[ccpw id="136103"]

Στις 11 Οκτωβρίου του 2016, ο Γιάννης Στουρνάρας περνούσε από Ιερά Εξέταση στη Βουλή, δεν έχει σημασία για ποιο λόγο.

Σε κάποια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος τον ρώτησε εάν θεωρεί νόμιμο το waiver, δηλαδή τη δυνατότητα να παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φτηνό χρήμα οι ελληνικές τράπεζες, δίνοντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Ακολούθως, ο ίδιος βουλευτής επέπληξε τον κ. Στουρνάρα επειδή «δεν χρησιμοποίησε τα εργαλεία που διέθετε προκειμένου να σταματήσει τους πολίτες από το να παίρνουν λεφτά από τις τράπεζες» στην περίοδο πριν τα capital control.

Τι μπορεί να σκεφτόταν ο κ. Στουρνάρας ακούγοντας αυτές τις αρλούμπες;

Βέβαια, ο άνθρωπος είναι συνηθισμένος σε κάτι τέτοια. Αλλά και πάλι.

Το μέγεθος της ασχετοσύνης που εκτοξευόταν από αυτές τις ερωτήσεις, ήταν κάτι το απίστευτο, εάν διανοηθεί κάποιος ποιος τις έκανε.

Ο βουλευτής που αμφισβητούσε την νομιμότητα του waiver και είχε την απαίτηση από τον κ. Στουρνάρα να κλείσει τις τράπεζες για να μην παίρνει ο κόσμος τα λεφτά του, είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος! Σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει σπουδάσει οικονομικά κι εργάστηκε επί 35 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα –τα μισά από αυτά στο Μορφωτικό της Ίδρυμα.

«Από την πρώτη μέρα στη δουλειά μπήκε στο συνδικαλισμό, κυριολεκτικά. Οι μεγάλες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων, τη δεκαετία του ’80, τον βρήκαν στην Εκτελεστική και στο προεδρείο της ΟΤΟΕ – μεγάλες μέρες», όπως αναφέρεται verbatim στο βιογραφικό του στο vouliwatch.gr. Και συνεχίζει να απαριθμεί αγώνες, κινήματα κι ευρωπορείες.

Οπότε, δεν μένει πια καμιά απορία για την ασχετοσύνη ως προς τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος για τον άνθρωπο ο οποίος επί 35 χρόνια αμειβόταν ως τραπεζοϋπάλληλος. Μάλιστα, η σύζυγος του βουλευτή, Όλγα Χαρίτου, την εποχή εκείνη είχε διοριστεί στο Εποπτικό Συμβούλιο του νεοσυσταθέντος, τότε, Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ως διακεκριμένο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου.

Θυμήθηκα την ιστορία του κ. Παπαδόπουλου με το waiver βλέποντας την Ιερά Εξέταση στη Βουλή από την οποία πέρασε ο ιδρυτής της πλατφόρμας BEAT Γιάννης Δρανδάκης πριν από λίγες ημέρες.

Ο κ. Δρανδάκης εκλήθη στη Βουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης φορέων, προκειμένου να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο για τις μεταφορές που συζητείται στη Βουλή.

Βλέπω στο video την προεδρεύουσα της επιτροπής, Χαρά Καφαντάρη, να ρωτά με ύφος «τώρα μπορεί και να λέω βλακεία, αλλά θα την πω» τον κ. Δρανδάκη: «εγώ ο χρήστης έχω το απόκομμα της κάρτας μου αλλά δεν έχω μαζί απόδειξη, ισχύει αυτό;»

Για να πάρει απάντηση ότι ο οδηγός δίνει απόδειξη, με την κυρία Καφαντάρη να προσπαθεί να καταλάβει τι της λένε, αλλά έχοντας επίγνωση της δυσκολίας της να καταλάβει.

Και η Χαρά Καφαντάρη είναι συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας με σοβαρούς αγώνες στο ενεργητικό της, συμμετοχή στα κινήματα κλπ. Α -παραλίγο να το ξεχάσω!- ο σύζυγος της κυρίας Καφαντάρη, Αργύρης Αργυρίου, διορίστηκε το 2016 σε έναν Οργανισμό–φάντασμα του Δημοσίου, υποσχόμενος ότι θα εργάζεται αμισθί. Πρόκειται για τη «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.», για την οποία έχουμε να ακούσουμε νέα από τότε που διορίστηκε ο κ. Αργυρίου.

