Καμπανάκι για τις πραγματικές προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας στη μετά-Μνημόνιο εποχή κρούει άρθρο γνώμης που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για μία ακόμα χαμένη δεκαετία.


Η αρθρογράφος Φύλλις Παπαδαυίδ επισημαίνει πως στην πράξη η Αθήνα έχει πετύχει μικρή πρόοδο σε κρίσιμα μέτωπα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζει ότι οι αγορές θα πρέπει να μετριάσουν την αισιοδοξία τους υπό τη σκιά της χαμηλής ανάπτυξης, της υπερεξάρτησης από την ασθμαίνουσα κατανάλωση και του υπερτροφικού Δημοσίου.

Τονίζει ότι οι πελατειακές σχέσεις παραμένουν μέρος της ελληνικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επέτρεψε την ανανέωση προσωρινών συμβάσεων στο Δημόσιο.

Επισημαίνει επίσης ότι η γραφειοκρατία εξακολουθεί να βασιλεύει, δυσκολεύοντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και απορροφώντας πολλές εργατοώρες και χρήματα.

Η γραφειοκρατία, αναφέρει η αρθρογράφος, αποτρέπει πολύτιμες επενδύσεις από το εξωτερικό, με συνέπεια σημαντικοί κλάδοι που μπορούν να συνδράμουν στην οικονομία να στερούνται πόρων και μετάδοσης γνώσεων.

Η κ. Παπαδαυίδ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται από την κατανάλωση και την συσσώρευση χρέους. Προτρέπει την κυβέρνηση να δώσει επειγόντως έμφαση σε πλουτοπαραγωγικούς κλάδους όπως η μεταποίηση, και να εξετάσει τη δημιουργία «κακής τράπεζας» όπου θα μεταφερθούν «κόκκινα» δάνεια, ώστε να ξεκλειδώσει ο τραπεζικός δανεισμός.

«Όταν η Ελλάδα βγει από το Μνημόνιο σε λίγους μήνες θα πρέπει να αντιμετωπίσει παραπαίουσα ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος και την αναζωογόνηση μίας ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θα ξεριζώνει τον δημόσιο τομέα για το καλό μίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας».

Εάν αυτά δεν γίνουν, προειδοποιεί η κ. Παπαδαυίδ, η Ελλάδα μπορεί αντιμετωπίσει «μία ακόμα χαμένη δεκαετία».

skai.gr

Πηγή

Share.