία δεν ήταν ενημερωμένος, βλέπει μία ακόμη προσπάθεια υπονόμευσης της θέσης του εντός της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας μάλιστα ως ενορχηστρωτές της προσπάθειας αυτής κομματικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο υπονόμευσής του εντάσσει ο Πάνος Καμμένος και τον τρόπο που έγινε τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στην θέση του αναπληρωτή υ Εθνικής Άμυνας, για την οποία πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς και ενώ βρισκόταν στο Τελ Αβίβ.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η διαρροή στον Τύπο των πληροφοριών αυτών «καίει» ουσιαστικά την αποτελεματικότητα της πρωτοβουλίας αυτής και το ερώτημα που τίθεται, μεταξύ άλλων, είναι ποιος ευθύνεται για αυτή την εξέλιξη που έχει ως αποτελέσμα να χαθεί μία ευκαιρία απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατωτικών.

Πηγή

Share.