Κοίτα σύμπτωση με την περίπτωση Παπαδόπουλου, έτσι;

Στην εν λόγω συνεδρίαση – Ιερά Εξέταση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε τα πάντα προκειμένου να απαξιώσει την ΒΕΑΤ. 

Εμφάνισε ένα έντυπο εμβάσματος της Τράπεζας Πειραιώς ως τιμολόγιο της ΒΕΑΤ, προκειμένου να αποδείξει ότι η εταιρία δεν κόβει τιμολόγια.

Διάβαζε το όνομα της ΑΒΝ AMRO Bank λες και επρόκειτο για τον εγκληματία του αιώνα. Κι η προεδρεύουσα, κυρία Καφαντάρη, συνταξιούχος τραπεζικός δεν φάνηκε πουθενά να τον διορθώνει, να του λέει μια κουβέντα έστω συναδελφικά.

Φαίνεται πως ήταν πολύ απασχολημένη όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας της στον τραπεζικό τομέα, ώστε να μην έχει ακουστά τον τραπεζικό κολοσσό ABN AMRO. Επίσης, φαίνεται πως ποτέ της δεν είχε δει τραπεζικό έμβασμα, με αποτέλεσμα να νομίζει ότι πρόκειται για τιμολόγιο της BEAT.

Ο Χρήστος ο Σπίρτζης ήταν η αποκάλυψη της συνεδρίασης!

«Αυτό δεν είναι το τιμολόγιό μας», έλεγε ο κ. Δρανδάκης. «Εδώ λέει Τράπεζα Πειραιώς», λέει ο κ. Σπίρτζης.

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Ακολούθως, εμφανίζεται να καταγγέλλει ο υπουργός: «Έχουν πέσει στα χέρια μου κινήσεις λογαριασμών, μου τις έφεραν αυτοκινητιστές, που φαίνεται ότι οι επιστροφές που πληρωνόταν η TAXIBEAT για να πληρώσει τους αυτοκινητιστές ήταν από διάφορες χώρες απ’ όλον τον πλανήτη», εννοώντας την εκκαθάριση συναλλαγών από τις πιστωτικές κάρτες.

Μετά, ο υπουργός έδωσε ρέστα:

«Εσείς μου λέτε ότι παίρνατε από τις κάρτες των πολιτών μέσα στο ταξί λεφτά, τα πηγαίνατε έξω, είναι νόμιμο; Μετά από το έξω της Ολλανδίας το πηγαίνατε κάπου αλλού και μετά πληρώνατε τους ταξιτζήδες και μου λέτε ότι είναι νόμιμο;».

Ναι, ο Χρήστος ο Σπίρτζης έχει γνήσιο υποκριτικό ταλέντο. 

  • Ο άνθρωπος που μετέχει στην κυβέρνηση που επέβαλε τα capital control και έβαλε τις κάρτες στην καθημερινότητα των πολιτών, προσποιείται πως δεν έχει στοιχειώδη γνώση της λειτουργίας της εκκαθάρισης συναλλαγών.
  • Ο άνθρωπος που διετέλεσε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κάνει πως δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει μέτοχος, ίδρυση και λειτουργία εταιρίας, τρόπος πληρωμής. 
  • Ο άνθρωπος που είναι υπουργός μια κυβέρνησης μέλη της οποίας έχουν μετοχές σε εταιρίες με δαιδαλώδη δομή και παχυλούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, υποκρίνεται πως σιχαίνεται οτιδήποτε έχει να κάνει με κεφάλαιο. 
  • Ο άνθρωπος που είναι υπουργός μιας κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της οποίας (Ευκλείδης Τσακαλώτος ονομάζεται) ψήφισε προσφάτως στο να βγει ο Παναμάς από τη μαύρη λίστα της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους, προφέρει τις λέξεις «Λονδίνο», «επενδυτές», «παράρτημα», «εταιρία» με έναν αποτροπιασμό που μοιάζει έμφυτος.

Για τον κ. Παπαδόπουλο ή την κυρία Καφαντάρη δεν υπάρχει αμφιβολία: οι άνθρωποι πραγματικά ρωτούσαν πράγματα με τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση, αν και ο καλόπιστος τρίτος θα περίμενε να έχουν, λόγω επαγγέλματος. 

Ο Χρήστος ο Σπίρτζης, όμως, έπαιζε ρόλο – και ήταν άψογος σε αυτόν!

Μιλάμε για μεγάλο υποκριτικό ταλέντο, όχι αστεία.

Χριστίνα Ταχιάου
protagon

Πηγή