Εκτός από το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ρυθμίστηκαν τα χρέη του ΠΑΟΚ και ο ΕΝΦΙΑ του ΟΛΘ.


Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ τον Μάρτιο του 2013. Ενα ερώτημα είναι αν ο νέος ιδιοκτήτης γνώριζε το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ που επικρεμόταν στη ΣΕΚΑΠ μετά τη δέσμευση ενός λαθρεμπορικού πλοίου που ήταν φορτωμένο με τσιγάρα της.

Τα συμβόλαια που είχε δημοσιεύσει τον Μάιο του 2017 η «Κ» και οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις δείχνουν ότι ο κ. Σαββίδης το γνώριζε.

Ανθρωποι του περιβάλλοντός του υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά τού είχε υποσχεθεί ότι θα «ρυθμίσει το πρόστιμο», αλλά πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό διευκρινίζουν πως «όταν η κυβέρνηση συμφώνησε να περάσει η εταιρεία στον κ. Σαββίδη δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των κινήσεων του υπουργείου Οικονομικών».

Η αλήθεια είναι ότι το τελωνείο Ξάνθης καθυστέρησε να καταλογίσει το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ μέχρι λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οπότε ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Ο Ιβάν Σαββίδης πιέζει και τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, να σβήσει τα χρέη του ΠΑΟΚ (προσαυξήσεις και πρόστιμα) με την υπαγωγή της ομάδας στις 100 δόσεις. «Η τρόικα, όμως, δεν μας επιτρέπει τη θεσμοθέτηση των 100 δόσεων», λέει κυβερνητικό στέλεχος της εποχής.

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ πραγματοποιεί εντυπωσιακή επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών κραδαίνοντας μια επιταγή 10 εκατ. ευρώ, αλλά ο κ. Στουρνάρας είναι δεσμευμένος για «ρυθμίσεις» σε χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου.

Σταδιακά, ο κ. Σαββίδης αρχίζει να απομακρύνεται από τον κ. Σαμαρά και να μιλάει δημόσια υποτιμητικά γι’ αυτόν.

«Απλά, δεν αντιλαμβανόταν τι μπορεί να γίνει σε μια ευρωπαϊκή χώρα και τι όχι», λένε άνθρωποι της κυβέρνησης που χειρίστηκαν αυτό και άλλα παρόμοια θέματα. Πάντως, βουλευτές της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, όπως ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Ορφανός, υποστηρίζουν το σχετικό αίτημα.

Τα τρία «δώρα»

Με την έλευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, έρχονται τρεις ουσιαστικές ρυθμίσεις για τα συμφέροντα του ομογενή επιχειρηματία:

• Στις 17 Απριλίου 2015 η κυβέρνηση ρυθμίζει με τον νόμο της Νάντιας Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις τα χρέη του ΠΑΟΚ (και του Nammos), δίνοντας στον κ. Σαββίδη τη δυνατότητα να καταβάλει 10,6 εκατ. ευρώ στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και να εξοφλήσει τις οφειλές της ΠΑΕ στο Δημόσιο.

• Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2017, η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει προσπάθεια να δημιουργήσει τη νομική βάση για τη διαγραφή του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ. Η αντιπολίτευση αντιδρά χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «φωτογραφική» (που όμως δεν έχει αναδρομική ισχύ – από λάθος;).

• Τον Φεβρουάριο του 2018 με τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο για την εμπορική ναυτιλία, απαλλάσσεται ο νέος επενδυτής του ΟΛΘ, δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης, από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.

kathimerini.gr

Πηγή

Share.