Διαφορά  10 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
Η πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων ανεβάζει τη διαφορά στις 10 μονάδες και έχει ως εξής:
 • ΝΔ 31,5%,
 • ΣΥΡΙΖΑ 21,5%,
 • Κίνημα Αλλαγής 8,5%,
 • Χρυσή Αυγή 8%,
 • ΚΚΕ 6%,
 • ΑΝΕΛ 2%
 • Ένωση Κεντρώων 2%
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ, Ελληνική Λύση από 1%
 • Αλλο κόμμα 6%
 • Αναποφάσιστοι 7%
 • Δεν ξέρω/δεν απαντώ 6%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% (όπως και στην προηγούμενη μέτρηση), έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ (έπεσε μισή μονάδα είχε 20%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8% (έναντι 7,5%) και ακολουθούν:

Η Χρυσή Αυγή με 7,5% (7,5%), το ΚΚΕ με 5,5% (5,5%),

Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ενωση Κεντρώων με 1,5% αντίστοιχα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν από 1%.
«Άλλο κόμμα» επιλέγει το 2,5%.

Στο 21,5% συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος, το λευκό/άκυρο, η αποχή και οι αναποφάσιστοι.

Η «γκρίζα ζώνη»

Η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», όσοι δηλαδή δηλώνουν σήμερα «αναποφάσιστοι» ή επιλέγουν λευκό/άκυρο/αποχή και φτάνε το 21,5%, αυτή κατανέμεται ως εξής:

 • ΣΥΡΙΖΑ 33%,
 • ΝΔ 7%,
 • Ένωση Κεντρώων 7%,
 • ΚΚΕ και ΑΝΕΛ 4%,
 • Δημοκρατική Συμπαράταξη 3%,
 • Χρυσή Αυγή 2%,
 • Αλλο κόμμα 6%,
 • Λευκό/άκυρο/αποχή 31%.Συσπείρωση

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 49%, με το 13% των ψηφοφόρων του τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετακινείται προς τη ΝΔ, το 6% προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 5% προς τη Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 5% σκέφτεται την αποχή και το 4% το λευκό/άκυρο.

Αντίστοιχα, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 80%, με μόλις το 5% των ψηφοφόρων της να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράσταση νίκης

Μεγάλο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης.

Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 55% (59% στην προηγούμενη μέτρηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23% (αμετάβλητο).


Οχι σε πρόωρες εκλογές

Παρόλα αυτά, οι πολίτες εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε ποσοστό 50% (36% απαντά πως θέλει κάλπες στο τέλος τη κυβερνητικής θητείας, το 14% θέλει κάλπες αργότερα), ενώ το 37% θέλει τη διενέργεια εκλογών άμεσα.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 31% (32%), ενώ το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται σε 22% (24%).

Υψηλό παραμένει το ποσοστό που απαντά «κανένας από τους δύο», και το οποίο ανέρχεται σε 39% (41%).


Πώς κρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τους στρατιωτικούς

Την ίδια στιγμή, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι σημαντικό το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών (62% πολύ σημαντικό, 16% αρκετά σημαντικό). Από την άλλη, μόλις το 3% πιστεύει πως το ζήτημα δεν είναι σημαντικό, (2% λίγο σημαντικό, 1% ασήμαντο).


Οι κυβερνητικοί χειρισμοί

Σε αυτό το πλαίσιο, το 51% των αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα (30% σίγουρα αρνητικά, 21% μάλλον αρνητικά), ενώ το 32% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις κινήσεις που έγιναν. (21% μάλλον θετικά, 11% σίγουρα θετικά). Μάλιστα, αρνητικά αξιολογεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.


Ποιος ευνοείται από τη σκανδαλολογία

Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν και στο ερώτημα (με αφορμή την υπόθεση Novartis) ποιος ευνοείται περισσότερο από την  σκανδαλολογία.

«Η κυβέρνηση» απαντά ένας στους τέσσερις (39%), «και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση» λέει το 23%, και «μόνο η αντιπολίτευση» απαντά μόλις ένα ποσοστό 6%.


Τέλος, το 63% εκτιμά πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και το 25% προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πληγή η υπόθεση των δύο στρατιωτικών

Τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Τουρκία, με το 51% να απαντά ότι αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Στον αντίποδα, λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών βλέπει «θετικά» ή «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό.

Ακόμα κι ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα, ενώ μόλις οι μισοί ΣΥΡΙΖαίοι ψηφοφόροι αποτιμούν θετικά τη διαχείριση της υπόθεσης από την Αθήνα.

Ολόκληρη η δημοσκόπηση ΕΔΩ

Πηγή

Share.