[ccpw id="136103"]

Δεν είναι κατανοητό αν το ‘χουν καταλάβει εκεί στην κυβέρνηση αλλά το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σύντομα μόνο τις κατηγορίες που περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί μεθοδικής προσπάθειας αλλοίωσης του πολιτεύματος μέσω της χειραγώγησης της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και του τύπου είναι το μικρότερο πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν…


Η χώρα οδηγείται στα βράχια για μια ακόμη φορά και τούτο δεν αφορά μόνο την κατάσταση της οικονομίας αλλά και μια σειρά εθνικών απειλών που φαίνεται να έχουν ξεπεράσει το στάδιο της απλής συσσώρευσης και αναζητούν αφορμή να εκδηλωθούν.

Εντός ενός περιβάλλοντος που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο απειλητικό η κυβέρνηση εμφανίζει μια νευρική παράλυση.

Η μοναδική συντονισμένη αντίδραση που παρουσιάζει είναι η επαναφορά του ζητήματος, που προσπάθησε να στήσει με βάση το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis…

Συνεχίζει να διαρρέει μέσω του φιλικού τύπου καινούργια δήθεν στοιχεία τα οποία κάθε φορά είναι περισσότερο αδιάφορα και αντιφατικά από τα προηγούμενα.

Πιστεύει πως κρατώντας τις διαδικασίες της προανακριτικής μακριά από την άμεση δημοσιότητα θα αποφύγει το διασυρμό.

Το σενάριο δεν βγαίνει…

Η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης την περασμένη Άνοιξη πέρασε στην αντεπίθεση με στόχο να ανατρέψει την πολιτική καθίζηση που εμφανίζει από το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μετά.

Όπως δείχνουν τα πράγματα το βασικό σενάριο ήταν ένα νέο success story στην οικονομία με πανηγυρική έξοδο στις αγορές και “τυπική” έξοδο από τα μνημόνια. Παράλληλα, προσπάθησε να επαναφέρει τη διαπάλη του καινούργιου με το παλιό και του ηθικού πλεονεκτήματος έναντι της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Στην ουσία όμως αυτό που εκφράζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην παιδεία, την οικονομία, τη δικαιοσύνη κλπ είναι η διαπάλη του παλιού με το παλιότερο.

Το σχέδιο

Το σκάνδαλο Novartis, το σκάνδαλο με τις προμήθειες του Μετρό και μερικά άλλα που έπονται θα χρησιμοποιούνταν σταδιακά σαν αντιπερισπασμός εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας της αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο όμως ανατράπηκε τόσο από την ίδια την πραγματικότητα όσο και από την αδυναμία να στήσει αποτελεσματικά τις επιδιωκόμενες σκευωρίες με επιλεκτικές στοχεύσεις επί πολιτικών αντιπάλων.

Χαρακτηριστικός της προχειρότητας είναι ο διάλογος του κ. Βενιζέλου με τον κ. Δουζίνα στην προανακριτική, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε πως ο Βενιζέλος βρέθηκε εκεί όχι γιατί το απαιτούσαν τα στοιχεία, αλλά λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Βλέπε: Ομολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δουζίνα για πολιτική δίωξη Βενιζέλου;

Η οικονομία

Στην οικονομία τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμενε και διατυμπάνιζε η κυβέρνηση. 

  • Η ανάπτυξη το 2017 ήταν κατά 50% χαμηλότερη των αρχικών προβλέψεων. 
  • Η ανεργία αντί να μειώνεται παρουσιάζει τάσεις αναζωπύρωσης. 
  • Οι καταθέσεις μετά από μια αναιμική βελτίωση το 2017 παρουσίασαν εκ νέου μείωση.

Η πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κάτω του 4% αντιστράφηκε πολύ σύντομα κόντρα στο διεθνές κλίμα. Η ρηχότητα που παρουσιάζουν οι συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί υπόνοιες για αλχημείες στη δευτερογενή αγορά.

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να πετύχει το Καλοκαίρι την πολυπόθητη “καθαρή” έξοδο σε αρνητικό οικονομικό κλίμα, ακόμη και αν διεθνώς συνεχιστεί το ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον.

Σαν να μην έφτασαν όλα αυτά, στο σχέδιο επίλυσης του “Μακεδονικού” βρέθηκε προ αρνητικής εκπλήξεως. Εκτός της μη αναμενόμενης ισχυρής αντίδρασης της κοινωνίας βρέθηκε σε διάσταση με τον κυβερνητικό εταίρο.

Το σκάνδαλο Novartis εξελίσσεται σε φιάσκο. Αν δεν ήταν έτσι θα επέτρεπε την μετάδοση των εργασιών της προανακριτικής σε ζωντανή μετάδοση.

Η προσπάθεια με την επίσκεψη Ερντογάν μετάδοσης της εικόνας πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο, ανατράπηκε πολύ σύντομα και με οδυνηρό τρόπο.

Όλο και πιο συχνά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπληκτίζονται δημόσια με στελέχη των ΑΝΕΛ για καίρια ζητήματα εθνικής στρατηγικής γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο. Τέτοια ζητήματα απαιτούν επίδειξη της μέγιστης ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και βρισκόμαστε στο σημείο όπου η μισή κυβέρνηση διαφοροποιείται από την άλλη μισή.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα θιάσου ποικιλιών ορχούμενου, κοινώς τσίρκου…Τόσα μπορούσαν, τόσα έκαναν…

Τούτο είναι διασκεδαστικό όταν πρόκειται για τη Βουλή των εφήβων ή ένα δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο αλλά υποκρύπτει κινδύνους τραγικών εξελίξεων για την χώρα.

2) Η θερμή και η διακεκαυμένη περίοδος…

Αν η αγορά είναι μια δημοσκόπηση αυτών που βάζουν το χέρι στην τσέπη και δεν αρκούνται μόνο στο να μιλάνε και να κάνουν προβλέψεις εκ του ασφαλούς, τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για την ελληνική οικονομία.

Η καλύτερη περίοδος για το χρηματιστήριο ήταν στα τέλη της περασμένης Άνοιξης όταν ο Γενικός Δείκτης που είχε ξεκινήσει από τις 700 μονάδες προσέγγισε τη ζώνη των 900 μονάδων.

Στα τέλη της περασμένης Άνοιξης καταγραφόταν και η μεγαλύτερη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δημιουργούσε προσδοκίες για πολιτική σταθερότητα την επομένη των εκλογών.

Έκτοτε η αγορά πελαγοδρομεί με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές που αποτελούν και την “βιτρίνα” της εξόδου από την κρίση.

Καθώς η οικονομία έχει αποδειχτεί, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα, ο βασικός μέτοχος μεγάλης εισηγμένης, σε τρύπια σαμπρέλα, στις προσεχείς διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου ρόλο μπορεί να παίξουν οι δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών και οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές…

Και τούτο μέχρι το θέρος καθώς μετά η περίοδος εντός και εκτός προοιωνίζεται διακεκαυμένη…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή