[ccpw id="136103"]

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί κούρεμα χρέους

Την ώρα που η συζήτηση για το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας αρχίζει να… ανάβει, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκλείουν για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει επανειλημμένα ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μία λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιπλέον επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF, ή μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων, σίγουρα όμως δεν θα χρειαστεί πρόσθετο κούρεμα, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Παράλληλα, ο κ. Regling αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το 5ο success story εάν παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα στη Γερμανία», δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας που θα εκφωνήσει αργότερα στο Βερολίνο.
Η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της τακτικά μέσω των αγορών, και δεν θα χρειαστεί κούρεμα χρέους εάν η Αθήνα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο κ. Regling, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ESM.
Όπως αναφέρει, «οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, εάν αυτό είναι απαραίτητο και η χώρα παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιπλέον επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF ή μεταφορά των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα. Σίγουρα δεν θα χρειαστεί πρόσθετο κούρεμα».
Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην αναδιάρθρωση χρεών στο μέλλον, δηλώνει ο Regling, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναμένεται να εκφωνήσει στο οικονομικό συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Angela Merkel. Σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι επιφυλακτικός για την αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων του χρέους.
«Αυτός (ο ρόλος) θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου πλαισίου για τις διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές», δηλώνει ο κ. Regling. Ο ESM, που έχει εμπειρία στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και είναι πολύ δραστήριος στην αγορά, θα μπορούσε να διαδραματίσει τον ρόλο ενός «ουδέτερου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις», προσθέτει ο κ. Regling.
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη λέξη διαπραγματεύσεις «διότι είμαι επιφυλακτικός για την πρόταση των αυτόματων επιμηκύνσεων της ωρίμανσης».
Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν μια χώρα ζητήσει στο μέλλον διάσωση, επειδή έχασε την πρόσβασή της στην αγορά, το χρέος της θα πρέπει αυτομάτως να αναδιαρθρώνεται, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. 
Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η υπερχρεωμένη Ιταλία, αντιτίθενται σθεναρά στην ιδέα αυτή, λέγοντας ότι η θέσπιση ενός τέτοιου κανόνα θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην αγορά και σοβαρά προβλήματα για αυτές τώρα.

Πηγή