Μπορεί άραγε η σιωπή να είναι το ίδιο ηχηρή με μία δημόσια δήλωση;

Η απάντηση είναι πως ναι.

Στην περίπτωση μάλιστα του Πάνου Καμμένου, η απουσία τοποθέτησης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, μια και ο υπουργός Άμυνας είναι ο πρόεδρος του κόμματος που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο.

Πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν την αιτία της “αφωνίας” του κ. Καμμένου τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Ο Πάνος Καμμένος άλλωστε είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός και ταυτόχρονα είναι το κυβερνητικό στέλεχος με τις λιγότερες δηλώσεις για το θέμα.

Μέχρι εδώ, θα μπορούσε κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα πως ο υπουργός Άμυνας μένει εκτός δημοσιότητας στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής τακτικής που κυριαρχούν οι χαμηλοί τόνοι, αφού η υπόθεση με τη γειτονική χώρα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Η κατάσταση όμως μοιάζει να περιπλέκεται, προσθέτοντας μπόλικο “σασπένς”, μια και το άδειασμα στον υπουργό Άμυνας είναι συνεχές από αρκετούς συναδέλφους του εντός του υπουργικού συμβουλίου.

Η αρχή έγινε με τον υφισταμενό του στο Πεντάγωνο, Φώτη Κουβέλη , ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον όρο “ομηρία” που χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος.

«Υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία. Δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η συνέχεια δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. «Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΕΡΤ1.

Το αμέσως επόμενο λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι ποιός είναι ο λόγος που ο κ. Καμμένος κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μήπως είναι ένας τρόπος να δείξει την έντονη δυσαρέσκειά του προς το Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μήπως περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη αφορμή για να εκφράσει τις απόψεις του, όταν εκείνος το κρίνει; Μήπως απλώς έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση και αναμένει την κατάλληλη αφορμή για να τις δημοσιοποιήσει;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι ακριβώς συμβαίνει με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο πάντως ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει πολιτικά άπειρο, στοιχείο που μπορεί να λέει πολλά για την στάση του.

Παρόλα αυτά οι συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Πάνος Καμμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μένουν αναπάντητες από τους ΑΝΕΛ, εντείνοντας την νευρικότητα εντός της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, για μία ακόμα φορά βγήκε μπροστά και με αφορμή τον χαρακτηρισμό περί “υπερτροφικού λόγου” του Φώτη Κουβέλη τόνισε στο ραδιόφωνο του πρώτου Θέματος:

“Εγώ δηλαδή τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα;», ενισχύοντας την αίσθηση που υπάρχει, πως τα νεύρα μέσα στους κυβερνητικούς εταίρους είναι τεταμένα αυτή την περίοδο και το κλίμα “αλληλοσπαραγμού” είναι στην πρώτη γραμμή.

Αυτή η ένταση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητη από την ΝΔ. Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως όσο θα περνά ο καιρός τόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων θα φαίνονται και πιο πολύ, με την νευρικότητα και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού να γίνονται στοιχεία της κυβερνητικής καθημερινότητας. 

Από εκεί και πέρα πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή και τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας, εντοπίζουν προσπάθεια εγκαθίδρυσης από την πλευρά της κυβέρνησης μίας “νέας διαπλοκής”, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Μεγάρου Μαξίμου.

Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η προειδοποίηση, που διατύπωσε σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον.

“Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως- χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν. Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”. Είναι ευθύνη μου να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος, ως προς τους θεσμούς της. Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν” 

…τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η προειδοποίηση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά τον κ. Σαββίδη, όπως σε πρώτο χρόνο έσπευσαν να ερμηνεύσουν πολλοί, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων.

Όποιος συνομιλεί με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ.Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα που εγείρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να κάνει με πρόσωπα αλλά με πρακτικές και μεθόδους, σε μία περίοδο μάλιστα που η ενότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας, κόντρα σε όσους επιχειρούν να προσδώσουν στοιχεία διαμάχης μεταξύ Βορρά και Νότου.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Πηγή

Share.